Αύριο το πρωί θα παρουσιαστούν στο δικαστήριο της Αδριανούπολης οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που συνελήφθησαν την Πέμπτη το μεσημέρι από άνδρες της τουρκικής Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού, που εδρεύει στην περιοχή Καστανιών – Κάραγατς.

Εκ των πραγμάτων συνάγεται πως υπάρχουν δύο σενάρια τα οποία έχουν περίπου τις ίδιες πιθανότητες να εξελιχθούν.

Α) Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, που είναι και το δυσμενέστερο, κατά την παρουσία τους στο δικαστήριο ενδεχομένως να αλλάξει το κατηγορητήριο και να προστεθεί η κατηγορία «απόπειρας κατασκοπείας» η οποία ούτε ως λέξη αλλά ούτε και ως αναφορά υπάρχει στο επίσημο κατηγορητήριο που απαγγέλθηκε την Παρασκευή από τον Τούρκο εισαγγελέα.

Αυτό το σενάριο προϋποθέτει πως η Άγκυρα αποφάσισε να «φουσκώσει» αυτό το απλό μεθοριακό περιστατικό και να το αναβαθμίσει σε «διπλωματικό καψόνι» συνδέοντάς το με έναν τρόπο αυθαίρετο με την υπόθεση των 8 Τούρκων στρατιωτικών οι οποίοι διέφυγαν στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2016 μετά το πραξικόπημα και ζήτησαν πολιτικό άσυλο.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές αν και προς το παρόν δεν προκύπτει από πουθενά παρα μόνον από δημοσιεύματα ελεγχόμενων από την τουρκική κυβέρνηση με ΜΜΕ, πως η Άγκυρα σχεδιάζει κάτι τέτοιο. Όμως το γεγονός ότι τα τουρκικά ΜΜΕ επιμένουν για κάποιον περίεργο λόγο να συμπεριλαμβάνουν στο κατηγορητήριο και την «απόπειρα κατασκοπείας», προκαλεί υποψίες στην Αθήνα πως κάποιοι κύκλοι στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αλλά και στο προεδρικό περιβάλλον επιχειρούν να συνδέσουν τη σύλληψη των δύο ελλήνων στρατιωτικών με την «υπόθεση των 8».

Β) Το δεύτερο σενάριο που είναι κατά βάση και το λογικότερο αφορά την ομαλή εξέλιξη της υπόθεσης με την μεταγωγή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στο δικαστήριο και μετά την υποβολή των καθιερωμένων ενστάσεων τη διεξαγωγή της δίκης με μοναδική κατηγορία την παράνομη είσοδο σε στρατιωτική περιοχή πρώτου βαθμού και ενδεχομένως την υποψία αλλοίωσης στοιχείων. Εάν συμβεί αυτό τότε πάντα σύμφωνα με τα καθιερωμένα οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί θα καταδικαστούν τυπικά σε φυλάκιση με αναστολή και θα οδηγηθούν στα σύνορα με την Ελλάδα ή απλώς θα αθωωθούν.

Αυτά ίσχυαν μέχρι σήμερα, σε τέτοιου είδους περιπτώσεις οι οποίες σπανίως τις τελευταίες δεκαετίες έφτασαν σε επίπεδο διεξαγωγής δίκης. Συνήθως αυτά τα περιστατικά επιλύονταν επί τόπου σε επίπεδο Ταξιαρχίας ένθεν και ένθεν του Έβρου έπειτα από συνεννόηση των δύο Ταξιάρχων του Έλληνα και του Τούρκο. Αυτή τη φορά τα πράγματα δεν συνέβησαν ως είθισται και έλαβαν τη γνωστή τροπή.

zougla.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here