Σήμερα όλη η Ελλάδα πενθεί την απώλεια του Γιάννη Διακογιάννη, που έφυγε από την ζωή σε ηλικία 91 ετών. Ο εκλιπών ήταν ο κορυφαίος στον χώρο της αθλητικής δημοσιογραφίας, όπου η εμβληματική του φυσιογνωμία δέσποζε επί πολλά χρόνια και δίκια θεωρείται ο «πατριάρχης» κι ένας από τους θεμελιωτές του σύγχρονου αθλητικού ρεπορτάζ.

Η ποδοσφαιρική οικογένεια της Καστοριάς, ενώνοντας την φωνή της με αυτή των εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων, που μεγάλωσαν με την φωνή του κι είχαν την τύχη να απολαύσουν, τις φανταστικές περιγραφές του και την πληθώρα των γνώσεων του, εκφράζει την βαθιά της οδύνη και τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στους οικείους του, για την απώλεια του.

Η ποδοσφαιρική μας οικογένεια είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το όνομα του, μια και ήταν εκείνος που περιέγραψε τον τελικό ΚΑΣΤΟΡΙΑ – ΗΡΑΚΛΗΣ 5-2, το βράδυ της 25ης Μαΐου 1980, από το στάδιο της Ν. Φιλαδελφείας, όπου η ομάδα μας στέφθηκε Κυπελλούχος Ελλάδας.

Ποιος δεν θυμάται τις μοναδικά κορυφαίες περιγραφές του, αλλά και τις άπειρες γνώσεις του. Πόσοι από μας δεν τραγούδησαν την επιτυχία του Λουκιανού Κηλαηδόνη “Αρχίζει το ματς”, με το χαρακτηριστικούς στίχους:

«Πώς μας ενώνει και πως μας δονεί

Του Διακογιάννη η φωνή».

Ο Γιάννης Διακογιάννης, ήταν ο πρώτος παρουσιαστής της Αθλητικής Κυριακής (1966-1983), την οποία καθιέρωσε στην συνείδηση των Ελλήνων φιλάθλων και η οποία αποτελεί την μακροβιότερη εκπομπή στην Ελληνική Τηλεόραση. Άνοιξε το δρόμο για τις επόμενες γενιές αθλητικών συντακτών, παρέδωσε μαθήματα ενδεδειγμένης αθλητικής μετάδοσης και κάλυψε τις περισσότερες εγχώριες και διεθνείς διοργανώσεις του καιρού του: τέσσερις Ολυμπιακούς Αγώνες, μεταξύ αυτών και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972, τους πρώτους που μεταδόθηκαν τηλεοπτικά στην Ελλάδα, οκτώ Παγκόσμια Κύπελλα ποδοσφαίρου, παγκόσμια πρωταθλήματα στίβου και αμέτρητα άλλα αθλητικά γεγονότα.

Ο Γιάννης Διακογιάννης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1931. Μετά το πέρας των γυμνασιακών του σπουδών, σπούδασε μουσική και αθλητική δημοσιογραφία στη Γαλλία. Τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία ξεκίνησε το 1952 από την εφημερίδα «ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ» ως συντάκτης και ανταποκριτής της στο Παρίσι και στη συνέχεια ακολούθησε μια αξιοσημείωτη πορεία στον έντυπο Τύπο στο «ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ», την «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» και τη «ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗ», ενώ διετέλεσε και διευθυντής του αθλητικού τμήματος της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ».

Παράλληλα, δίδαξε σε ιδιωτικό κέντρο αθλητικού ρεπορτάζ, ασχολήθηκε με το ραδιόφωνο στην παραγωγή αθλητικών, αλλά και αμιγώς μουσικών εκπομπών και άφησε πίσω του βιβλία, τα οποία αποτελούν σημεία αναφοράς στην αθλητική βιβλιογραφία («100 Χρόνια Ποδόσφαιρο», «60 Χρόνια Μουντιάλ», «Οι Μεγάλες Μορφές του Αθλητισμού» κ.α.).

Το 2003, ήταν ο πρώτος αποδέκτης του βραβείου «Ελένη Βλάχου» για τη συνολική προσφορά του ενώ το 2018, τιμήθηκε από το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ενώσεως Συντακτών, σε εκδήλωση για τους βετεράνους του αθλητικού ρεπορτάζ.

Τον Δεκέμβριο του 2015, ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, απένειμε στον Γιάννη Διακογιάννη τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος σε ειδική τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, για την προσφορά του στην αθλητική δημοσιογραφία.

«Καλό Παράδεισο να έχεις Γιάννη Διακογιάννη κι ας είναι ελαφρύ το χώμα, που θα σε σκεπάσει. Θα σε έχουμε για πάντα στην καρδιά μας».

Καστοριά 1980

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here