Ο ΑΔΜΗΕ ζήτησε όλες οι θερμικές μονάδες να είναι έτοιμες να δουλέψουν στο «φουλ», σε περίπτωση αυξημένης ζήτησης λόγω κακοκαιρίας – Εκσκαφείς, ταινιόδρομοι και άλλα μηχανήματα της ΔΕΗ, που είχαν παροπλιστεί στο πλαίσιο του προγράμματος απολιγνιτοποίησης, επισκευάστηκαν προκειμένου να επαναλειτουργήσουν τα λιγνοτωρυχεία της Πτολεμαΐδας
Έκτακτο σχέδιο με γενική επιστράτευση όλων των θερμικών μονάδων, φυσικού αερίου και λιγνίτη, έχει εκπονήσει ο Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), προκειμένου να εξασφαλίσει την επάρκεια ηλεκτρικού ρεύματος σε συνθήκες αυξημένης ζήτησης, σε περίπτωση κακοκαιρίας, εν μέσω της ενεργειακής κρίσης.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, ο ΑΔΜΗΕ ζητάει το κρίσιμο τρίμηνο Δεκεμβρίου – Φεβρουαρίου να είναι διαθέσιμο το σύνολο των θερμικών μονάδων και να έχουν τις απαραίτητες ποσότητες καυσίμου, ώστε να μπορούν να δουλέψουν στο «φουλ» προκειμένου να μπορούν να καλύψουν την υψηλή ζήτηση που μπορεί να προκαλέσει πιθανή κακοκαιρία.

Παράλληλα σε μονάδες φυσικού αερίου που μπορούν να δουλέψουν και με εναλλακτικό καύσιμο (οι μονάδες της ΔΕΗ, της Elpedison και οι μικρές της Ήρων) καλούνται να γεμίσουν τις δεξηαμενές τους με πετρλ4εάιο, ώστε αν υπάρχει έλλειμμα φυσικού αερίου να διασφαλιστεί συνολική ισχύς 1.790 MW.

Εκσκαφείς, ταινιόδρομοι και άλλα μηχανήματα της ΔΕΗ, που έχουν παροπλιστεί εδώ και μήνες στο πλαίσιο του προγράμματος απολιγνιτοποίησης, επισκευάστηκαν άρδην και έβαλαν μπροστά για την επαναλειτουργία των τριών ορυχείων Νοτίου Πεδίου του λιγνιτικού κέντρου Πτολεμαΐδας.

Ο ΑΔΜΗΕ, ο οποίος κλήθηκε από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να καταθέσει επικαιροποιημένη μελέτη επάρκειας του συστήματος το κρίσιμο διάστημα του χειμώνα, διαπιστώνει ότι σε κανονικές συνθήκες δεν υπάρχει κίνδυνος. Ωστόσο, σε περίπτωση υψηλής ζήτησης λόγω κακοκαιρίας, το σύστημα είναι οριακό.

Τα υδάτινα αποθέματα στους ταμιευτήρες των υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα δεκαετίας Ο «Μπάλλος» έβαλε μία ποσότητα νερού στους ταμιευτήρες, αλλά όχι τέτοια που να αλλάζει την εικόνα.

Το σύστημα δεν μπορεί να στηριχτεί στις εισαγωγές, ενώ σε περίπτωση έντονης κακοκαιρίας η συνεισφορά των ΑΠΕ θα είναι περιορισμένη.

«Είμαστε οριακά για την αντιμετώπιση υψηλής αιχμής, που δεν μπορούμε να την αποκλείσουμε. Γι’ αυτό θα πρέπει να είναι όλες οι θερμικές μονάδες διαθέσιμες, όχι μόνο από θέμα συντήρησης, αλλά και από πλευράς καυσίμου», τόνισαν από τον ΑΔΜΗΕ στην Καθημερινή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here