Η Μόσχα «ξορκίζει» τον πόλεμο, αλλά περικυκλώνει την Ουκρανία – Ο Ερντογάν θέλει ρόλο ειρηνοποιού και περιμένει τον Πούτιν στην Τουρκία – Επίκειται επικοινωνία Μπάιντεν με τον Ζελένσκι – Οι φιλορώσοι αυτονομιστές ζητούν όπλα από τη Μόσχα

Μέρα – μέρα, μετρά η διεθνής κοινότητα τον χρόνο που περνά και καθορίζει τις εξελίξεις στην Ουκρανία και την απειλή εισβολής από τη Ρωσία, την ώρα που η Δύση απειλεί την Μόσχα για συντονισμένη απάντηση σε περίπτωση που… διαβεί τον Ρουβίκωνα.

Η κατάσταση παραμένει στο κόκκινο αφού οι αυτονομιστές στην Ουκρανία ζητούν όπλα για να πολεμήσουν, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επιχειρεί να κάνει κινήσεις προκειμένου να πέσουν οι τόνοι αλλά την ίδια ώρα να δείξει πως οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η Δύση ευρύτερα δεν υποκύπτουν στις πιέσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι χώρες της Δύσης εκφράζει την ανησυχία τους για τη συγκέντρωση περισσότερων από 100.000 στρατιωτών από τη Ρωσία κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, αλλά οι απόψεις διίστανται σχετικά με το εάν ή πότε ο Βλαντιμίρ Πούτιν σχεδιάζει μια πλήρους κλίμακας στρατιωτική εισβολή.

Η Ρωσία στην αντεπίθεση

Και όσο το «παιχνίδι» παραμένει σε διπλωματικό επίπεδο, η Μόσχα απαντά και κατηγορεί την Δύση πως βρίσκεται σε «πολεμική μέθη». Αυτό χαρακτηριστικά είπε ο υπουργός ΕΞωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.Η Δύση «επιθυμεί πολύ κάποια πραγματική προβοκάτσια» στην Ουκρανία, υποστήριξε δηλώνοντας στη ρωσική Κρατική Δούμα (κάτω Βουλή) ότι «οι δυτικοί μας συνάδελφοι βρίσκονται, χωρίς υπερβολή, σε ένα είδος πολεμικής μέθης. Μόνο γι’ αυτό μιλούν: θα τιμωρήσουμε εάν επιτεθείτε, θα τιμωρήσουμε, θα σώσουμε την Ουκρανία κ.ο.κ.».

Μιλώντας σε ειδική ακρόαση για τη ρωσική εξωτερική πολιτική στην ολομέλεια της ρωσικής κάτω Βουλής, ο Σ. Λαβρόφ είπε ότι η απομάκρυνση δυτικών διπλωματών από το Κίεβο το «μόνο» που κάνει είναι να «ενισχύει την υστερία», τη στιγμή που οι ίδιοι οι Ουκρανοί πολιτικοί ήδη καλούν σε ηρεμία, «αλλά η Δύση δεν θέλει να ηρεμήσουν ούτε αυτοί, ούτε η ίδια» και με τη «σουρεαλιστική τους συμπεριφορά» οι δυτικές χώρες επιδιώκουν είτε «να παρασυρθεί το Κίεβο σε μια στρατιωτική επιχείρηση στο Ντονμπάς» (σ.σ.: οι ρωσόφωνες επαρχίες της ανατολικής Ουκρανίας), είτε «να θάψουν τις συμφωνίες του Μινσκ» για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στην περιοχή, για τις οποίες «η Μόσχα συνεχίζει να επιμένει ότι δεν υφίσταται εναλλακτική».

Διαβάστε περισσότερα – Πηγή: protothema.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here