Το λιμενικό της Σουηδίας έχει εντοπίσει, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, τέταρτη διαρροή αερίου στους αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου Nord Stream που έχουν υποστεί ζημιές. Σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου του σουηδικού λιμενικού σώματος, στην εφημερίδα Svenska Dagbladet, «δύο από τις τέσσερις διαρροές βρίσκονται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της Σουηδίας».

Οι άλλες δύο διαρροές εντοπίζονται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Δανίας.

Συνολικά τέσσερις διαρροές αερίου ανακαλύφθηκαν μετά τις εκρήξεις στο Nord Stream 1 και 2, αναφέρει το Λιμενικό Σώμα. Δύο από αυτές βρίσκονται στη σουηδική οικονομική ζώνη. 

Σύμφωνα με τον σεισμολόγος Μπιορν Λουντ, δεν αποκλείεται να έχει υπάρξει και τρίτη έκρηξη.

Οι τέσσερις οι διαρροές έχουν απόσταση μεταξύ του 6.083 μέτρα. Η πλησιέστερη στην ακτή βρίσκεται στην οικονομική ζώνη της Δανίας, η πιο απομακρυσμένη από την ακτή βρίσκεται στη σουηδική οικονομική ζώνη και έχει διάμετρο πάνω από 950 μέτρα στην επιφάνεια.

Σύμφωνα με τη Σουηδική Ναυτιλιακή Διοίκηση, η 4η διαρροή εντοπίζεται μεταξύ των δύο διαρροών στον Nord Stream 1 στο ύψος της πόλης Σιμρισάμ, αλλά προέρχεται από τον Nord Stream 2. Σύμφωνα με το Λιμενικό, βρίσκεται στη σουηδική οικονομική ζώνη και έχει διάμετρο 200 μέτρα.

Σπέκουλα για τις ευθύνες

Εκτός από τις Δανία και Σουηδία, που μιλούν για δολιοφθορά, και Γερμανία δηλώνει ότι δεν βλέπει «φυσικά αίτια» πίσω από το πρόβλημα στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2.

Η ΕΕ υποπτεύεται ότι οι διαρροές οφείλονται σε δολιοφθορά στους υποθαλάσσιους αυτούς αγωγούς που μεταφέρουν αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη και έχει προειδοποιήσει ότι θα δώσει «σθεναρή» απάντηση σε οποιαδήποτε σκόπιμη διακοπή της ευρωπαϊκής ενεργειακής υποδομής.

Όπως και να έχει, γύρω από τις διαρροές αυτές υπάρχει ένας πόλεμος σπέκουλας και έμμεσων αλληλοκατηγοριών μεταξύ δυτικών χωρών και Ρωσίας. Το θέμα θα συζητηθεί στον ΟΗΕ, αύριο Παρασκευή.

Η Ουκρανία έκανε ανοιχτά λόγο για ρωσική τρομοκρατική επίθεση στους αγωγούς, ενώ η Μόσχα καταγγέλλει πτήσεις αμερικανικών στρατιωτικών ελικοπτέρων πάνω από τα χωρικά ύδατα της Δανίας, στο σημείο όπου σημειώθηκαν οι διαρροές στους αγωγούς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here