Παραμένουν κρατούμενοι, ενώ ο εισαγγελέας άσκησε σε βάρος τους ποινική δίωξη για το κακούργημα της αρπαγής από κοινού, όπως επίσης για τα πλημμελήματα της συμμορίας, της διατάραξης λειτουργίας υπηρεσίας και της παραβίασης των μέτρων για την αποτροπή μολυσματικών ασθενειών

Το κατώφλι του Δικαστικού Μεγάρου Κατερίνης πέρασαν χθες οι 11 συλληφθέντες, μέλη της οργάνωσης «Θεματοφύλακες του Συντάγματος», οι οποίοι απήγαγαν την περασμένη Παρασκευή τον Διευθυντή του 1ου Γυμνασίου, στο Αιγίνιο Πιερίας.

Παρότι οι κατηγορούμενοι έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν αύριο στον Ανακριτή Κατερίνης, μέχρι τότε εξακολουθούν να παραμένουν κρατούμενοι, ενώ ο εισαγγελέας άσκησε σε βάρος τους ποινική δίωξη για το κακούργημα της αρπαγής από κοινού, όπως επίσης για τα πλημμελήματα της συμμορίας, της διατάραξης λειτουργίας υπηρεσίας και της παραβίασης των μέτρων για την αποτροπή μολυσματικών ασθενειών.

Αμετανόητοι μέχρι τέλους

Επιπλέον, κατά περίπτωση, ασκήθηκε δίωξη για απλή σωματική βλάβη, παραβίαση προσωπικών δεδομένων και διασπορά ψευδών ειδήσεων (όλα σε βαθμό πλημμελήματος). Παρά το βαρύ κατηγορητήριο, τα μέλη της ομάδας εφόδου εμφανίστηκαν αμετανόητα χθες ενώπιον των δικαστικών Αρχών, ενώ επιστράτευσαν -κατά πληροφορίες- σειρά από δικαιολογίες, όπως ότι αποσκοπούσαν σε έναν «δημοκρατικό διάλογο» με το Γυμνασιάρχη του σχολείου, τη στιγμή που τα όσα συνέβησαν στο σχολικό συγκρότημα στο Αιγίνιο, έχουν αφήσει άφωνο το πανελλήνιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, η αντιεμβολιαστική ρητορική και η ακραία συμπεριφορά ορισμένων εκ των μελών της ομάδας εφόδου (θηλυκού κυρίως γένους) ήταν γνωστή από καιρό στην περιοχή, ενώ τον περασμένο μήνα είχαν σημειωθεί απανωτά περιστατικά εκφοβισμού των εκπαιδευτικών (ακόμη και μέσω αποστολής εξωδίκων) που υπηρετούν στο συγκεκριμένο σχολικό συγκρότημα, καθώς σε αυτό φοιτούν παιδιά τριών τουλάχιστον εκ των συλληφθέντων. Αιτία της αντίδρασης των κηδεμόνων τους ήταν η χρήση μάσκας για την προστασία τους από τον κορονοϊό, αλλά και η υποβολή των μαθητών στα αυτοδιαγνωστικά τεστ, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι της περιοχής να εκτιμούν πως ήταν θέμα χρόνου να επικρατήσει ένταση στο σχολικό περιβάλλον.

Ετερόκλητη ομάδα

Από πλευράς τους, οι συλληφθέντες αρνούνται πως ανήκουν στο σύνολό τους στην ομάδα «Θεματοφύλακες του Συντάγματος», αλλά πως είναι ενταγμένοι μόνο δύο εξ’ αυτών. Αντίθετα, οι υπόλοιποι υποστηρίζουν πως είναι γονείς μαθητών του σχολείου και πως προσέτρεξαν σε βοήθεια απευθυνόμενοι στα μέλη των «Θεματοφυλάκων του Συντάγματος», αφού ισχυρίζονται ότι τα παιδιά τους υφίστανται βασανιστήρια.

Καρτέρι από νωρίς

Μαρτυρίες κατοίκων, μάλιστα, επισημαίνουν ότι η ομάδα εφόδου έγινε αντιληπτή να έχει συγκεντρωθεί σε καφετέρια της περιοχής γύρω στις 6 το πρωί της περασμένης Παρασκευής και περίπου μιάμιση ώρα μετά (στις 7:30) την παρατήρησαν να κινείται προς το σχολικό συγκρότημα, έχοντας στοχεύσει τον Γυμνασιάρχη και το Λυκειάρχη.

Ο τελευταίος σώθηκε την τελευταία στιγμή, καθώς είχε πάει να προμηθευθεί έναν καφέ και καθυστέρησε κάποια λεπτά, απουσιάζοντας τη στιγμή της εφόδου. Ο ίδιος, ωστόσο, εκτιμά πως ήταν και αυτός στόχος, αναφέροντας -στον τηλεοπτικό σταθμό Mega- πως «έψαχναν και εμένα όταν έγινε η επίθεση. Εγώ τη γλίτωσα κατά λάθος, από σύμπτωση. Βέβαια και γνωρίζω κάποια άτομα της επίθεσης. Τρεις εξ αυτών είναι γονείς μαθητών μας» δήλωσε ο Λυκειάρχης, Γιώργος Γκαϊτατζής.

Απόντος του Λυκειάρχη, τα πέντε από τα έντεκα συνολικά μέλη της ομάδας κατάφεραν όμως να ακινητοποιήσουν τον Γυμνασιάρχη, του πέρασαν χειροπέδες και τον μετέφεραν στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής, όπου τελικά και συνελήφθησαν από άνδρες της Ασφάλειας. Ανάμεσά στους έντεκα συλληφθέντες είναι μια δασκάλα χορού, μια νοικοκυρά, ένας απόστρατος αστυνομικός από τα Τρίκαλα, ένας άνεργος από το Ίλιον, ένας ιδιοκτήτης καταστήματος παρασκευής σκευασμάτων κοτόπουλου και ένας μαρμαροτεχνίτης. Σοκαρισμένος ο Γυμνασιάρχης, μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας της περιοχής, αμέσως αφού οι δράστες συνελήφθησαν, προκειμένου να εξεταστεί για τυχόν κακώσεις, μετά την αρπαγή του.

Όπως είπε ο δικηγόρος των συλληφθέντων, Βασίλης Νουλέζας, αυτοί ισχυρίζονται πως με τις ακραίες νομοθετικές παρεμβάσεις που εφαρμόζει η κυβέρνηση στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας έχει καταλυθεί το σύνταγμα και το δημοκρατικό πολίτευμα και θεωρούν πως έτσι ενεργοποιείται το άρθρο 120. «Το άρθρο 120, λέει εν ολίγοις ότι επαφίεται στον συνταγματικό πατριωτισμό των Ελλήνων πολιτών να διαφυλάξουν το σύνταγμα όταν καταλύεται», είπε.

Ο κ. Νουλέζας ανέφερε ότι διαφωνεί με κάθε μορφή βίας και ότι ενδεχομένως ερμηνεύουν στρεβλά το σύνταγμα. Τόνισε, επίσης, ότι δεν ταυτίζεται με τις απόψεις τους, ωστόσο είναι νωρίς για να τους καταδικάσουμε. Σύμφωνα, πάντως, με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μόνο τρεις από τους 11 έχουν παιδιά στο σχολείο, ενώ οι υπόλοιποι είναι από γύρω περιοχές.

Αγωνία για τα μαθήματα

Μετά το αρχικό σοκ, ανάστατοι εξακολουθούν να παραμένουν κάτοικοι, γονείς των μαθητών που φοιτούν στο 1ο Γυμνάσιο Αιγινίου, αλλά και η εκπαιδευτική κοινότητα στην περιοχή, φοβούμενοι αφενός νέο κύκλο επιθέσεων και αφετέρου τυχόν αντίποινα, με την επανεκκίνηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, δηλαδή αύριο το πρωί. Στην κατεύθυνση αυτή, συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων στην Πλατεία του Αιγινίου, ενώ το παρόν έδωσε και ο Δήμαρχος Πύδνας – Κολινδρού, Αναστάσιος Μανώλας.

Σχολιάζοντας από την πρώτη στιγμή το συμβάν, ο Δήμαρχος Πύδνας – Κολινδρού έκανε λόγο για τον τέλειο παραλογισμό: Οι παράνομοι να οδηγήσουν έναν πολίτη στον Νόμο και πρόσθεσε ότι «οι αυτοαποκαλούμενοι Θεματοφύλακες του Συντάγματος «συνέλαβαν» τον γυμνασιάρχη και τον οδήγησαν προς άγνωστη κατεύθυνση. Αναφέρω προς άγνωστη κατεύθυνση (τελικά τον μετέφεραν στο αστυνομικό τμήμα), ώστε να μπούμε στην ψυχολογία αυτού του ανθρώπου, για το πώς μπορεί ένιωθε εκείνες τις στιγμές».

Την αγωνία του για το τι μέλλει γενέσθαι δεν έκρυψε ούτε και ο Λυκειάρχης του σχολικού συγκροτήματος. «Φοβάμαι για όλους, για εμένα, τους συναδέλφους μου τους μαθητές του σχολείου. Το κλίμα που κυριαρχεί στα σχολεία μας είναι αυτό. Και οι γονείς είναι ανήσυχοι. Τέτοια πράγματα είναι αδιανόητα. Ακόμα και τώρα που το ζήσαμε, δεν το πιστεύω ότι έγινε», κατέληξε ο κ. Γκαϊτατζής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here