Μήνυμα για μηδενική ανοχή στη διαφθορά από το Ευρωκοινοβούλιο

Τις κατηγορίες για διαφθορά από το Κατάρ και την ευρύτερη ανάγκη για μεγαλύτερη διαφάνεια στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, συζήτησαν οι ευρωβουλευτές την Τρίτη (13/12).

Ανοίγοντας τη συζήτηση, η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, είπε ότι πρέπει να υπάρξει μηδενική ανοχή στη διαφθορά. Επιδοκιμάζοντας το έργο των Βέλγων εισαγγελέων, των αστυνομικών Αρχών μαζί με την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, ευρωβουλευτές και αξιωματούχους, για την πλήρη υποστήριξή τους και την αποφασιστική δράση τους, χαρακτήρισε τις καταγγελίες εξαιρετικά σοβαρές.

Στους αποδέκτες των χρημάτων, είπε: «Ντροπή σας. Ντροπή σας που προδώσατε την εμπιστοσύνη μας. Την εμπιστοσύνη των πολιτών της Ευρώπης που περιμένουν από εσάς να πολεμήσετε για τα συμφέροντά τους. Που προδώσατε την εμπιστοσύνη των συναδέλφων σας που εργάζονται πολύ σκληρά και τίμια».

Η κυρία Γιόχανσον ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή θα προτείνει το 2023 νέα νομοθεσία που θα ποινικοποιεί όλες τις μορφές διαφθοράς σε όλα τα κράτη μέλη, όχι μόνο τη δωροδοκία, αλλά και τον παράνομο πλουτισμό, την υπεξαίρεση και την κατάχρηση εξουσίας, με σκληρές κυρώσεις.

«Η διαφθορά καταστρέφει θεσμούς»

Οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν το σοκ, τη θλίψη και την οργή τους για την «απληστία ορισμένων ατόμων», τα οποία ενήργησαν σαν να βρίσκονταν σε μια «κακή ταινία του Netflix», πλήττοντας την εικόνα του Κοινοβουλίου και «ρίχνοντας μια σκοτεινή σκιά σε όλους μας». Η διαφθορά καταστρέφει τους θεσμούς υπογράμμισαν, καθιστώντας σαφές ότι θέλουν να παλέψουν για να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Η εγκληματική συμπεριφορά λίγων ατόμων δεν μπορεί να υπονομεύσει το έργο μιας τεράστιας πλειοψηφίας» ευρωβουλευτών που εργάζονται για τους ευρωπαίους πολίτες, είπαν.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν πλήρη εσωτερική έρευνα, συνεργασία με τις βελγικές Αρχές και πρόσθετα μέτρα για την πρόληψη παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον. Καλύτερους κανόνες για τη διαφάνεια, εγγραφή τρίτων χωρών στο μητρώο πίεσης της ΕΕ, αυστηρή εφαρμογή των κανόνων δεοντολογίας και σύσταση ανεξάρτητου φορέα δεοντολογίας της ΕΕ, καθώς και χωριστή εξεταστική επιτροπή, ήταν ορισμένες από τις προτάσεις που αναφέρθηκαν κατά τη συζήτηση.

Αρκετοί ευρωβουλευτές ήθελαν να διαλύσουν τις κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες και να μεταφέρουν τους ρόλους τους σε μόνιμες επιτροπές. «Βλέπουμε ξεκάθαρα εδώ σήμερα, ότι δεν υπάρχει ανοχή στη διαφθορά», δήλωσαν οι ευρωβουλευτές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here