«Χάρτινα» κτίρια, φτιαγμένα χωρίς να τηρούνται οι κανονισμοί – Διαλύθηκαν κατασκευές του 2019 και του 2022

Οι εικόνες με τις ολοκαίνουργιες πολυκατοικίες στην Τουρκία που έχουν καταρρεύσει ή έχουν γείρει επικίνδυνα μετά τους φονικούς σεισμούς τη Δευτέρα προκαλούν οργή στη χώρα και ερωτηματικά σε όλο τον κόσμο.

Τι δεν πήγε καλά και κτίρια που ήταν φτιαγμένα σε σεισμογενή περιοχή καταστράφηκαν, θάβοντας στα ερείπια χιλιάδες ανθρώπους;

Σε εκτεταμένο ρεπορτάζ το BBC τονίζει ότι με τις σύγχρονες μεθόδους κατασκευής τα κτίρια είναι σε θέση να αντέξουν τα 7,8 και 7,5 Ρίχτερ των σεισμών. Οι κανονισμοί, σε μια χώρα με πλούσια σεισμική προϊστορία όπως η Τουρκία, θα έπρεπε να διασφαλίζουν ότι τα κτίρια αντέχουν.

Από τη θεωρία στην εικόνα που είδαμε -και πρώτοι οι ένοικοι σε αυτά τα κτίρια- η διαφορά είναι χαώδης.

Στη Μαλάτια οι χαμηλότεροι όροφοι μιας πολυκατοικίας κατέρρευσαν αφήνοντας αυτούς ψηλότερα να ισορροπούν επικίνδυνα. Το κτίριο είχε ολοκληρωθεί μόλις πέρυσι και διαφημιζόταν ως κατασκευή με υλικά «πρώτης ποιότητας». Η κατασκευαστική εταιρεία έσπευσε μετά τον σεισμό να αφαιρέσει το διαφημιστικό υλικό από το Διαδίκτυο – ίσως μια έμμεση παραδοχή «ενοχής».

Παρόμοια εικόνα στην Αλεξανδρέττα, όπου κατέρρευσε το μισό ενός 16όροφου κτιρίου, όπως φαίνεται στη φωτογραφία. Αυτό είχε ολοκληρωθεί το 2019, υποτίθεται και αυτό με τα τελευταία πρότυπα.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ – Πηγή: protothema.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here