Ενδεχομένως να πρόκειται για το μοναδικό σχολείο σε όλη την Ελληνική επικράτεια, που κατάφερε να αναπτύξει τέτοια κοινωνική και περιβαλλοντική δραστηριότητα, αφού το 1ο Δημοτικό Σχολείου του Άργους Ορεστικού, έχει επιδοθεί στο έργο συγκέντρωσης καμένου λαδιού για ανακύκλωση και άλλες παράλληλες δράσεις.

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Παπαδόπουλος.

Αυτό απορρέει, από τις δράσεις που εδώ και πολύ καιρό έχει επιδοθεί στο σύνολο του το σχολείο, δηλαδή γονείς, μαθητές, δασκάλους. Κορυφαία και δύσκολη προσπάθεια, που όμως ήρθε σε πέρας, ήταν η συγκέντρωση καμένου λαδιού, δηλαδή από τηγάνισμα. Η προσπάθεια ξεκίνησε από το 2015 με πρωτοβουλία του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, με σκοπό να συγκεντρωθεί ένας τόνος καμένου λαδιού, ώστε να παραδοθεί σε εταιρεία που θα το ανακυκλώσει μεταβάλλοντας σε βιομάζα και αποφέροντας ένα, έστω και μικρό, οικονομικό όφελος για το σχολείο. Η προσπάθεια πήρε σχεδόν 3 χρόνια, αλλά η ποσότητα συγκεντρώθηκε και παραδόθηκε μόλις την περασμένη Πέμπτη.

Προφανώς δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς, ότι το περιβάλλον γλίτωσε από ένα τόνο λαδιού, χωρίς καμία χρησιμότητα, αν αυτό κατέληγε σε βόθρους, όπως οι περισσότεροι συνηθίζουν, επιβαρύνοντας σημαντικά το περιβάλλον. Ταυτόχρονα οι μαθητές αποκτούν βάση για οικολογική συνείδηση, αφού κατανοούν πλήρως πως τα σκουπίδια σήμερα είναι χρήσιμα και μπορούν να μεταβληθούν σε ένα θησαυρό, όχι μόνο σε ότι αφορά τη χρήση του καμένου λαδιού, αλλά και από τις άλλες σημαντικές ενέργειες στις οποίες συμμετέχουν. Η συγκεκριμένη δράση μάλιστα, αναμένεται να επαναληφθεί, για αυτό και όλοι οι συμμετέχοντες απευθύνουν πρόσκληση σε κάθε κάτοικο της περιοχής, να συμμετέχει, ώστε να συγκεντρωθεί γρηγορότερα η απαιτούμενη ποσότητα, αλλά και για να προφυλαχθεί το περιβάλλον.

Οι μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου στο Άργος Ορεστικού, έχουν καταφέρει κατ’ επανάληψη να συγκεντρώσουν μεγάλες ποσότητες από πλαστικά καπάκια, προσφέροντας τα είτε στον τοπικό δήμο, είτε σε συλλόγους για την απόκτηση αναπηρικού αμαξιδίου, σε συμπολίτες που το έχουν ανάγκη!

Οι δράσεις όμως το σχολείου δεν σταματούν εδώ, αφού στην όλη προσπάθεια εντάσσεται και η συγκέντρωση μπαταριών, που επίσης προορίζονται για ανακύκλωση, όπως επίσης και άλλα υλικά!

Με τον τρόπο αυτό το σχολείο, πετυχαίνει ένα πολλαπλό και αξιοθαύμαστο έργο, πετυχαίνοντας να καλλιεργήσει οικολογική συνείδηση στα παιδιά, να προστατέψει στο μερίδιο που του αντιστοιχεί το περιβάλλον και να αποφέρει ένα μικρό κέρδος για την σχολική στέγη!

Τόσο για το μεγάλο και μοναδικό εγχείρημα της συγκέντρωσης του λαδιού, όσο και για τις εν γένει αξιέπαινες δράσεις και προσπάθειες του σχολείου, μίλησε στη sentra.com.gr ο διευθυντής του σχολείου κος Τάσος Ξανθόπουλος, ο οποίος εξήρε τον σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων καθώς και τους συναδέρφους δασκάλους.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. […] Μάλιστα η sentra.com.gr αφιέρωσε ολόκληρο ρεπορτάζ για τις πολυδιάστατες κοινωνικές δράσεις του 1ου Δημοτικού σχολείου Άργους Ορεστικού, δράσεις που τουλάχιστον στα όρια της περιφερειακής ενότητας Καστοριάς, αν όχι και όλης της Δυτικής Μακεδονίας, το καθιστούν σχολείο πρότυπο. Θυμηθείτε το ρεπορτάζ: Σχολείο πρότυπο: Τεράστιο κοινωνικό έργο από το 1ο Δημο… […]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here