Για την εισαγωγή των Ελλήνων φοιτητών στα ιδιωτικά ΑΕΙ θα πρέπει οι υποψήφιοι να έχουν «πιάσει» την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής του πεδίου τους κατά τις πανελλαδικές και αυτή θα είναι η μοναδική σύνδεση στο σύστημα πρόσβασης μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών ΑΕΙ.

Αυτό εξήγησε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης παρουσιάζοντας νωρίτερα το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά ΑΕι και την αναβάθμιση των δημοσίων, το οποίο αργότερα σήμερα θα ανέβει προς διαβούλευση στη Διαύγεια. Οπως είπε, αυτό θα γίνει προκειμένου να υπάρχει ένα καθεστώς ισονομίας ανάμεσα σε δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια όσον αφορά στην εισαγωγή των Ελλήνων φοιτητών.

Ο υπουργός αυτό το ονόμασε «πανελλαδικές εξετάσεις και για την πρόσβαση στα ιδιωτικά ΑΕΙ» αλλά στην πραγματικότητα αφορά μόνο την ΕΒΕ καθώς όλα τα υπόλοιπα όσον αφορά στην εισαγωγή των φοιτητών θα τα ορίζουν τα ίδια τα ξένα ΑΕΙ και το υπουργείο Παιδείας δεν θα έχει λόγο.

Να σημειώσουμε ακόμα ότι σύμφωνα με άλλη πρόβλεψη του νομοσχεδίου, εισάγονται δίδακτρα στα δημόσια ΑΕΙ δια της πλαγίας οδού, δηλαδή στους αλλοδαπούς φοιτητές, που αποκτούν τώρα δυνατότητα να εγγραφούν σε ελληνόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα!

Συγκεκριμένα, στην ενότητα «Ενίσχυση διεθνοποίησης δημοσίων πανεπιστημίων» προβλέπεται επιβολή διδάκτρων για αλλοδαπούς φοιτητές, σε ελληνόφωνα προγράμματα σπουδών.

«Θεσμοθέτηση δυνατότητας εγγραφής αλλοδαπών φοιτητών στα ελληνόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα με δίδακτρα, με μαθήματα ελληνικής γλώσσας για τον πρώτο χρόνο. Ο αριθμός των φοιτητών και το ύψος των διδάκτρων καθορίζεται από τα ιδρύματα», αναφέρει η σχετική διάταξη.

Παραδείγματα

Για παράδειγμα για την Ιατρική ως Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής θεωρείται η Σχολή με την κατώτερη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που σήμερα είναι η Ιατρική Αλεξανδρούπολης.

Ωστόσο το κάθε μητρικό Πανεπιστήμιο που θα εγκαταστήσει παράρτημα στην Ελλάδα θα μπορεί να ορίσει βαθμό ανώτερο από τη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.

Επιδίωξη του υπουργείου Παιδείας είναι τα πρώτα Μη Κερδοσκοπικά- Μη Κρατικά Πανεπιστήμια να λειτουργήσουν από τον Σεπτέμβρη του 2025

Οι τίτλοι σπουδών θα είναι οι ίδιοι με το μητρικό Πανεπιστήμιο σφραγίζονται από το ελληνικό υπουργείο Παιδείας

Τα Μη Κερδοσκοπικά- Μη Κρατικά Πανεπιστήμια θα φέρουν τον τίτλο Νομικά Πρόσωπα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης

Τον Σεπτέμβριο του 2025 τα πρώτα ξένα ΑΕΙ

Κατά τα λοιπά ο υπουργός δήλωσε ότι από τον Σεπτέμβριο του 2025, θα έρθουν τα πρώτα παραρτήματα ξένων ΑΕΙ στην Ελλάδα και ότι θα λειτουργήσουν με αυστηρές προϋποθέσεις. Ο υπουργός δήλωσε ότι κάποια από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου και μόνο αυτά, θα μπορούν να ιδρύσουν εάν το θέλουν μόνο μια σχολή και όχι τρείς όπως θα ισχύσει για τα υπόλοιπα.

«Εμείς με αυστηρά κριτήρια θα προχωρήσουμε στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, όπως αρμόζει στη χώρα. Η συνταγματική λογική λέει ότι η χώρα δύναται να προβεί στην ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ. Η ερμηνεία του Συντάγματος δεν συνιστά στατική διαδικασία μέσα στο χρόνο», δήλωσε ο υπουργός και τόνισε ότι έχουμε 40.000 Έλληνες στο εξωτερικό και κυρίως σε Κύπρο, Αγγλία, Ιταλία κλπ. αριθμός πολύ μεγάλος συγκριτικά με άλλες χώρες. Για τη άδεια λειτουργίας θα απαιτείται ποσό 500.000 ευρώ για εγγυητική επιστολή και από 500.000 για κάθε μια απο τις τουλαχιστον 3 σχολές. Προϋπόθεση να είναι πανεπιστήμιο αναγνωρισμένο στη χώρα του. Οι τίτλοι σπουδών θα σφραγίζονται από το υπουργείο Παιδείας.

Η ΕΘΑΑΕ θα πρέπει να εγκρίνει ή όχι εντός 4 μηνών. Το υπουργείο θα μπορεί μετά να προβεί στην έκδοση άδειας. Θα είναι υποχρεωμένα να εκτελούν ερευνητική δραστηριότητα. Οι υποδομές θα ελέγχονται και θα απαιτούνται βιβλιοθήκες και εργαστήρια. Αυστηρά κριτήρια για διδακτικό προσωπικό και διοικητικό. Οι όροι φοίτησης ίδιοι με το μητρικό ΑΕΙ και προβλέψεις για υποτροφίες. Θα υπάρχει συμβούλιο διοίκησης ,εσωτερικός κανονισμός , έλεγχος από ορκωτό λογιστή και ετήσιος έλεγχος αλλά και ανάκληση άδειας και επιβολή ποινών σε παραβιάσεις των όρων λειτουργίας.

Οι δηλώσεις για τα δημόσια ΑΕΙ

Η συνέντευξη Τύπου του υπουργού για την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ ξεκίνησε με τον κ. Πιερρακάκη να αναφέρεται στα δημόσια πανεπιστήμια και στη χρηματοδότηση που λαμβάνουν και η οποία, όπως τόνισε, από το 2018 και μετά είναι αυξημένη. «Το υπουργείο είναι δίπλα στο δημόσιο πανεπιστήμιο για να στηρίζει τις ανάγκες του», είπε ο υπουργός. Οσον αφορά στις διατάξεις του νόμου για τα δημόσια είπε: Aναβάθμιση του Δημοκρίτειου πανεπιστημίου με νέες σχολές και τμήματα, όπως Σχολή θετικών επιστημών στην Καβάλα και Διοικητικής επιστήμης και Λογιστικής. Ανοικτό πανεπιστήμιο θα αυτονομηθεί και αποκτά σύστημα διακυβέρνησης όπως και όλα τα υπόλοιπα δημόσια πανεπιστήμια. Γενικά για τα δημόσια ΑΕΙ:

1. Χρηματοδότηση κοινών προγραμμάτων ελληνικών και ξένων ΑΕΙ. Κοινά μεταπτυχιακά τα οποία θα στηριχτούν οικονομικά .

2. Ξένοι φοιτητές θα φοιτούν στα προπτυχιακά με δίδακτρα.

3. Δυνατότητα πρόσβασης ξένων φοιτητών στα αγγλόφωνα προγράμματα των ελληνικών δημόσιων ΑΕΙ

4. Απλοποίηση διαδικασιών για τις εκλογές στα πανεπιστήμια.

5. Αλλαγή στο καθεστώς επιχορήγησης στα ΑΕΙ. Ενισχύονται οι ποιοτικοί δείκτες για την χρηματοδότησή τους .

6. Διεύρυνση θεσμού του συνεργαζόμενου καθηγητή.

7. Υποχρεωτική καταγραφή της περιουσίας των ΑΕΙ. Έχουν τεράστια περιουσία και πρέπει να αξιοποιηθεί.

8. Ψηφιοποιήσει των ΕΛΚΕ των ΑΕΙ

9. Πρόβλεψη για κάλυψη όλων των συνταξιοδοτήσεων των καθηγητών με νέες προσλήψεις.

Δείτε εδώ όλα τα σημεία του νομοσχεδίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here