Καμία επαφή με τα Delta Poseidon και Prudent Warrior – Ποιοι είναι και γιατί τα κατέλαβαν οι Ιρανοί

Με μια καταδρομική επιχείρηση οι ιρανοί “Φρουροί της Επανάστασης” κατέλαβαν τα δύο πλοία με ελληνική σημαία στον Περσικό κόλπο, αιχμαλωτίζοντας τα πληρώματα, μέσα στα οποία βρίσκονται εννιά (ή δέκα κατά άλλες πληροφορίες) Έλληνες υπήκοοι.

Τα τάνκερ που μετέφεραν πετρέλαιο είναι τα πλοία Delta Poseidon της εταιρείας Delta Tankers του Διαμαντή Διαμαντίδη και το Prudent Warrior της εταιρείας Polembros Shipping Limited συμφερόντων του Σπύρου Πολέμη.

Ελικόπτερο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού προσνηώθηκε, το μεσημέρι της Παρασκευής, στο πλοίο Delta Poseidon που έπλεε σε διεθνή ύδατα (22 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Ιράν) στον Κόλπο.

Κατόπιν ένοπλοι αιχμαλώτισαν το πλήρωμα του πλοίου. Δύο Έλληνες πολίτες ήταν ανάμεσά τους.

Με αντίστοιχο τρόπο καταλήφθηκε και το Prudent Warior στο οποίο επέβαιναν επτά (ή οκτώ) Έλληνες πολίτες,. Το δεύτερο πλοίο βρισκόταν κοντά στις ιρανικές ακτές.

Ως αργά το βράδυ της Παρασκευής δεν κατέστη εφικτή επικοινωνία του υπουργείου Εξωτερικών ή του Εμπορικής Ναυτιλίας με τα πλοία. Οι ελληνικές αρχές (το ΥΠΕΞ κάλεσε τον ιρανό πρέσβη για έντονο διάβημα) παραμένουν σε συντονισμό καθώς συναγερμός υπάρχει και στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Ένας εκπρόσωπος της Polembros Shipping στην Ελλάδα, που διαχειρίζεται το Prudent Warrior, κατασκευής 2017, είπε ότι η εταιρεία έχασε την επικοινωνία με το πλοίο με πλήρωμα συνολικά 24 ατόμων, Ελλήνων και Φιλιππινέζων. Το δεξαμενόπλοιο είχε αποπλεύσει από τη Βασόρα του Ιράκ και μεταφέρει φορτίο πετρελαίου με προορισμό τις ΗΠΑ. Από το ίδιο λιμάνι είχε αποπλεύσει και το Delta Poseidon, με πλήρωμα 25 ατόμων.

Η είδηση φιλοξενείται και στα Διεθνή μέσα ενημέρωσης που συνδέουν την κατάληψη των ελληνικών τάνκερ με το περιστατικό κατάσχεσης δεξαμενόπλοιου που μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο, ανοιχτά της Εύβοιας και την ανακοίνωση της Τεχεράνης αμέσως μετά ότι θα εξέταζε αντίποινα.

Το εν λόγω δεξαμενόπλοιο δεσμεύθηκε από τις Λιμενικές Αρχές στην Κάρυστο μετά από εντολή της Αρχής για τη Νομιμοποίηση Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες στις 19 Απριλίου 2022 στο πλαίσιο των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία από ΝΑΤΟ και ΕΕ. Το δεξαμενόπλοιο έπλεε με ρωσική σημαία μέχρι την 1η Μαρτίου, οπότε μετονομάστηκε και ύψωσε ιρανική σημαία.

Σύμφωνα με το Reuters, oι Ηνωμένες Πολιτείες κατάσχεσαν το φορτίο ιρανικού πετρελαίου που βρισκόταν στο πλοίο και σχεδιάζουν να το στείλουν στις Ηνωμένες Πολιτείες με άλλο πλοίο. Το δεξαμενόπλοιο και το πλήρωμα δεν κρατούνται πλέον, αλλά το γεγονός έχει προκαλέσει ένταση με το Ιράν.

Το πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν Tasnim επικαλείται ανώνυμη πηγή που ανέφερε ότι «υπάρχουν άλλα 17 ελληνικά πλοία στον Περσικό Κόλπο, τα οποία θα μπορούσαν να κατασχεθούν από τους Φρουρούς της Επανάστασης εάν η Ελλάδα συνεχίσει να προκαλεί ζημιά».

Ποιοι είναι οι Φρουροί της Επανάστασης

Οι Φρουροί της Επανάστασης που ανέλαβαν την ευθύνη για την κατάληψη των δύο ελληνικών πλοίων θεωρούνται θεματοφύλακες του θεοκρατικού καθεστώτος του Ιράν. Εμφανίζονται ισχυροί μέσα στη χώρα όσο και στο εξωτερικό και κυρίως στη Μέση Ανατολή.

Δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια της Ισλαμικής Επανάστασης το 1979 ως στρατιωτικό σώμα και όταν ανέλαβε την εξουσία του Ιράν ο Αγιατολάχ Χομεϊνί, στόχος της οργάνωσης έγινε η υπεράσπιση του ιρανικού ισλαμικού συστήματος ως αντίβαρο -τότε- στις ένοπλες δυνάμεις.

Μέχρι το 2010 αποτελούσαν μεγάλη στρατιωτική, πολιτική και οικονομική δύναμη στο Ιράν που είχε στενούς δεσμούς με τον ανώτατο ηγέτη.

Επεκτάθηκαν περισσότερο με την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη Συρία και μέχρι το 2020, εκτιμάται ότι είχαν ξεπεράσει τις 190.000 ενεργό προσωπικό, έχοντας χερσαίες δυνάμεις και μονάδες σε ναυτικό και αεροπορία. Θεωρείται ότι έκτοτε επιβλέπουν τα στρατηγικά όπλα του Ιράν.

Ο μεγαλύτερος “εχθρός” τους είναι οι ΗΠΑ. Τον Απρίλιο του 2019 η Ουάσιγκτον τους αναγνωρίζει ως «τρομοκρατική οργάνωση» και οι “Φρουροί” ως αντίποινα παρενοχλούν δυτικά πλοία στον Περσικό Κόλπο.

Σημείο καμπής ήταν στις 3 Ιανουαρίου του 2020. Ο αμερικανικός στρατός σκότωσε σε αεροδρόμιο του Ιράν τον στρατηγό Κασέμ Σουλεϊμανί, τον άνθρωπο που ήλεγχε τους Φρουρούς της Επανάστασης.

Διεθνείς οργανώσεις και άλλα κράτη τους κατηγορούν ότι υποστηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις στη Μέση Ανατολή, ενώ κατηγορούνται ότι ελέγχουν όλο το πυραυλικό σύστημα του Ιράν.

makthes

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here