Θέμα χρόνου να σταλούν τα έγγραφα προς τους ιδιώτες γιατρούς με τα οποία θα καλούνται να παρουσιαστούν σε συγκεκριμένα νοσοκομεία – Όλο και χειρότεροι οι επιδημιολογικοί δείκτες

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία της επιστράτευσης ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία για τις ανάγκες της επιδημίας κορωνοϊού. Με τους σκληρούς επιδημιολογικούς δείκτες να προοιωνίζονται ολοένα και πιο μελανή την εικόνα στο σύστημα υγείας, ιδίως στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δρομολογεί άμεσα λύσεις που θα επιτρέψουν την παροχή υπηρεσιών υγείας σε όλους τους ασθενείς με λοίμωξη covid-19 και που θα κρατήσουν όσο γίνεται ανοιχτά τα νοσοκομεία και στους non covid ασθενείς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τους εκπροσώπους του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και Ιατρικών Συλλόγων από τις «κατακόκκινες» περιοχές της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας για να τεθεί το ζήτημα της εύρεσης των γιατρών που χρειάζονται στο ΕΣΥ.

Όπως είχε γίνει και τον περασμένο Μάρτιο, θα ζητηθεί από τους οικείους Συλλόγους να απευθύνουν πρόσκληση στα μέλη τους για να συνδράμουν στα δημόσια νοσοκομεία, στις απλές κλινικές Covid αλλά και στις ΜΕΘ όπου μπορεί να αναπτυχθούν. Μετά το πέρας της προθεσμίας που θα δοθεί – την προηγούμενη φορά ήταν περίπου δέκα ημέρες, αλλά πλέον δεν φαίνεται να υπάρχει τέτοιο χρονικό περιθώριο- θα αξιολογηθούν τα αποτελέσματα, δηλαδή πόσοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και αν επαρκούν. Τον περασμένο Μάρτιο είχαν ανταποκριθεί θετικά 61 γιατροί και τελικά μέσω της επιστράτευσης βρέθηκαν άλλοι 145.

Στην -ιδανική- περίπτωση που βρεθούν ιδιώτες γιατροί θα σταλούν να εργαστούν με ειδικές συμβάσεις στα νοσοκομεία όπου υπάρχουν ανάγκες. Ωστόσο, επειδή ήδη «τρέχει» η νομοθετική ρύθμιση με βάση την οποία μπορούν γιατροί, ιδιώτες αλλά και του δημοσίου, να εργαστούν στις εφημερίες με αμοιβή 250 ευρώ για κάθε εφημερία, χωρίς να έχει ιδιαίτερο αποτέλεσμα στην προσέλκυση γιατρών, οι προσδοκίες όλων είναι μειωμένες και για την θετική απήχηση της πρόσκλησης των Ιατρικών Συλλόγων στα μέλη τους.

Όλα δείχνουν πως είναι θέμα χρόνου να σταλούν τα έγγραφα προς τους ιδιώτες γιατρούς με τα οποία θα καλούνται να παρουσιαστούν σε συγκεκριμένα νοσοκομεία και να συνδράμουν τους συναδέλφους τους.

Αναστολή χειρουργείων ανακοινώνεται σήμερα

Αμεσα, ενδεχομένως και εντός της ημέρας, αναμένεται να ανακοινωθεί και αναστολή τακτικών χειρουργείων στις ιδιωτικές κλινικές σε Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα.

Επιδεινώνονται οι επιδημιολογικοί δείκτες

Χθες το βράδυ οι νοσηλευόμενοι έφτασαν τους 3.600, από τους οποίους οι 2.720 ήταν σε απλές κλίνες. Περισσότεροι από 1.400 ασθενείς είχαν καταγραφεί στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης και άλλοι 550 στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας. Ο αριθμός των εισαγωγών από το βράδυ της Δευτέρας έως το βράδυ της Τρίτης σημείωσε περαιτέρω αύξηση σε σύγκριση με τα προηγούμενα 24ωρα, αγγίζοντας τις 480.

Η παραχώρηση του νοσοκομείου «Αγιος Παύλος» στη Θεσσαλονίκη για τις ανάγκες της επιδημίας η οποία μαίνεται στη Μακεδονία και τη Θράκη, είναι μια πρόταση που συζητήθηκε κατά την προχθεσινή σύσκεψη της Ομάδας Παρακολούθησης και Συντονισμού της διαχείρισης των ασθενών covid στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, και πλέον βρίσκεται σε φάση υλοποίησης.

Όπως είχε αναφερθεί στην σύσκεψη, χρειάζονται επιπλέον περίπου 15 γιατροί, παθολόγοι ή πνευμονολόγοι, ώστε να μπορέσει το νοσοκομείο να υποδεχθεί ασθενείς με covid-19. Αναλόγως είχε αποφασιστεί πως θα μπορούσαν να παραχωρηθούν επιπλέον κλίνες ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου αλλά μόνο εάν εξασφαλιζόταν ιατρικό δυναμικό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here