Εξαϋλώθηκε το εργοστάσιο από την έκρηξη –  Δεν έχουν βρεθεί ίχνη που να υποδεικνύουν πως οι εργαζόμενοι είναι ζωντανοί – H ανακοίνωση της εταιρείας αμέσως μετά το συμβάν – Δείτε φωτογραφίες και βίντεο

«Σβήνουν» ώρα με την ώρα οι ελπίδες για τους τρεις αγνοούμενους από την μεγάλη έκρηξη που σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας σε εργοστάσιο στα Γρεβενά.

Μετά την έκρηξη στην ΕΛΤΕΚ και την άμεση κινητοποίηση της Πυροσβεστικής, της αστυνομίας και του ΕΚΑΒ, ξεκίνησαν άμεσα οι έρευνες για τον εντοπισμό τριών αγνοουμένων, η οποία δυστυχώς δεν έχει αποδώσει.

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα οι τρεις εργαζόμενοι θεωρούνται προς στιγμήν αγνοούμενοι και οι αρμόδιες αρχές δεν έχουν ενημερώσει τους συγγενείς τους για το εάν κατέληξαν. Ωστόσο, η ισχύς της έκρηξης, το γεγονός πως ισοπεδώθηκε το εργοστάσιο αλλά και το ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν βρεθεί ίχνη που να υποδεικνύουν πως οι εργαζόμενοι είναι ζωντανοί, αφήνουν λίγες ελπίδες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι αρμόδιες αρχές προσπαθούν να διασαφηνίσουν με τη διοίκηση της εταιρείας σε ποιο τμήμα εργάζονταν οι αγνοούμενοι προκειμένου να εντοπιστούν ίχνη τους και εάν απαιτηθεί θα διενεργηθούν και εξετάσεις γενετικού υλικού.

Σε ότι αφορά τα αίτια της έκρηξης και στο εάν η εταιρία ακολουθούσε τις οδηγίες πυρασφάλειας που ορίζουν οι κανονισμοί ο κ. Κορέλλας δήλωσε ότι όλα αυτά θα ερευνηθούν από ειδικό κλιμάκιο της Πυροσβεστικής που έχει αναλάβει το έργο της προανάκρισης.

Το κυρίως κτίριο που γινόταν η παραγωγή των εκρηκτικών για λόγους ασφαλείας ήταν σαν “βυθισμένο” στο έδαφος αφού εκτός από την κύρια είσοδο όλες του οι επιφάνειες καλυπτόταν από αναχώματα ύψους πολλών μέτρων. Να αναφέρουμε ότι οι αποθηκευτικοί χώροι του εργοστασίου εκτός από υλικές ζημιές δηλαδή σπασμένα τζάμια κλπ, δεν αντιμετωπίζουν άλλα προβλήματα, ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς οι ποσότητες εκρηκτικών ή της αμμωνίας που είναι αποθηκευμένοι δεν δημιουργούν κάποιο κίνδυνο.

«Κρανίου τόπος, υπάρχουν κομμάτια από σάρκες»

Νωρίτερα, πύραρχος που βρέθηκε στο σημείο της έκρηξης μίλησε στο OPEN για την κατάσταση που επικράτησε. «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει φωτιά, η περιοχή είναι κρανίου τόπος, από την έκρηξη ταρακουνήθηκαν τα γύρω χωριά», είπε ο Αντώνης Καλαΐδόπουλος.

«Μεγάλοι ογκόλιθοι έχουν εκτιναχθεί σε απόσταση 200-300 μέτρων», είπε επίσης ο κ. Καλαϊδόπουλος. «Υπάρχουν κομμάτια από σάρκες» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Το εργοστάσιο καταστράφηκε ολοσχερώς

grevena1
grevena2
grevena3
grevena4

Ο φύλακας του εργοστασίου που μόλις είχε αλλάξει την βάρδια του και έφευγε για το σπίτι του είναι τραυματισμένος και μεταφέρθηκε σε κατάσταση σοκ στο νοσοκομείο Γρεβενών.  «Είναι ολοκληρωτική η καταστροφή, Δεν είναι καλές οι πληροφορίες για τους αγνοούμενους», ανέφερε νωρίτερα στο kozan.gr ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης.  

«Υπάρχουν τρεις αγνοούμενοι, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες ήταν μέσα στο κτίριο που έγινε η έκρηξη. Το κτίριο έχει εξαΰλωθεί . Ο φύλακας δεν έχει τραυματιστεί αλλά έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο σε κατάσταση σοκ»,  είπε νωρίτερα στο protothema.gr o αντιδήμαρχος Γρεβενών Χρήστος Τριγώνης.

Σύμφωνα με την διοικήτρια του νοσοκομείου Γρεβενών Ευτυχία Καπάτου που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κατάσταση υγείας του φύλακα δεν εμπνέει ανησυχία ενώ του έχουν παρασχεθεί οι πρώτες βοήθειες.

H ανακοίνωση της εταιρείας αμέσως μετά το συμβάν:

«Η ΕΛΤΕΚ ενημερώνει ότι σήμερα, στις 21/3/22 και ώρα 08:45 περίπου, συνέβη σοβαρό ατύχημα στη γραμμή παραγωγής του εργοστασίου μας στα Γρεβενά, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία.

Το εργοστάσιο λειτουργούσε καθόλα νόμιμα, τηρώντας πλήρως όλες τις προβλέψεις ασφαλείας της νομοθεσίας. Η εταιρεία ενεργοποίησε άμεσα σχέδιο διαχείρισης και αντιμετώπισης του συμβάντος και ήρθε σε άμεση επικοινωνία με τις αρχές. Αυτή τη στιγμή, επιβεβαιώνεται ότι υπάρχουν τρεις αγνοούμενοι συνάδελφοι. Στην παρούσα φάση, όλες οι ενέργειες και οι σκέψεις μας είναι στους συναδέλφους μας και τις οικογένειές τους, με τις οποίες η εταιρεία έχει ήδη επικοινωνήσει.

Σε κάθε περίπτωση, η εταιρεία συνεργάζεται πλήρως με τις αρχές για τη διερεύνηση των αιτιών του ατυχήματος. Η εταιρεία θα προβεί σε νεότερη ανακοίνωση μόλις έχει περισσότερη πληροφόρηση για το συμβάν».

«Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή όσο ο σεισμός του 1995…»

Ο κ.Δημήτρης Παλέγκας κάτοικος της Ιτέας Γρεβενών ανάφερε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ότι «η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή και νοιώσαμε την γη και τα σπίτια μας να ταρακουνιούνται όπως στον σεισμό του 1995…».

Μίλησε για ένα τεράστιο σύννεφο καπνού που υψώθηκε εκατοντάδες μέτρα πάνω από το έδαφος κι ότι τα γύρω χωράφια σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων από την περίφραξη του εργοστασίου έχουν γεμίσει με κομμάτια από μπετόν και σίδερα που προέρχονται τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου.

Ο δήμαρχος Γρεβενών κ Γιώργος Δασταμάνης δήλωσε ότι η έκρηξη ακούστηκε και μέσα στην πόλη ενώ ο ήχος της έφτασε έως τον Δήμο Δεσκάτης Γρεβενών και στην Αιανή Κοζάνης. Ορισμένες εγκαταστάσεις του εργοστασίου που παρήγαγε εκρηκτικές ύλες για λόγους ασφαλείας είναι κάτω από το έδαφος ενώ σύμφωνα με τον αξιωματικό της πυροσβεστικής που βρίσκεται στο σημείο «το εργοστάσιο έχει μετατραπεί σε μια άφορφη μάζα από μπάζα και σίδερα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here