Επιστολή-κόλαφο για τα ασυνόδευτα παιδιά – πρόσφυγες που υπάρχουν στη χώρα μας και διαμένουν σε αστυνομικά τμήματα, έστειλε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προς τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα.

Με τα μελανότερα χρώματα περιγράφεται η κατάσταση των παιδιών αυτών, ο αριθμός των οποίων σήμερα ανέρχεται σε 117, ενώ τον Νοέμβριο του 2016 ήταν μόλις δύο, σημειώνει το Παρατηρητήριο και προσθέτει πως παρατηρείται μία ανησυχητική αύξηση των ασυνόδευτων, τα οποία διαμένουν σε αστυνομικά κελιά και κέντρα κράτησης στη χώρα μας, την ώρα που υπάρχουν εγκαταστάσεις με καλύτερες συνθήκες, στις οποίες μπορούν να φιλοξενηθούν για μεταβατική περίοδο, συμπεριλαμβανομένων των ασφαλών ζωνών στα κέντρα φιλοξενίας.

Μάλιστα, σε προηγούμενη έρευνά του, πριν από ένα χρόνο, το Παρατηρητήριο διαπίστωσε ότι τα ασυνόδευτα παιδιά κρατούνταν για εβδομάδες ή ακόμα και μήνες σε μικρά και υπερπλήρη αστυνομικά κελιά και σε ορισμένες περιπτώσεις με άσχετους ενήλικες, παρόλο που αυτό αυξάνει τον κίνδυνο σεξουαλικής βίας και κακοποίησης. Τα παιδιά δεν λάμβαναν πληροφορίες για τα δικαιώματά τους ή για τη διαδικασία ασύλου και πολλά απ’ αυτά αντιμετώπισαν ψυχολογική πίεση που συνδεόταν με τις συνθήκες κράτησης. Η οργάνωση εκφράζει την ανησυχία ότι από τότε λίγα έχουν αλλάξει.

Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει και αντίστοιχη έρευνα που πραγματοποίησε ο Συνήγορος του Πολίτη από τις 17 ως τις 19 Ιουλίου 2017, στην οποία διαπίστωσε ότι πολλά ασυνόδευτα παιδιά παραμένουν σε αστυνομικά τμήματα σε ακατάλληλες συνθήκες, δίνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση του Τμήματος Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης Μυγδονίας, όπου σε ένα κελί είχαν τοποθετηθεί 17 ανήλικοι.

Πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορεία, ανέφεραν ότι το υπουργείο κάνει ό,τι μπορεί για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και σύμφωνα με τον προγραμματισμό, μέχρι το τέλος του έτους όλα τα ασυνόδευτα θα βρίσκονται σε ειδικούς χώρους φιλοξενίας ή ασφαλείς ζώνες. Καλούν δε τις ΜΚΟ να συμβάλουν στην επίτευξη του στόχου αυτού. Τέλος, υπενθυμίζουν ότι, όταν ανέλαβε η σημερινή διοίκηση, παρέλαβε 300 θέσεις για ασυνόδευτα παιδιά, που σήμερα έχουν αυξηθεί και ανέρχονται σε περίπου 1.500 θέσεις σε εξειδικευμένες δομές και ασφαλείς ζώνες.

Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο εδώ

Πηγή: www.protothema.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here