12% περικοπή στα κονδύλια για κύριες συντάξεις του 2019, παρά τις προσπάθειες δημιουργίας κλίματος ότι δεν θα γίνουν οι περικοπές – Το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει τον προϋπολογισμό του 2019 με δεδομένες τις μειώσεις – Οι οδηγίες Χουλιαράκη στα Ασφαλιστικά Ταμεία – Δείτε αναλυτικά όλη την εγκύκλιο

Μπορεί στην κυβέρνηση να λένε πως δεν θα ισχύσει το μέτρο για περικοπή έως 18% λόγω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς στις καταβαλλόμενες συντάξεις, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει τον νέο Κρατικό Προϋπολογισμό έχοντας λάβει ως βάση ότι το 2019 θα κοπεί κατά 12% ολόκληρο το κονδύλι για τις κύριες συντάξεις συνολικά.

Η νέα εγκύκλιος (16 Ιουλίου 2018) με τις οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών προς τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ) για το πώς θα καταρτίσουν τους δικούς τους προϋπολογισμούς, ποιο θα είναι το ανώτατο όριο δαπανών στο οποίο θα κινηθούν το 2019 και τι επιχορηγήσεις θα ζητήσουν, είναι ξεκάθαρη:

– το κονδύλι για τις κύριες συντάξεις του 2019 θα μειωθεί στα 22,252 δισ. ευρώ, ενώ για φέτος ανέρχεται στα 25,315 δισ. ευρώ. Θα περικοπεί σε σχέση με φέτος κατά 3,063 δισεκατομμύρια ευρώ. Η περικοπή ανέρχεται σε 12,1% (και όχι «έως» 12%) σε όλο το κονδύλι. Και αυτό παρότι η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι μετά τον επανϋπολογισμό των συντάξεων, κάποιες συντάξεις θα αυξηθούν –οριακά έστω- ή δεν θα μειωθούν καθόλου. Αυτό σημαίνει για όλες τις άλλες, θα κοπούν παραπάνω και από 12%. Καταρρίπτεται έτσι και ο «μύθος» (αφού ο νόμος Αχτσιόγλου είναι απολύτως ξεκάθαρος) πως δήθεν η περικοπή «έως 18%» θα υπολογίζεται μόνον σε ένα κομμάτι της σύνταξης (δηλαδή στην “προσωπική διαφορά») και όχι στο σύνολον της σύνταξης.

– το κονδύλι για επικουρικές συντάξεις μειώνεται στα 3,228 δισεκατομμύρια ευρώ το 2019, από τα 3,387 δισ. που ανέρχεται σήμερα. «Κόβεται» δηλαδή κατά 159 εκατ. ευρώ ή 4,7%.

– για το σύνολο των συντάξεων (κύριες-επικουρικές) το 2019 θα διατεθούν 25,48 δισ. ευρώ, αντί τα 28,702 δισ. που προβλέπει για φέτος ο Κοινωνικός Προϋπολογισμός (ή 28,973 δισ. ως Γενική Κυβέρνηση συνολικά). Η περικοπή αυτή κατά περίπου 3,3 δισ. ευρώ, ισοδυναμεί με όλο το πλεόνασμα των Ασφαλιστικών Ταμείων του 2019 (3,278 δισ. ευρώ) και σε αυτό στηρίζεται ο στόχος της κυβέρνησης για πρωτογενές πλεόνασμα Γενικής Κυβέρνησης ύψους 6,6 δισ. το 2019.

Η περικοπή είναι όμως σχεδόν διπλάσια και από τα 1,8 δισ. ευρώ που θα αποφέρει στο Κράτος η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς. Δηλαδή είτε εφαρμοστεί είτε όχι, οι συντάξεις θα κοπούν κατά 1,5 δισ. ευρώ επιπλέον το 2019, ακόμα και εάν εύρισκε (ή δεν χρειαζόταν να βρει) ισοδύναμα άλλα μέτρα 1,8 δισ. για να καλύψει την «τρύπα» στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2019 από την μη εφαρμογή του επίμαχου μέτρου.

​Με βάση τα νέα όρια δαπανών που θέτει το νέο Μεσοπρόθεσμο και η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών στους ασφαλιστικούς και λοιπούς κρατικούς φορείς, θα συνταχθεί ο νέος Κρατικός Προϋπολογισμός που θα υποβληθεί σε δύο μήνες (15 Σεπτεμβρίου) για έγκριση στην Κομισιόν, πριν κατατεθεί την 1η Οκτωβρίου στην Βουλή.

Πηγή: protothema.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here