Σε τεντωμένο σχοινί ο ΣΥΡΙΖΑ • «Υπάρχουν όργανα» απαντούν Φίλης, Bίτσας και Σκουρλέτης στην πρόταση διαγραφής τους από τον Κασσελάκη

ΠΗΓΗ: efsyn.gr

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, λίγο πριν τη διαφαινόμενη διάσπαση του κόμματος και μετά τις απανωτές εκλογικές ήττες. Ο Στέφανος Κασσελάκης προχώρησε χθες στην πρόταση διαγραφής των πρώην υπουργών Νίκου Φίλη, Πάνου Σκουρλέτη και Δημήτρη Βίτσα κατηγορώντας τους ότι αντιπολιτεύονται το κόμμα στα κανάλια και αρνούνται να αποδεχτούν την εκλογή προέδρου από τη βάση.

Προηγήθηκε κείμενο – «βόμβα» από την «Ομπρέλα» με το οποίο προτείνεται «διέξοδος Αριστερά», τονίζεται πως το κόμμα βρίσκεται σε αποδρομή και τείνει να μην έχει, με οποιοδήποτε πολιτικό σκεπτικό, σχέση με την Αριστερά, και εξαπολύεται σφοδρή επίθεση κατά της σημερινής ηγεσίας  και της στενής ομάδας στελεχών, που περιβάλλει τον πρόεδρο. 

Η πλευρά του προέδρου από χθες δεν μιλά απλώς για υπονόμευση του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από την εσωκομματική αντιπολίτευση αλλά αμφισβήτηση συνολικά του πολιτικού οργανισμού του οποίου ηγείται καταγγέλλοντας ευθέως την ύπαρξη οργανωμένου σχεδίου από την πτέρυγα που τον αντιπολιτεύεται, με σκοπό να ιδρυθεί νέο κόμμα.

Δ. Αυγέρη: Ιερατεία σε αποστολή διάλυσης του κόμματος

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Δώρα Αυγέρη, μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ έκανε λόγο για πολυφωνία και πολυδιάσπαση με στόχο να γίνει αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ και όχι στον κ. Μητσοτάκη σημειώνοντας χαρακτηριστικά το εξής: «Δεν έχουμε μόνο μια έλλειψη σεβασμού προς το εκλογικό αποτέλεσμα, τις διαδικασίες και την ίδια τη διαδικασία, έτσι όπως αυτή προβλέπεται από το καταστατικό, δηλαδή εκλογή από τη βάση. Αλλά να μου επιτρέψετε να πω ότι έχουμε και μια έλλειψη σεβασμού και προς το πρόσωπο του Προέδρου αλλά και των υπολοίπων μελών του ΣΥΡΙΖΑ».
 
Σε ό,τι αφορά τα περί διαγραφών επισήμανε πως κινήθηκαν οι διαδικασίες και πως τα όργανα θα αποφανθούν. Ακολούθησαν όμως σκληρές κουβέντες από την κ. Αυγέρη, που έκανε λόγο για «ιερατεία που ήταν εγκατεστημένα στον ΣΥΡΙΖΑ» και για «αποστολή διάλυσης» του κόμματος από όσους, κατά την ίδια πάντα, κάνουν «οτιδήποτε είναι δυνατόν για να φέρουν σε δύσκολη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι τον κ. Μητσοτάκη. «Μέχρι χθες το βράδυ ήταν μέλη του με μια εξάντληση υπομονής και ανοχής από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ» υποστήριξε.

Σχολιάζοντας την αναφορά του κ. Βίτσα στο πιθανό όνομα ενός νέου κόμματος («Ανανεωτική Οικολογική Ριζοσπαστική Αριστερά») η κ. Αυγέρη υπογράμμισε πως «δεν μπορείς να λες τη μια στιγμή ότι το κόμμα σου, το κόμμα στο οποίο ανήκεις, είναι διεφθαρμένο. Δεν μπορείς να αποκαλείς το κόμμα σου τσόντα. Τότε πώς παραμένεις σε αυτό το κόμμα και την ίδια στιγμή να προγράφεις τη δημιουργία ενός νέου κομματικού φορέα».

Η κ. Αυγέρη θεωρεί πως πρέπει να «αφήσουμε τα πράγματα και την ίδια τη ζωή να αποδείξει ποιος έχει δίκιο και ποιος έχει άδικο». «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στο νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να ασκήσει πολιτική; Μέχρι στιγμής όλοι όσοι καμώνονται ότι τους ενδιαφέρει η πολιτική, δεν επέτρεψαν ούτε να διατυπωθεί η πολιτική πρόταση και το σχέδιο, ούτε πολύ περισσότερο να έχουμε εφαρμογή της πολιτικής στην πράξη και στο πεδίο» υποστήριξε, παρότι ο κ. Κασσελάκης φρόντιζε τόσο καιρό να κρατά «μυστικές» τις πολιτικές του πεποιθήσεις.

Όταν ρωτήθηκε για τους χαρακτηρισμούς του κ. Πολάκη κατά του κ. Σκουρλέτη η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. απάντησε ότι θα πρέπει να ερωτηθεί ο πρώτος.

Ν. Φίλης: Την ιδιότητά μου δεν μπορεί να την αφαιρέσει ο Κασσελάκης

Από την πλευρά του ο κ. Φίλης επιτέθηκε στον κ. Κασσελάκη εξηγώντας (Open) πως η απόφαση διαγραφής του εναπόκειται στην Επιτροπή Δεοντολογίας και έπειτα στην Κεντρική Επιτροπή.

«Την ιδιότητά μου αυτή δεν μπορεί να την αφαιρέσει ο κ. Κασσελάκης, υπάρχουν διαδικασίες, καταστατικό. Όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα προκαλούν έναν περαιτέρω εκφυλισμό και μια γελοιοποίηση του κόμματος»

O πρώην υπουργός εκτίμησε πως θα υπάρξει σοβαρή αντίδραση και ζήτησε να γίνει Πολιτική Γραμματεία και κατηγόρησε τον νέο πρόεδρο πως επιλέγει τη μετάλλαξη και τη μετακόμιση του ΣΥΡΙΖΑ από την Αριστερά σε άλλους πολιτικούς χώρους απαντώντας πως ο κόσμος δεν αποφάσισε αυτό.

«Οδηγούμαστε στη διάλυση αυτού του πολιτικού φορέα» ανέφερε και έκανε λόγο για εξαπάτηση από τον Στέφανο Κασσελάκη γιατί δεν είπε τις απόψεις του πριν από τις εσωκομματικές εκλογές. Αυτά είναι Μητσοτάκης, είπε δηκτικά αναφερόμενος στα όσα είπε ο Στέφανος Κασσελάκης από το βήμα του ΣΕΒ. Προχωράει σε μια μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε.

«Ακούω πολύ κόσμο να λέει “ντρέπομαι να πω τι γίνεται με τον ΣΥΡΙΖΑ”. Ένα κόμμα που προσέφερε και μπορεί να προσφέρει στην κοινωνία οδηγείται σε διάλυση. Είναι λυπηρό ότι αυτό το ρόλο ανέλαβε ο κ. Κασσελάκης, ένα πρόσωπο άγνωστο στο κοινό και μόλις ένα μήνα μέλος στο κόμμα. Θα έπρεπε να σέβεται το καταστατικό γιατί δεν βγήκε εν λευκώ πρόεδρος, βγήκε με ένα συνέδριο που είχε αποφάσεις και με αυτές πορευόμαστε. Και με ένα καταστατικό που διαμορφώνει όρους λειτουργίας» πρόσθεσε.

Δ. Βίτσας: Δεν έχει υψηλότερη νομιμοποίηση από τα όργανα του κόμματος

«Εγώ δεν έθεσα τον εαυτό μου πουθενά, είμαι στην υπηρεσία της Αριστεράς πάντοτε» απάντησε ο κ. Βίτσας (Kontra) στην απόφαση του νέου προέδρου για να συμπληρώσει: «Οι σύντροφοι και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστεράς δεν χρειάζεται να δίνουν σε αυτό ιδιαίτερη σημασία, δεν αξίζει τον κόπο δηλαδή. Η γνώμη μου είναι ότι το βασικό ζήτημα είναι οι Αριστεροί και οι Αριστερές να δίνουν τη μάχη, ώστε στη Γάζα να υπάρξει ειρήνευση, ώστε να πέσουν οι τιμές των προϊόντων για όλα αυτά που συνήθως παλεύει η Αριστερά».

«Τώρα να έρχεται κάποιος να μου λέει ότι πέντε χρόνια υπονομεύω τον Τσίπρα εντάξει, δεν έχω τι να πω. Νομίζω ότι είναι σαφέστατα όλα αυτά» είπε και υπογράμμισε πως «ο Στέφανος Κασσελάκης εκλέχθηκε με την διαδικασία, που έχει ψηφίσει το τελευταίο συνέδριο του κόμματος, πρόεδρος. Αυτό είναι σεβαστό, το έχω πει καμιά πενηνταριά φορές. Το γεγονός ότι εκλέχτηκε δεν δημιουργεί την αξία ότι έχει την πιο νωπή εντολή άρα έχει υψηλότερη νομιμοποίηση από όλα τα άλλα όργανα του κόμματος. Αλλά τέλος πάντων μικρός είναι, θα μάθει. Αν και 35 χρονών εμάς δεν μας θεωρούσαν μικρούς».

«Ως κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, με βάσει τις αποφάσεις του τελευταίου συνεδρίου βεβαίως είναι Αριστερά. Δεν ξέρω αν η σημερινή ηγεσία είναι Αριστερά ή επιδιώκει -όχι ο κ. Κασσελάκης- να δημιουργήσει ένα όνομα πολιτικό και να δρέψει τα αγαθά της πολιτικής παρουσίας» είπε ο κ. Βίτσας απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

«Αυτά τα τελευταία 15 χρόνια που είχα καίριες θέσεις και στον ΣΥΡΙΖΑ και στην ελληνική Βουλή, θα έλεγα ότι ήταν τα πιο δύσκολα και εργώδη χρόνια της ζωής μου» κατέληξε.

Π. Σκουρλέτης: Δεν έχει καταλάβει ποια είναι η εντολή που του έδωσαν 

Και ο Πάνος Σκουρλέτης έκανε λόγο για μετάλλαξη του κόμματος διαμηνύοντας πως «θα αντισταθούμε και θα διεκδικήσουμε την ιστορική διαδρομή και την εντολή των ψηφοφόρων του 17%».

Σε αυτό το πλαίσιο κατηγόρησε τον κ. Κασσελάκη ότι γελοιοποιεί τον ΣΥΡΙΖΑ μέρα με τη μέρα και ότι δεν έχει καταλάβει ποια είναι η εντολή, που του έδωσαν αυτοί που τον έλεγξαν.«Δεν ξέρω αν έχει καταλάβει πού βρίσκεται, τι διεκδίκησε και αν έχει καταλάβει πού έχει εκλεγεί» είπε.

«Απορώ τι άποψη έχει ο κ. Κασσελάκης για τα τελευταία πέντε χρόνια στον ΣΥΡΙΖΑ, που είναι μόλις ένα μήνα μέλος του κόμματος κι αν σε αυτό το διάστημα της τελευταίας πενταετίας έχει αλλάξει τις απόψεις του, που είχε στα 24ωρα του. Αυτές που είχε για τις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων, που έπρεπε να ήταν μεγαλύτερες από τις 15.000 που είχε απολύσει κ. Μητσοτάκης ως υπουργός, αν έπρεπε να κοπούν ακόμα περισσότερο οι μισθοί, όπως έχει ενυπόγραφα υποστηρίξει και δεν έδωσε απαντήσεις».

Αναφερόμενος στις αποκαλύψεις της «Εφημερίδας των Συντακτών» (Βλ. «Ο Στέφανος Κασσελάκης με τα δικά του λόγια») ο κ. Σκουρλέτης έκανε λόγο για «κοσμογονία για τον ίδιο και δεν έχει αισθανθεί την ανάγκη να απαντήσει, λέγοντας ότι ήμουν παιδί στα 24.  Στα 24 όλοι εμείς που έχουμε θητεύσει στην Αριστερά αγωνιζόμασταν για τα δικαιώματα στην εργασία. Το ’86 εγώ για το Τσέρνομπιλ και τα πυρηνικά έδινα αγώνες για το κίνημα της ειρήνης. Άλλοι κατέβαιναν στις διαδηλώσεις. Οι νέοι σήμερα ψηφίζουν από τα 17».

Όπως είπε για τη διαδικασία, αναμένεται η συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας και της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, που λειτουργούν βάσει του καταστατικού. Και επέμεινε στο πολιτικό του πράγματος λέγοντας το εξής:

«Έχουμε έναν πρόεδρο που στην καλύτερη των περιπτώσεων υποστηρίζει θέσεις που είναι έξω από οποιοσδήποτε φάσμα της Αριστεράς. Αυτά τα οποία έλεγε όταν ήταν 24 αλλά και επανέλαβε στον ΣΕΒ δεν έχουν καμία εκδοχή της Αριστεράς, ούτε με σοσιαλδημοκράτες, κεντροαριστερούς, ανανεωτές, ριζοσπάστες».

Την άμεση σύγκληση της Π.Γ. ζητά η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ

Την άμεση σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας ζήτησε η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ αφού ο κ. Κασσελάκης «με ανακοίνωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έθεσε εκτός κόμματος τρία κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.»

«Αδυνατούμε να καταλάβουμε πώς το ποσοστό το οποίο έλαβε στις εσωκομματικές εκλογές, του δίνει την δυνατότητα να παραβιάζει κάθε άρθρο του καταστατικού» αναφέρεται στην ανάρτηση της νεολαίας.

Και καταγγέλλει πως «τέτοιου είδους πρακτικές είναι άκρως αντιδημοκρατικές, αυταρχικές και επικίνδυνες, καθώς δημιουργούν ένα status quo, όπου ο θεσμός του προέδρου υπερβαίνει κάθε δημοκρατική λειτουργία που το Κόμμα μας ασπαζόταν ιστορικά αλλά και αγωνιζόταν κοινωνικά». 

ΠΡΩΤ.Α. ΣΥΡΙΖΑ: Δε μπορεί να είναι πρόεδρος αριστερού κόμματος

Πυρά εναντίον του νέου προέδρου εξαπέλυσε και η Πρωτοβουλία για την Αναγέννηση του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας την παραίτησή του, γιατί «δε μπορεί να είναι Πρόεδρος Αριστερού κόμματος και κόμμα που έχει πρόεδρο τον Κασσελάκη δε μπορεί να ανήκει στην Αριστερά».

«Ο Στ. Κασσελάκης στο σύντομο διάστημα της προεδρίας του έχει υποπέσει σε βαριές παραβιάσεις των Προγραμματικών και Καταστατικών αρχών του κόμμματος. Δρα και λειτουργεί αυθαίρετα ως διαμορφωτής ενός άλλου δικής του εμπνεύσεως κόμματος με σαφή νεοφιλελεύθερα και συστημικά χαρακτηριστικά, παραβιάζοντας ή προκαταλαμβάνοντας συλλογικές και συνεδριακές αποφάσεις. Οι πολιτικές επιλογές του, συνέχεια της βαθιά συντηρητικής και δεξιάς πολιτικής του τοποθέτησης και της αρθρογραφίας του πριν λίγα χρόνια, μαζί με την όλη συμπεριφορά και στάση του επιδεινώνουν αντί να ανακόπτουν τη βαθιά κρίση και την αναξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.» σημειώνεται μεταξύ άλλων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here