Τουλάχιστον 120 μετασεισμοί – Το 1822  σεισμός που υπολογίζεται στα 7R σκότωσε 20.000 ανθρώπους

Για τον χειρότερο σεισμό του τελευταίου αιώνα στην Τουρκία, μετά τα 7,8 Ρίχτερ με τους 2.300 νεκρούς, κάνει λόγο καθηγητής Γεωφυσικής. Τη στιγμή που ολόκληρος ο πλανήτης παρακολουθεί τις δραματικές προσπάθειες διάσωσης σε Τουρκία και Συρία, οι περισσότεροι ειδικοί εξηγούν ότι η μετασεισμική ακολουθία θα είναι για καιρό έντονη ενώ εκφράζεται σοβαρή ανησυχία για σημαντική άνοδο του αριθμού των θυμάτων. 

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΒΒC, o καθηγητής Μάρτιν Μέι, από το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Βασιλιά Αμπντουλάχ στη Σαουδική Αραβία, σημείωσε ότι η δεύτερη δόνηση 7,7 Ρίχτερ πυροδοτήθηκε από την πρώτη

«Η τεκτονική πλάκα άλλαζε θέση τις τελευταίες δεκαετίες ή και αιώνες και πιθανώς ήταν έτοιμη να μετακινηθεί και ο σεισμός το πρωί οδήγησε στο αποτέλεσμα της μετατόπισης» δήλωσε συγκεκριμένα ο ειδικός. 

Τουλάχιστον 120 μετασεισμοί έχουν αναφερθεί στην Τουρκία, σύμφωνα με ενημέρωση από την υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών της χώρας.

Το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών, το οποίο αναφέρει μόνο τους ισχυρότερους μετασεισμούς, ανέφερε τουλάχιστον 43 με μέγεθος 4,3 ή μεγαλύτερο. Στις καταγραφές του Ευρωπαϊκού-Μεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου αναφέρονται αρκετοί μετασεισμοί μεγέθους άνω των 5 Ρίχτερ, ενώ έχουν σημειωθεί τουλάχιστον δύο άνω των 6 βαθμών.

rixter

Πηγή: protothema.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here