Τα μικρά παιδιά περνούν ηπιότερα την ασθένεια αν νοσήσουν και δεν είναι υπερμεταδότες, τόνισε η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας

«Θα μάθουμε να ζούμε με τη μάσκα, μέσα κι έξω από το σπίτι, για πολλούς μήνες» δήλωσε η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την τακτική ενημέρωση για τον κορωνοϊό από το υπουργείο Υγείας. «Μας περιμένει ακόμα μια δύσκολη εβδομάδα», είπε εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα «την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσουμε να χαμογελάμε. Βλέπουμε ήδη μια εικόνα σταθεροποίησης».

Η κ. Παπαευαγγέλου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα παιδιά και το κλείσιμο των σχολείων. Όπως τόνισε, είναι καλά τεκμηριωμένο ότι τα μικρά παιδιά, ιδισίτερα αυτά που είναι μικρότερα των 10 ετών, περνούν ηπιότερα την ασθένεια σε περίπτωση που νοσήσουν και δεν είναι υπερμεταδότες. Ωστόσο, το κλείσιμο των σχολείων είναι μονόδρομος για να περιοριστεί η κινητικότητα που δημιουργούν τα ανοικτά σχολεία (γονείς, δάσκαλοι κ.λπ.).

«Στη χώρα μας τα επιδημιολογικά δεδομένα άλλαξαν πολύ και με ένα τόσο επιβαρυμένο φορτίο το κλείσιμο των σχολείων ήταν μονόδρομος. Και αυτό γιατί το κύριο πρόβλημα που δημιουργούν τα ανοιχτά σχολεία είναι η κινητικότητα του πληθυσμού που συνδέεται με τη λειτουργία τους (…) Έτσι ενώ είναι σαφές ότι το σχολικό περιβάλλον δεν αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα για την πανδημία, τα δημοτικά αποφασίστηκε να κλείσουν με στόχο τη δραστική μείωση της κινητικότητας του πληθυσμού» τόνισε.

Η ίδια χαρακτήρισε την τηλεκπαίδευση ιδιαίτερη πρόκληση για τα παιδιά και τους γονείς τους. Σημείωσε όμως ότι η παραμονή τους στο σπίτι ίσως μία ευκαιρία για ουσιαστικό και ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά.

Πηγή: protothema.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here