Σε μηνύσεις κατά πολιτικών προσώπων -μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρώην υπουργός Κώστας Καραμανλής και άλλοι- καθώς και εκπροσώπων Οργανισμών (ΡΑΣ, Hellenic Train, ΟΣΕ κλπ) προχώρησαν σήμερα το μεσημέρι συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών, με στόχο να βρεθούν οι υπαίτιοι για τον θάνατο 57 συνανθρώπων μας.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΟΛΝΑΡΑΣ , thesstoday.gr

Μετά από μία σειρά κινητοποιήσεων σε Λάρισα και Σέρρες τα μέλη του Συλλόγου «Τέμπη 2023» βρέθηκε νωρίτερα το μεσημέρι στο Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας, προκειμένου να υποβάλλουν μήνυση κατά προσώπων που χαρακτηρίζουν ως «κατηγορούμενους» και ως «βασικούς υπεύθυνους για το έγκλημα, τους νεκρούς του οποίου ακόμη θρηνεί όλη η Ελλάδα, παρά την επίμονη προσπάθεια μεγάλου τμήματος του πολιτικού συστήματος και του Τύπου να λησμονηθεί».

Συγκεκριμένα, η μήνυση στρέφεται κατά των: Κυριάκου Μητσοτάκη (πρωθυπουργός), Κώστα Καραμανλή (τέως υπουργός Μεταφορών και Υποδομών), Χρήστου Σπίρτζη (τέως υπουργός Μεταφορών και Υποδομών), Μιχαήλ Χρυσοχοΐδη (τέως υπουργός Μεταφορών και Υποδομών), Μιχαήλ Παπαδόπουλου (αρμόδιος υφυπουργός για θέματα Μεταφορών), Γεωργίου Καραγιάννη (υφυπουργός για θέματα Υποδομών), Νικόλαου Μαυραγάνη (τέως υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών), Ιωάννη Ξιφαρά (Γ.Γ. Μεταφορών), Μαρίας – Έλλης Γεράρδη (Γ.Γ. Υποδομών), Γεώργιου Γεραπετρίτη (υπουργός Επικράτειας), Ιωάννας Τσιαπαρίκου (πρόεδρος ΡΑΣ), Σπύρου Πατέρα (πρόεδρος ΟΣΕ), Παναγιώτη Τερεζάκη (μεταβατικός πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ΟΣΕ), Χρήστου Βίνη (Δ/ντος Συμβούλου της ΕΡΓΟΣΕ), Χρήστου Παληού (Μεταβατικός Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΕΡΓΟΣΕ), Maurizio Capotorto (Δ/ντος Συμβούλου της Hellenic Train), Dario Lo Bosco (πρόεδρος ΔΣ της Hellenic Train).

Μάλιστα η μήνυση στρέφεται επίσης και κατά παντός συνυπευθύνου σε βάθος 15ετίας για τα αδικήματα στα οποία αναφέρουν, αλλά και κάθε υπευθύνου για την προσπάθεια συγκάλυψης στοιχείων που αφορούν τη διερεύνηση των αιτιών που οδήγησαν στην τραγωδία τουλάχιστον 57 θανάτων, ακαθόριστου έως σήμερα αριθμού αγνοούμενων και πολλαπλάσιων σοβαρών τραυματισμών στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.

Στην ίδια μήνυση αναφέρεται: «Ιδίως δε των υπαλλήλων που επάνδρωναν τις θέσεις των Σταθμαρχών της κρίσιμης βάρδιας, του Επιθεωρητή του ΟΣΕ και όποιων άλλων υπαλλήλων και στελεχών ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, δημοσίων υπηρεσιών και αρχών, υπουργών και εν γένει κυβερνητικών αξιωματούχων, σε βάθος 15ετίας τουλάχιστον, οι πράξεις οι παραλείψεις των οποίων συνδέονται αιτιωδώς με τις χρόνιες καθυστερήσεις σε έργα υποδομής και ασφάλειας, που προκάλεσαν εκτός από την σκόπιμη διόγκωση του κόστους των έργων (απιστία) διαρκή έκθεση του κοινού σε κίνδυνο απώλειας της ζωής και σε διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών με αποτέλεσμα το μαζικό έγκλημα της 28.2.2023 και πολλά άλλα μικρότερης διάστασης στο παρελθόν».

«Ακατάλληλος ο Κώστας Καραμανλής»

Μάλιστα χαρακτηρίζουν τον Κώστα Καραμανλή ως «απολύτως ακατάλληλο σε βαθμό ακραίας επικινδυνότητας για οποιοδήποτε δημόσιο αξίωμα και οπωσδήποτε για την ιδιότητα του βουλευτή», επισυνάπτοντας τη δήλωση του πρώην υπουργού 10 ημέρες πριν την τραγωδία: «Είναι ντροπή και ντρέπομαι, που θέτετε θέματα ασφαλείας. Θα ήθελα να ανακαλέσετε αμέσως. Είναι ντροπή», ενώ τον ρόλο του πρωταιτίου σύμφωνα με τον Σύλλογο, τον έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.  Σύμφωνα με τους ίδιους, οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here