Ολοκληρώθηκε η περισυλλογή νεκρών πτηνών (πελεκάνων) από τις λίμνες Καστοριάς, Χειμαδίτιδας – Ζάζαρης – Πετρών – Βεγορίτιδας – Πολυφύτου, μετά από θετικά κρούσματα της γρίπης των πτηνών. Όπως αναφέρει το μέλος της Ομάδας Περισυλλογής Νίκος Παναγιωτόπουλος σε σχετική του ανάρτηση:

«Δεκάδες χιλιόμετρα ακτογραμμής ψάξαμε … με βάρκες, τηλεσκόπια, κυάλια και drones ,στην Περιφέρεια των λιμνών όπως λέγεται η Δυτική Μακεδονία . Προσωπική υπόθεση αυτών πού βοήθησαν και δεν φοβήθηκαν να διαχειριστούν μια υγειονομική ‘’βόμβα ‘’ ντυμένοι αστροναύτες σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Το στοίχημα κάποιων ανθρώπων να διαφυλάξουν την βιοποικιλότητα πού χάρισε απλόχερα η φύση στην περιοχή μας. Σε αυτό το δύσκολο και επίπονο έργο που ολοκληρώθηκε στις παραπάνω λίμνες παρόν ηταν ο Περιφερειάρχης κ. Κασαπίδης , η Αντιδήμαρχος Αμυνταίου κ. Γυρίκη , οι βαρκάρηδες Ζαζάρης – Χειμαδίτιδας και φυσικά μονο η περιβαλλοντική ομάδα τού ΑΡΚΤΟΎΡΟΥ … οι υπόλοιποι ‘’ θεματοφύλακες ‘’μάθαιναν τους αριθμούς των νεκρών ζώων μπροστά απ’τις οθόνες των υπολογιστών. Ελπίζουμε ο απολογισμός των επόμενων ημερών να είναι ευοίωνος

Υ.ΓΟ ατελείωτος αριθμός στην Πρέσπα πιστεύουμε ότι θα κλείσει σύντομα μαζί καί η αγωνία των ανθρώπων τίς Ε.Π.Π …»

Όπως αναφέρει ο Αρκτούρος 136 πελεκάνοι απομακρύνθηκαν από Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα

Στην απομάκρυνση 136 νεκρών πελεκάνων και 1 κύκνου από τις λίμνες Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα προχώρησε το Σάββατο 19 Μαρτίου ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, το Δήμο Αμυνταίου και εθελοντές ψαράδες της περιοχής! Τα άτυχα πτηνά “χτυπήθηκαν” από την νόσο της γρίπης των πτηνών που μέχρι στιγμής έχει οδηγήσει στο θάνατο εκατοντάδες αργυροπελεκάνους στην ευρύτερη περιοχή. Η επιχείρηση διήρκησε 14 ώρες και υλοποιήθηκε υπό αντίξοες συνθήκες λόγω των εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών. Τα νεκρά πτηνά ήταν αναγκαίο να απομακρυνθούν ώστε να περιοριστεί η πιθανότητα μετάδοσής του ιού (Highly pathogenic avian influenza -HPAI- H5N1) στον υγιή πληθυσμό πελεκάνων της περιοχής. Τις επόμενες ημέρες η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ θα είναι σε επιφυλακή για τυχόν εύρεση επιπλέον κρουσμάτων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here