Τουλάχιστον 2.500 ασθενείς ετησίως στερούνται τη νοσηλεία σε κλίνες Εντατικής στη χώρα μας, εκτιμά η Πανελληνία Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) για τις δραματικές ελλείψεις των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) – ελλείψεις που κάθε χρόνο αυτήν την περίοδο έρχονται στο προσκήνιο λόγω του επικείμενου κύματος εποχικής γρίπης και των – ακάλυπτων συχνά- αναγκών που δημιουργούνται για τους ασθενείς. Την κατάσταση επιδεινώνει το διάστημα αυτό και η λήξη των διετών συμβάσεων που απασχολούνταν στις ΜΕΘ μέσω ΕΟΔΥ (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ), που στέρησε 41 γιατρούς και 177 νοσηλευτές από το ζωτικό αυτό πεδίο του ΕΣΥ και οδήγησε πρακτικά σε «λουκέτο» 30 κρεβάτια Εντατικής.

Τουλάχιστον 2.500 ασθενείς ετησίως στερούνται τη νοσηλεία σε κλίνες Εντατικής στη χώρα μας, εκτιμά η ΠΟΕΔΗΝ, λαμβάνοντας ως δεδομένα ότι 80 κλίνες ΜΕΘ είναι κλειστές, ότι ο μέσος όρος νοσηλείας των ασθενών στις ΜΕΘ είναι περίπου 12 περίπου ημέρες και κάθε κλίνη μπορεί να νοσηλεύσει 30 ασθενείς το χρόνο.

Η καταγραφή της Ομοσπονδίας μόνο προβληματισμό και… τρόμο γεννά από την αναλυτική παράθεση των στοιχείων για τις ΜΕΘ στο ΕΣΥ, τις ελλείψεις και τις ανάγκες, που έχουν αποκτήσει δυστυχώς διαχρονικά χαρακτηριστικά. Με βάση διεθνή standards για το σύνολο των ανεπτυγμένων νοσοκομειακών κρεβατιών θα έπρεπε να λειτουργούν 3.500 κλίνες ΜΕΘ στη χώρα, ενώ λειτουργούν 557, δηλαδή περίπου το 1/6 αυτών που απαιτούνται. Στην Αττική που καλύπτει εκτός από τους κατοίκους του λεκανοπεδίου και τη νησιωτική χώρα και τους όμορους νομούς, λειτουργούν 224 κλίνες ΜΕΘ.

Η «μαύρη τρύπα» των ΜΕΘ και των ΜΑΦ

Με αυτό το δεδομένο, ουδείς σοκάρεται με την εικόνα της περίφημης λίστας που συντάσσεται κάθε μέρα και περιλαμβάνει τους δεκάδες ασθενείς που χρειάζονται κρεβάτι ΜΕΘ και περιμένουν μέχρι να «ελευθερωθεί» κάποιο στο ΕΣΥ – με ό,τι μοιραίο ή μη συνεπάγεται αυτή η αναμονή. Κάθε ημέρα από τη λίστα αναμονής για ΜΕΘ η οποία αριθμεί 40 – 80 περιστατικά, ανάλογα την περίοδο, εξυπηρετούνται κατά μέσο όρο 5 – 8 περιστατικά. Διασωληνωμένοι οι ασθενείς της λίστας νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους νοσηλείας με μεγάλο κίνδυνο για τη ζωή τους, καταγγέλει η ΠΟΕΔΗΝ. Επικαλείται δε έρευνες εντατικολόγων σύμφωνα με τις οποίες η θνησιμότητα διπλασιάζεται στους βαρέως πάσχοντες για τους οποίους οι θεράποντες ιατροί κρίνουν ότι χρήζουν νοσηλεία σε ΜΕΘ αλλά δεν βρίσκουν κρεβάτι. Ειδικότερα, η θνησιμότητα εντός ΜΕΘ κυμαίνεται από 18% -23% και ανεβαίνει στο 45 – 50% εκτός ΜΕΘ.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Πηγή: protothema.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here