Τη διάλυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και τον κίνδυνο ενδονοσοκομειακής διασποράς καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, κάνοντας λόγο για υπερδιπλασιασμό των εισαγωγών στα εφημερεύοντα νοσοκομεία.

Χιλιάδες υγειονομικοί νοσούν σε όλη τη χώρα και καλούνται να επανέλθουν στα νοσοκομεία έπειτα από πενθήμερη καραντίνα, για να διαχειριστούν εκατοντάδες κρούσματα καθημερινά. Την ίδια στιγμή, για να καλυφθούν τα κενά που δημιουργήθηκαν στο σύστημα υγείας τόσο από την αναστολή εργασίας των χιλιάδων ανεμβολίαστων εργαζομένων όσο και από την απουσία των νοσούντων υγειονομικών, οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί, με επίφαση τα φαινομενικά ελαφρύτερα συμπτώματα της νέας μετάλλαξης, περιέχουν αντεργατικές και άκρως επικίνδυνες ρυθμίσεις, στον αντίποδα των αναγκών για μόνιμες προσλήψεις και ενίσχυση του ΕΣΥ.

«Διαχειρίσιμη» χαρακτήρισε ο κ. Πλεύρης την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία σε συνέντευξή του (MEGA) σχολιάζοντας την εμφάνιση κρουσμάτων μεταξύ των υγειονομικών. Σε όλη τη χώρα είναι περισσότεροι από 2.000 οι υγειονομικοί που νοσούν με κορονοϊό, κάνοντας βάρδιες ακόμη και με θετικά τεστ σε νοσοκομεία γονατισμένα και υπερπλήρη. Παρά τις εκκλήσεις για νέες προσλήψεις υγειονομικών που θα δώσουν τη δυνατότητα στο υπάρχον προσωπικό να ανασάνει, οι κυβερνητικές επιλογές στρέφονται προς τον ιδιωτικό τομέα.

Η υποτιθέμενη λύση βρέθηκε στις ακριβοπληρωμένες «επιτάξεις» κλινών από ιδιωτικές κλινικές. Οπως προανήγγειλε ο κ. Πλεύρης, ο ιδιωτικός τομέας στην Αθήνα θα διαθέσει από το 10% έως το 15% των απλών κλινών του για νοσηλείες Covid. Πρόκειται για συμφωνία με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών που θα διαθέσει 300 με 400 κλίνες για τα περιστατικά με κορονοϊό: «Εάν σε αυτές προσθέσουμε τις 1.100-1200 Covid και μη Covid που έχουμε στη Θεσσαλία και στη Β. Ελλάδα, καθώς και τις κλίνες ΜΕΘ που μας έχει δώσει στο σύνολό του -γιατί ο ιδιωτικός τομέας μάς έχει δώσει το σύνολο των κλινών ΜΕΘ για διαχείριση non Covid περιστατικών-, από τη συνεργασία μας με τον ιδιωτικό τομέα έχουμε συνολικά 2.000 κλίνες».

Τα κυβερνητικά πλάνα για τη διαχείριση της πανδημίας δεν σταματούν εδώ. Με επιχειρησιακό σχέδιο, το υπουργείο Υγείας και η 1η ΥΠΕ ζητούν από τα νοσοκομεία της Αττικής την επείγουσα αύξηση κλινών νοσηλείας περιστατικών Covid. Τη μετατροπή δηλαδή και άλλων κλινών σε κλίνες για Covid περιστατικά, στερώντας νοσηλείες από εκείνους που νοσούν από άλλες ασθένειες και ωθώντας ακόμη περισσότερο τα νοσοκομεία στο μονοθεματικό μοντέλο.

Επίταξη ιδιωτών

Την ίδια στιγμή, όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της προχθεσινής ενημέρωσης η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, θα ξεκινήσει η επίταξη υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών, συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι θα εργάζονται με μειωμένο ωράριο κατά 50% για να μπορούν να κρατήσουν και τα ιατρεία τους.

«Η αλήθεια είναι ότι αυτό που πιέζεται, εκτός από τα Τμήματα, είναι πάρα πολύ όλα τα τμήματα επειγόντων των νοσοκομείων, άρα προχωράμε έτσι για να καλυφθούν τα κενά αυτά και οι επιπλέον ανάγκες που δημιουργούνται από το μεγάλο κύμα αυτή τη στιγμή της “Ομικρον” που είναι σημαντικές», ανέφερε ενώ γνωστοποίησε πως μέχρι τη Δευτέρα θα δοθούν φύλλα πορείας στους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς. Η κυβέρνηση άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να απασχοληθούν και εργαζόμενοι των ιδιωτικών κλινικών, ενώ είναι αμφίβολο αν οι ιδιώτες γιατροί θα είναι κατάλληλα καταρτισμένοι για να επιφορτιστούν με το βάρος που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα δημόσια νοσοκομεία.

Το πρωτόκολλο της πενθήμερης καραντίνας -που αναθεώρησε το αμερικανικό CDC, συνιστώντας πλέον απαραίτητα αρνητικό τεστ για την επιστροφή στην εργασία των ασυμπτωματικών εργαζομένων μετά το πέρας των πέντε ημερών- εξακολουθεί να ισχύει στη χώρα μας, καταγγέλλει η ΟΕΝΓΕ. Κάνοντας λόγο για «οδηγία αντιεπαγγελματική και επικίνδυνη», η Ομοσπονδία τονίζει: «Την ώρα που τα νοσοκομεία είναι αποδεκατισμένα από προσωπικό και η ενδονοσοκομειακή διασπορά αυξάνεται, την ώρα που μεγάλοι εργασιακοί χώροι μετατρέπονται σε εστίες υπερμετάδοσης λόγω της έλλειψης ουσιαστικών μέτρων, η κυβέρνηση αντί για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μέτρα προστασίας μειώνει την καραντίνα των υγειονομικών».

Τη διάλυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και τον κίνδυνο ενδονοσοκομειακής διασποράς καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, κάνοντας λόγο για υπερδιπλασιασμό των εισαγωγών στα εφημερεύοντα νοσοκομεία: «Στο “Λαϊκό Νοσοκομείο”, από 22 εισαγωγές που γίνονταν σε προηγούμενες εφημερίες, χθες (σ.σ. προχθές) έως σήμερα (σ.σ. χθες) το πρωί εισήχθησαν 52 ασθενείς με κορονοϊό. Στο “Κρατικό” της Νίκαιας εισήχθησαν περί τους 35 ασθενείς με κορονοϊό, γέμισαν τα κρεβάτια και έστελνε τους ασθενείς σε άλλα εφημερεύοντα νοσοκομεία. Στο “Παπαγεωργίου” εισήχθησαν 41 ασθενείς με κορονοϊό. Γεμάτες οι ΜΕΘ κορονοϊού 25 κλινών και 10 διασωληνωμένοι ασθενείς με κορονοϊό βρίσκονται στη ΜΑΦ. Και σήμερα δεκάδες ασθενείς διασωληνωμένοι βρίσκονται εκτός ΜΕΘ σε θαλάμους ή αυτοσχέδιες ΜΕΘ».

‼️ Τα χθεσινά κρούσματα ανέρχονται σε 33.716 έπειτα από τη διενέργεια 420.227 τεστ, με τη θετικότητα να υπολογίζεται στο 8,02%. Αλλοι 70 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους, ενώ ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 639. Οι εισαγωγές νέων ασθενών έφτασαν τις 593.

www.efsyn.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here