Αποζημίωση 7.000 ευρώ τον μήνα, που αν συνδυαστεί με τις άλλες παροχές αγγίζει μέχρι και τις 20.000 ευρώ – Αφορολόγητο έως και το 45% των εσόδων – Δείτε αναλυτικά τα προνόμια  

Το «κρυφό» εγχειρίδιο με τα «προνόμια» που θα τους ακολουθούν για τα επόμενα 4 χρόνια παρέλαβαν οι 100 βουλευτές που εξελέγησαν για πρώτη φορά. Πρόκειται για αναλυτικό ενημερωτικό οδηγό 47 σελίδων που καταγράφει με κάθε λεπτομέρεια τις δεκατρείς παροχές σε χρήμα και είδος που δικαιούνται τα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας, τις κρατήσεις που θα υποστούν και τα επαγγελματικά, οικονομικά ασυμβίβαστα που τους επιβαρύνουν.

Μεταξύ άλλων, καταγράφεται το ύψος της βουλευτικής αποζημίωσης, το είδος των επιδομάτων, τα χαρακτηριστικά των βουλευτικών αυτοκινήτων και ο αριθμός των συνεργατών που δικαιούνται. Παράλληλα, τους ενημερώνει για τις άμεσες ενέργειες που πρέπει να κάνουν ώστε η βουλευτική αποζημίωση να τους καταβληθεί χωρίς καθυστερήσεις. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι λίγα εικοσιτετράωρα μετά την ορκωμοσία οι νέοι βουλευτές των Σπαρτιατών και της Νίκης που πολιτεύτηκαν καταγγέλλοντας το πολιτικό σύστημα και τα κοινοβουλευτικά προνόμια έκαναν ουρές έξω από το τραπεζικό κατάστημα που λειτουργεί εντός του Μεγάρου της Βουλής για να ανοίξουν νέο λογαριασμό μισθοδοσίας.

Βουλευτική αποζημίωση

Σύμφωνα με τον οδηγό που παρουσιάζει το «Πρώτο Θέμα», η βασική πηγή εισοδήματος για τα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας είναι η βουλευτική αποζημίωση, το ύψος της οποίας έχει διαμορφωθεί στις 5.135,04 ευρώ. Από το συγκεκριμένο ποσό αφαιρούνται μεν οι ασφαλιστικές εισφορές και οι κρατήσεις για την ενίσχυση των κομματικών ταμείων, αλλά προστίθεται μια σειρά από άλλα προνόμια που καταβάλλονται σε χρήμα ή σε είδος. Στο τέλος του μήνα το ποσό που αθροιστικά καταλήγει στην τσέπη μπορεί να αγγίξει τις 7.000 ευρώ, ενώ αν συνυπολογιστεί και η αξία των παροχών σε είδος, το τελικό ποσό διαμορφώνεται περίπου σε 20.000 ευρώ τον μήνα. Οπως προκύπτει μάλιστα από τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης, ποσοστό έως και 45% των συνολικών βουλευτικών εισοδημάτων παραμένει αφορολόγητο.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ, protothema.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here