Ρίγη συγκίνησης προκάλεσε η οικογένεια της αδικοχαμένης στην πολύνεκρη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών Κλαούντιας Λάτα.

Φορώντας μαύρη μπλούζα με το σύνθημα: «Δεν ξεχνώ. 57 ψυχές ζητούν δικαίωση», κρατώντας χαρτιά με τη λέξη «Δικαιοσύνη» και πρόσωπα σκυθρωπά η οικογένεια της 21χρονης κοπέλας, έδωσε το «παρών» στη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου στη Λάρισα (στη φωτογραφία επάνω από onlarissa).

Η οικογένεια στάθηκε απέναντι από την εξέδρα των επισήμων, ζητώντας αυτό που αποτελεί και αίτημα της ελληνικής κοινωνίας: «Δικαιοσύνη» για τους νεκρούς τους δυστυχήματος.

Φορούσαν μαύρη μπλούζα που ανέγραφε «Δεν ξεχνώ. 57 ψυχές ζητούν δικαίωση»

Τραγική φιγούρα η μητέρα της 21χρονης που κρατούσε στα χέρια της μια ανθοδέσμη με λευκά λουλούδια.

Εικόνα από onlarissa

Εικόνα από larissanet

Πυρ ομαδόν κατά της κυβέρνησης για τους χειρισμούς στο έγκλημα των Τεμπών – Την Τρίτη η κατάθεση της πρότασης μομφής

Αρκετούς παραπάνω από 50 βουλευτές θα συγκεντρώσει η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Τα κόμματα εξαπολύουν βολές για τους χειρισμούς στη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών

Αναβρασμός επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας «Βήμα της Κυριακής» «αλλοίωση» συνομιλιών του σταθμάρχη που ξεριζώθηκαν  από το σύστημα καταγραφών επικοινωνιών του ΟΣΕ, λίγες μόλις ώρες μετά τη μοιραία νύχτα της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών.

Η αντιπολίτευση καταθέτει σύσσωμη πρόταση δυσπιστίας την Τρίτη έπειτα από πρωτοβουλία του Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Στέφανος Κασσελάκης ζητά την παραίτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η πρόταση δυσπιστίας πρέπει να συγκεντρώσει 50 βουλευτές ώστε να κατατεθεί. Το κάλεσμα του Νίκου Ανδρουλάκη περιελάμβανε όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου πλην κατά το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ δηλαδή των κοινοβουλευτικών ομάδων των Σπαρτιατών και της Ελληνικής Λύσης. Με ανακοινώσεις τους ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας έχουν δηλώσει ότι θα στηρίξουν την πρόταση δυσπιστίας, ενώ το ίδιο έπραξε και η Ελληνική Λύση.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να φύγει άμεσα»

Από την πλευρά του ο Στέφανος Κασσελάκης, όντας εξοδούχος από τον στρατό, απευθύνθηκε με βίντεο – μήνυμα στον κόσμο, ζητώντας την παραίτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Καλώ τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί ήρεμα και με στοιχειώδη αξιοπρέπεια, όπως αρμόζει σε δημοκρατικά εκλεγμένους ηγέτες και όχι σε μονάρχες, ώστε η χώρα να οδηγηθεί συντεταγμένα σε δημοκρατικές εκλογές», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Ακολούθως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ζήτησε οι εκλογές να γίνουν με την παρουσία διεθνών παρατηρητών «διότι ένας πρωθυπουργός που υπό την ηγεσία του μοντάρονται στοιχεία εγκλήματος, παρακολουθούνται πολιτικοί και στρατιωτικοί από ΕΥΠ – Predator και διοχετεύονται απόρρητα προσωπικά δεδομένα με σκοπό την εκλογική εργαλειοποίηση, δεν μπορεί να διενεργήσει αδιάβλητες εκλογές χωρίς αμφιβολία».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης από την πλευρά του υπογράμμισε πως «είναι εξοργιστικό ότι την ώρα που 57 άνθρωποι έχασαν με άδικο και τραγικό τρόπο τις ζωές τους, την ώρα που θρηνούσαν οι οικογένειες τους και εκατομμύρια Έλληνες σκέπτονταν ότι στο μοιραίο τρένο θα μπορούσαν να είναι τα δικά τους παιδιά, κάποιοι είχαν την προτεραιότητα να αφαιρέσουν συνομιλίες του επίμαχου σταθμάρχη, να τις χαλκεύσουν και να τις διοχετεύσουν σε φιλικά μέσα για να ενισχύσουν το αφήγημα περί ανθρώπινου λάθους».

Το ΚΚΕ θα στηρίξει την όποια πρόταση δυσπιστίας κατατεθεί με το δικό του σκεπτικό, όπως ανέφερε ο Περισσός. Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, «δεν αναγνωρίζουμε στο ΠΑΣΟΚ και τον κύριο Ανδρουλάκη κανένα πραγματικό και ουσιαστικό αντιπολιτευτικό ρόλο απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς είναι εκείνο το κόμμα που όλα αυτά τα χρόνια έχει στηρίξει όσο λίγοι την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη και μάλιστα σε κρίσιμα ζητήματα».

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης ήταν ο πρώτος που ανέφερε ότι πρέπει να απομακρυνθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα, υπογράμμισε πως «η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να φύγει άμεσα», τονίζοντας ότι «η παραμονή της είναι όνειδος για την κοινωνία, τη δημοκρατία, τη χώρα».

«Δεν ξεχνώ»

Τι προβλέπει το άρθρο 84 του Συντάγματος

Πρόταση δυσπιστίας μπορεί να καταθέσουν τα εκλεγμένα μέλη του Κοινοβουλίου στη Βουλή των Ελλήνων, με σκοπό το Σώμα να άρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση ή από μέλος της.

Σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος και αναλυτικότερα σύμφωνα με το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής το καθεστώς που διέπει τη διαδικασία προϋποθέτει την υπογραφή του 1/6 του όλου αριθμού των βουλευτών (δηλαδή από 50 βουλευτές) και πρέπει να περιλαμβάνει με σαφήνεια τα θέματα, για τα οποία οι βουλευτές αίρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση εν συνόλω ή από κάποιο μέλος της.

Οι βουλευτές καταθέτουν την πρόταση προς τον πρόεδρο της Βουλής κατά τη διάρκεια μιας δημόσιας συνεδρίασης του Σώματος. Σε περίπτωση που η πρόταση υπογράφεται από τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό βουλευτών (50), τότε η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες, εκτός κι αν η κυβέρνηση ζητήσει να ξεκινήσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.

H συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της σχετικής πρότασης, εκτός αν η κυβέρνηση, σε περίπτωση πρότασης δυσπιστίας, ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση, η οποία δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της.

H ψηφοφορία για την πρόταση διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για σαράντα οκτώ ώρες, αν το ζητήσει η κυβέρνηση.

Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή, μόνο αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151 βουλευτές).

Κατά την ψηφοφορία για τις πιο πάνω προτάσεις ψηφίζουν οι υπουργοί και υφυπουργοί που είναι μέλη της Βουλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα, την ημέρα κατάθεσης 26 Μαρτίου της πρότασης δυσπιστίας και να ολοκληρωθεί, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, το βράδυ της Πέμπτης 28 Μαρτίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here