Στη Λάγκα βρέθηκε χθες κλιμάκιο του Πανεπιστημίου Κρήτης και παράλληλα στελεχών του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτη, τους οποίους φιλοξενήσαν επί τριημέρου στο Παλαιό Δημοτικό Σχολείο Λάγκας.

Το κλιμάκια αποτελούνταν από καθηγητές του Πανεπιστημίου, προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, καθώς και άτομα που έκαναν το διδακτορικό τους. Στο σύνολο 22 άτομα επισκέφτηκαν το χωριό ! Ο κύριος Αθανάσιος Μυλωνάς, επικεφαλής και υπεύθυνος του προγράμματος μας μίλησε για τους σκοπούς της έρευνάς τους.

Στο δυναμικό της ομάδας υπάρχουν βοτανολόγοι, εντομολόγοι, ερπετολόγοι, καθώς και μελετητές του DNA. Κάθε κομμάτι της χλωρίδας και πανίδας της Λάγκας συλλέχθηκε προσεκτικά και κάθε είδους δείγματα πάρθηκαν για να μελετηθούν και να αναλυθούν προσεκτικά στα εργαστήρια του πανεπιστημίου Κρήτης. Κάθε είδους φυτό, έντομο, τρωκτικό, ερπετό, επιλέχθηκαν, συλλέχθηκαν και αποθηκεύτηκαν προσεκτικά ώστε να μεταφερθούν ασφαλή στον τόπο προορισμού τους. Ακόμα και δέιγματα απολιθωμάτων εξάχθηκαν, κάτι στο οποίο είναι πλούσιοτο έδαφος της Λάγκας. Γεμάτα τα λισβάρια από απομεινάρια ζωής ξεχασμένων εποχών.

Με το πέρας της μελέτης θα εξαχθούν συμπεράσματα για την αξία της χλωρίδας και της πανίδας του τόπου μας και θa υποβληθούν στον ευρωπαϊκό φορέα Natura, ώστε να υπαχθεί η περιοχή της Λάγκας σ’ αυτόν. Τα δείγματα θα κατακτήσουν και την θέση που τους ανήκει στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, καθώς και θα μας προσφερθούν ώστε να προστεθούν και να συνεισφέρουν στον πλούτο των γνώσεων για τον ευλογημένο τόπο μας.

Οι εντυπώσεις που αποκόμισαν από το χωριό μας και την φύση του ήταν θετικότατες και σύγκριναν την ομορφιά της με αυτήν του τόπου τους, της Κρήτης. Τόσο διαφορετική, αλλά τόσο εξίσου όμορφη και σαγηνευτική. Έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις για την φιλοξενία των Λαγκιωτών και άφησαν πίσω τους ευχαριστίες για την εμπειρία τους αυτή. Και φυσικά, με πολλές παραγγελίες για φασόλια Καστοριάς! Σαν την φασολάδα που έφαγαν αυτές τις ημέρες στο χωριό, δεν έμοιαζε καμιά! Η καλύτερη όλων! Κι εμείς τους ευχαριστούμε για την εύλογη προσπάθειά τους αυτή, που θα γίνει η αιτία να καταλάβει η Λάγκα την θέση που της αξίζει στον παγκόσμιο χάρτη προστατευόμενης πανίδας και χλωρίδας και να αναγνωριστεί γι’ αυτό.

Φωτογραφία του χρήστη ΛΑΓΚΑ.

Φωτογραφία του χρήστη ΛΑΓΚΑ.Φωτογραφία του χρήστη ΛΑΓΚΑ.

Φωτογραφία του χρήστη ΛΑΓΚΑ.

Φωτογραφία του χρήστη ΛΑΓΚΑ.

Φωτογραφία του χρήστη ΛΑΓΚΑ.

Φωτογραφία του χρήστη ΛΑΓΚΑ.

Φωτογραφία του χρήστη ΛΑΓΚΑ.

Φωτογραφία του χρήστη ΛΑΓΚΑ.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here