Στρατηγική επιλογή της Τράπεζας Πειραιώς είναι να διατηρεί διαχρονικά την κυρίαρχη θέση στη χρηματοδότηση επενδύσεων στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς η περιοχή διαθέτει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά ώστε, πέρα από τη βιομηχανία, να επεκτείνει περαιτέρω το εκτόπισμά της στους κλάδους του τουρισμού, των μεταφορών αλλά και της καινοτομίας, υπογράμμισε ο Θάνος Βλαχόπουλος, Γενικός Διευθυντής, Επικεφαλής Εταιρικής Τραπεζικής και Προϊόντων της Τράπεζας Πειραιώς, υπεύθυνος για τις Μεγάλες Χρηματοδοτήσεις, κατά τη συζήτηση με θέμα «Θεσσαλονίκη: Επενδύσεις και ευκαιρίες στον τουρισμό» στο πλαίσιο του συνεδρίου «Greece Talks – Προορισμός: Θεσσαλονίκη».

Είναι χαρακτηριστικό ότι, η Τράπεζα έχει ήδη προχωρήσει στη χρηματοδότηση 36 επενδυτικών σχεδίων στην Βόρεια Ελλάδα, συνολικού ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ, συνδυάζοντας πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και δικά της κεφάλαια. Ο κ. Βλαχόπουλος τόνισε ότι είναι σημαντικό, πέρα από τις χρηματοδοτήσεις στις επιχειρήσεις του κλάδου τουρισμού, να χρηματοδοτούνται και έργα που ενισχύουν το τουριστικό προϊόν της χώρας, όπως οι υποδομές αλλά και έργα της ενεργειακής αυτάρκειας της χώρας

H Πειραιώς, σε αυτό το πλαίσιο, έχει διαθέσει σημαντικούς πόρους για την ανάπτυξη έργων στρατηγικής σημασίας στη Βόρεια Ελλάδα, από την Υπερυψωμένη Ταχεία Λεωφόρο Θεσσαλονίκης (FlyOver) έως την κατασκευή νέου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στην Κομοτηνή, έργων που πέραν της αναπτυξιακής τους διάστασης για ολόκληρη την χώρα, με την ολοκλήρωσή και παράδοσή τους θα βελτιώσουν αισθητά την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής, αλλά και θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην περαιτέρω οικονομική της ανάπτυξη, βελτιώνοντας τις συνθήκες επισκεψιμότητας και διαμεταφορών, ενώ στηρίζει τους αναδόχους του Μετρό της Θεσσαλονίκης.

Σε ερώτηση που του τέθηκε σχετικά με το πως διαμορφώνεται η πρόθεση των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν την επόμενη μέρα των επιχειρήσεων, και συγκεκριμένα των επιχειρήσεων του κλάδου τουρισμού στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της Βορείου Ελλάδος, ανέφερε ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν σήμερα ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια, υψηλή ρευστότητα, απαλλαγμένες από ένα σημαντικό μέρος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους και είναι έτοιμες να χρηματοδοτήσουν κάθε αξιόχρεο επενδυτικό πλάνο.

Ειδικά για τον κλάδο του τουρισμού, η Πειραιώς έχει ένα χαρτοφυλάκιο χρηματοδοτήσεων που ξεπερνά τα 2,5 δισ. ευρώ.

Όσο αφορά τις τάσεις που παρατηρούνται στον κλάδου του τουρισμού, ο κ. Βλαχόπουλος αναφέρθηκε στο μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον που καταγράφεται από το εξωτερικό για τη χώρα μας, στις προσπάθειες αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος, όπου φαίνεται ότι σχεδόν το 40% των νέων κλινών που μπαίνουν στην αγορά είναι 4 και 5 αστέρων, όπως και την τάση προς το ESG μοντέλο.

Όπως διευκρίνισε, όσο αφορά το ESG, δεν μιλάμε πια για projects που δεν βλάπτουν το περιβάλλον αλλά για μια συνολική αντιμετώπιση και ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, με θετικό αποτύπωμα στην κοινωνία.

Προκλήσεις για τον τουριστικό κλάδο, επισήμανε ο κ. Βλαχόπουλος, είναι η έλλειψη εργατικού δυναμικού, η διεθνής ύφεση που προκαλεί μείωση εισοδημάτων και αλλάζει το κοινό, όπως και η ψηφιακή μετάβαση που θα επηρεάσει γενικότερα το τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here