Μικρή αύξηση στην Αττική, πολύ μεγαλύτερη στη Θεσσαλονίκη – Μείωση στους νοσηλευόμενους άνω των 70 – Πώς πρέπει να λειτουργήσουμε αν βρεθούμε θετικοί στο self test

Στην επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα αναφέρθηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε τις περιοχές που παραμένουν στο «βαθύ κόκκινο» και εκείνες που εντάχθηκαν στη λίστα των ιδιαίτερα επιβαρυμένων.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Χαρδαλιάς δήλωσε:

«Στο βαθύ κόκκινο εντάσσονται από αύριο το πρωί οι περιφερειακές ενότητες Κιλκίς, ο δήμος Σερρών, ο δήμος Κόνιτσας, ο δήμος Σκύρου, ο δήμος Αστυπάλαιας, οι δήμοι Ρόδου και Χάλκης, ο δήμος Λέρου.

Βγαίνουν από το βαθύ κόκκινο οι δήμοι Θεσπρωτίας, Ηρακλείου, Μετσόβου.

Θέλω να κάνω ιδιαίτερη αναφορά στις περιοχές της Κοζάνης, της Θεσσαλονίκης και Αχαΐας, στις οποίες η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική».

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, δήλωσε:

«Το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια εξακολουθεί να είναι επιβαρυμένο. Στην Ελλάδα βλέπουμε μία σχετική σταθεροποίηση, σε υψηλά όμως επίπεδα. Είχαμε συνολικά 19.000 κρούσματα στην τελευταία εβδομάδα, ενώ ο δείκτης θετικότητας παραμένει ψηλά, στο 6,8%.

Συνολικά έχουμε πάνω από 27.000 κρούσματα στην επικράτεια με τα μισά στην Αττική. Ενώ παρατηρούμε σχετική σταθεροποίηση στη Νότια Ελλάδα, βλέπουμε σημαντική αύξηση στη Βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία. Στη θεσσαλονίκη έχουμε δει αύξηση 28%, με πάνω από 2.000 ενεργά κρούσματα. Είδαμε επίσης αύξηση σε νησιωτικές περιοχές και συγκεκριμένα στη Ρόδο, την Άνδρο και τις Σποράδες.

Συνολικά στην επικράτεια νοσηλεύονται 5.200 ασθενείς με Covid. Υπάρχει ξεκάθαρη μείωση των νοσηλευομένων άνω των 70, αλλά και στις ηλικίες από 60 και πάνω, στις οποίες έχει ξεκινήσει ο εμβολιασμός.

Από αύριο θα μπορούμε να μεταφερθούμε σε άλλους δήμους. Θα πρέπει, όμως, να επιλέξουμε χώρους ανοιχτούς, χωρίς συνωστισμό και να θυμηθούμε τις κοινωνικές μας φούσκες. Τους ανθρώπους που βλέπουμε συχνά και όχι φίλους που έχουμε να δούμε πολλούς μήνες.

Το ατομικό τεστ είναι ένα σημαντικό όπλο για τους ασυμπτωματικούς. Τα άτομα με συμπτώματα, ή με σαφή επαφή με κρούσμα, θα πρέπει να απευθύνονται στις αρμόδιες υπηρεσίες».

Ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης δήλωσε:

«Ο ρυθμός των νέων διαγνώσεων παγκοσμίως αυξάνεται τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, ενώ αυξητική τάση έχουν και οι θάνατοι.

Στην Ελλάδα, την τελευταία εβδομάδα, ο αριθμός παρουσίασε σημαντική αύξηση και το σύστημα Υγείας δέχεται μεγάλη πίεση. Ο ρυθμός επιβάρυνσης, ωστόσο, στις εισαγωγές ΜΕΘ, παρουσίασε επιβράδυνση.

Αύξηση είχαμε και στον μέσο όρο των θανάτων, ο οποίος κυμάνθηκε περίπου στους 70 ανά ημέρα. Στην Αττική είχαμε μικρή επιβάρυνση, ενώ μεγαλύτερη είχαμε στη Θεσσαλονίκη. Η αύξηση στην επίπτωση των ηλικιών 18-39 παρέμεινε, αλλά σε σταθερά νούμερα.

Αναφορικά με τα self test, αν βγούμε θετικοί, θα πρέπει να επιλέξουμε ένα δωμάτιο απομόνωσης και να μην χρησιμοποιούμε την κουζίνα. Στο μπάνιο, να χρησιμοποιούμε τα δικά μας αντικείμενα. Το φαγητό πρέπει να το φέρνουν οι αρνητικοί και να το αφήνουν έξω από την πόρτα».

Πηγή: protothema.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here