Ομιλία Ολυμπίας Τελιγιορίδου στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για το σ/ν του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων: «Αναμόρφωση και εκσυγχρονισμός του ρυθμιστικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας του υπαίθριου εμπορίου, ρυθμίσεις για την άσκηση ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων και την απλούστευση πλαισίου δραστηριοτήτων στην εκπαίδευση, βελτιώσεις στην επιμελητηριακή νομοθεσία και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων»

– Εν μέσω πανδημίας, κλιματικής αλλαγής και ακρίβειας, η  κυβέρνηση της ΝΔ διαλύει, μετά από έναν αιώνα, τον θεσμό της λαϊκής αγοράς όπου οι παραγωγοί-βιοπαλαιστές βγάζουν το μεροκάματό τους και ταυτόχρονα η λαϊκή οικογένεια προμηθεύεται χωρίς μεσάζοντες φρέσκα, ποιοτικά και φθηνά προϊόντα.

– Η Μετατροπή των παραγωγικών αδειών σε επαγγελματικές οδηγεί την λαϊκή αγορά σε διάλυση υπέρ της ελεύθερης αγοράς.

– Καταργείται η άδεια που χορηγείται με κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την κατάργηση της μοριοδότησης για την κατηγορία των ατόμων με αναπηρία και των γονέων και κηδεμόνων των ατόμων με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες.

– Όσο μεγαλύτερος ο τίτλος σπουδών τόσο μεγαλύτερη η μοριοδότηση για μια θέση στη λαϊκή αγορά. Όσοι έχουν πανεπιστημιακό πτυχίο θα έχουν περισσότερα μόρια από τους παραγωγούς- πωλητές.

– Σε αυτές τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες η ΝΔ αντί να βοηθήσει τους ανθρώπους της αγροτιάς και τους πολίτες που προμηθεύονται από αυτούς, τους οδηγεί όλους χωρίς κανέναν ενδοιασμό σε οικονομική ασφυξία.

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία της Ολυμπίας Τελιγιορίδου:

«Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Εν μέσω πανδημίας, η οποία είχε τεράστιες επιπτώσεις με τον περιορισμό στη λειτουργία των λαϊκών αγορών και άρα οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο, εν μέσω κλιματικής αλλαγής που δημιούργησε πάρα πολλά προβλήματα στην πρωτογενή παραγωγή, εν μέσω της έκρηξης της ακρίβειας που έχει μειωθεί η καταναλωτική δύναμη των πολιτών έρχεται η Κυβέρνηση και νομοθετεί για τη δρομολόγηση της διάλυσης του θεσμού της λαϊκής αγοράς στον βωμό της ελεύθερης αγοράς, στο βωμό του νεοφιλελευθερισμού, στον βωμό των ιερών κανόνων, όπου «το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό».

Έρχεται ο Υπουργός από αυτό εδώ το βήμα με έντονο ύφος να μαλώσει τον ΣΥΡΙΖΑ και να μας πει «σαν δεν ντρέπεστε που υποκρινόσαστε». Ποιος; Ο Υπουργός που νομοθετεί αυτή τη στιγμή αντιλαϊκά. Εμείς πρέπει να ντραπούμε και όχι αυτός; Αλλά, δεν ξέρω αν πρέπει να δώσουμε περαιτέρω αξία στα λεγόμενά του, γιατί δεν έχουν σημασία και αυτά που λέει μάλλον, σε λίγο καιρό πιθανόν θα λέει άλλα, το έχουμε συνηθίσει εδώ και πολλά χρόνια με τις δηλώσεις του.

Το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων αντί να λύνει προβλήματα δημιουργεί περισσότερα και δημιουργεί προβλήματα σε έναν θεσμό που εδώ και έναν αιώνα βοηθά παραγωγούς, ανθρώπους του μόχθου, της εργασίας και βιοπαλαιστές να βγάζουν το μεροκάματο τους.

Και παράλληλα, βοήθα τη λαϊκή οικογένεια να προμηθεύεται ποιοτικά, φθηνά και προϊόντα χωρίς μεσάζοντες για να μπορέσει να τα βγάλει πέρα στην καθημερινότητά της. Και έρχεται αυτός ο διττός κοινωνικός χαρακτήρας σήμερα να υπονομευθεί. Και παρά τις αντιδράσεις τις μεγάλες από την πλειοψηφία των εμπλεκόμενων φορέων, η Κυβέρνηση επιμένει σε αυτήν την επιλογή.

Το νομοσχέδιο είναι καθαρά ταξικό. Θέση, λέει, στη λαϊκή αγορά θα έχει μόνο όποιος πλειοδοτεί και προσφέρει περισσότερα χρήματα και ακόμη και στην περίπτωση της ισοβαθμίας, τη θέση θα την παίρνει ο παραγωγός με το μεγαλύτερο εκκαθαριστικό εισόδημα και την μεγαλύτερη προσφορά. Καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Αυτός λοιπόν, είναι ο σχεδιασμός που υποκρύπτεται πίσω από τις 16 υπουργικές αποφάσεις. Γιατί πάγωσαν, λέει, όλα αυτά και φέρνουν ένα καινούργιο νομοσχέδιο διαφορετικό, όπου όμως ο υπουργός θα αποφασίζει και λυπόμαστε, αλλά δεν σας έχουμε εμπιστοσύνη. Δεν σας εμπιστευόμαστε, γιατί γνωρίζουμε τα πεπραγμένα σας. Μέσα σε αυτό το νομοσχέδιο, υπάρχει ένα κρυφό νομοσχέδιο που θα αποφασίζεται από τον υπουργό.

Προβλέπεται η μετατροπή των παραγωγικών αδειών σε επαγγελματικές και αυτό οδηγεί στη συρρίκνωση και στη διάλυση των λαϊκών αγορών. Καταργείται η έννοια της άδειας του παραγωγού και του πωλητή με κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια. Φτάνετε στο σημείο, στο άρθρο 16, να εξαιρείται από τα κριτήρια η κατηγορία των ατόμων με αναπηρία και των γονέων και κηδεμόνων των ατόμων με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, που έδινε ο ν. 4497/2017 για να βοηθήσει ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και να συμβάλει στην κοινωνική συνοχή. Και βάζετε τώρα, όσο μεγαλύτερο τίτλο σπουδών παρουσιάζει κάποιος, τόσο μεγαλύτερη ευκαιρία να έχει για να κάνει πάγκο στη λαϊκή. Αυτό είναι το όνειρό σας για τη νέα γενιά, αν το συνδυάσουμε και με τα πτυχία, που αποκλείετε τους νέους ανθρώπους από τη δυνατότητα να αποκτήσουν και με τους άλλους νόμους του Υπουργείου Παιδείας και της «ανάλγητης εκπαιδευτικής κυβερνητικής πολιτικής».

Ο σχεδιασμός σας εισάγει εντός των λαϊκών αγορών, τον άκρατο, ανεξέλεγκτο και αθέμιτο ανταγωνισμό. Είναι ξεκάθαρο ότι μέσα από αυτό το σχέδιο νόμου, ευνοούνται τα μεγάλα συμφέροντα και αφήνονται εκτός των λαϊκών αγορών, πολλοί παραγωγοί και πωλητές, οδηγώντας τους στην εξαθλίωση και στη φτωχοποίηση.

Ταυτόχρονα, θέτετε υπό αμφιβολία και υπό αμφισβήτηση και τα παρεχόμενα προϊόντα, όσον αφορά την ποιότητά τους, αλλά και τις τιμές τους σε μια εποχή με εκρηκτική ακρίβεια.

Σε αυτές λοιπόν, τις οικονομικά και κοινωνικά συνθήκες και συνέπειες της υγειονομικής κρίσης και της κλιματικής κρίσης, αντί να βοηθήσετε τους ανθρώπους του μόχθου και της αγροτιάς, χωρίς ενδοιασμό, τους φέρνετε επιπλέον εμπόδια. Εμπόδια που προκύπτουν από την πίστη σας στη νεοφιλελεύθερη ζούγκλα και ασκείτε πολιτική για τους λίγους, γιατί νομίζετε ότι ζούμε στις εποχές που οι αγρότες ήταν κολίγοι.

Διαλύετε λοιπόν, τη λαϊκή αγορά και αυτό πραγματικά θα σας πιστωθεί αρνητικά, τόσο από τους αγρότες και τους παραγωγούς, όσο και από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, που εκεί βρίσκει διέξοδο για οικονομικά και ποιοτικά προϊόντα.

Ευχαριστώ».

Το βίντεο της ομιλίας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here