Ουκ ολίγες φορές έχει απασχολήσει τα ΜΜΕ το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην σύμβουλος του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη με τις απόψεις και θέσεις του. Πέρα όμως από την… «Μακεδονία», τον Κουφοντίνα και τα αδέσποτα ο κ. Δημητρακόπουλος φαίνεται να «αγαπάει» ιδιαίτερα την Καστοριά, αφού ανά τακτά χρονικά διαστήματα δεν παραλείπει να υβρίζει και να χλευάζει τόσο τους εκπαιδευτικούς, όσο και τους γουνοποιούς της περιοχής μας.

Του Μάρκου Πετρόπουλου 

Σύμφωνα με το βιογραφικό του, ο κ. Δημητρακόπουλος κατάγεται από την «ανανεωτική, ελευθεριακή Αριστερά και αγωνίζομαι για μια ανατρεπτική και ευαίσθητη στους καιρούς μας Πράσινη Αριστερά, απαλλαγμένη από συντηρητικές αγκυλώσεις, ιδεολογικές εμμονές και μετεφηβικές επαναστατικές ονειρώξεις… Σέβομαι –με τις όποιες ανεπάρκειές μου– τα αυτονόητα δικαιώματα του πλανήτη και των άλλων όντων με τα οποία τον μοιραζόμαστε. Είμαστε συγκάτοικοι και όχι ασύδοτοι καταπατητές του πλανήτη μας. Είμαι ποδηλάτης, χορτοφάγος και άθρησκος».

Ο κ. Θέμης Δημητρακόπουλος, αποχώρησε από το ψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Αριστεράς (ΔΗΜΑΡ) το 2012, χωρίς όμως να παραιτηθεί από την ΚΕ του κόμματος, το 2015 διορίστηκε σε θέση Ειδικού Συμβούλου στο Γραφείο του υπουργού Παιδείας Νικου Φίλη, και είναι συντονιστής της Ομάδας για τα Δικαιώματα των Ζώων, Τμήμα Οικολογίας του ΣΥΡΙΖΑ και σύμβουλος σε θέματα Παιδείας, Δικαιωμάτων και Περιβάλλοντος του υπ. Παιδείας

Τα Σκόπια και η «Μακεδονία»

Ο κ. Δημητρακόπουλος έγινε… γνωστός το Μάρτιο του 2016 όταν και «επιτέθηκε» στον υπουργό Άμυνας, κ. Πάνο Καμμένο, ο οποίος νωρίτερα είχε ζητήσει την παραίτηση Μουζάλα με αφορμή το λεκτικό… ατόπημα του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Γιάννη Μουζάλα, ο οποίος κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής του συνέντευξης στον ΣΚΑΙ αποκάλεσε τα Σκόπια, «Μακεδονία». Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι δεν… τρέχει και τίποτα να αποκαλούνται τα Σκόπια «Μακεδονία» καθώς έτσι τα ονομάζουν 145 και βάλε κράτη.

Η γούνα και η Καστοριά

Ως εμμονή και μόνο μπορεί να χαρακτηριστεί η στάση του στελέχους της κυβέρνησης απέναντι στην Καστοριά και τη γούνα, αφού ανά τακτά χρονικά διαστήματα φροντίζει να χτυπάει τόσο την πόλη μας, αλλά και τη Σιάτιστα, όσο και τους επιχειρηματίες του κλάδου.

Τον Μάιο του 2014, ο κ. Δημητρακόπουλος εκφράζοντας την αντίθεση του με το προεκλογικό σποτ των τοπικών φορέων του ΣΥΡΙΖΑ στην Καστοριά για την προώθηση του «αιματοβαμμένου» εμπορίου της γούνας έλεγε μέσω facebook: «Με αφορμή την κυκλοφορία, προεκλογικά, ενός σχεδόν προβοκατόρικου, γεμάτου ανυπόστατες ανοησίες, βίντεο για την υπεράσπιση της γούνας στην Καστοριά με υπογραφή «ΣΥ.ΡΙΖ.Α.», που προκάλεσε τη δικαιολογημένη οργή χιλιάδων φιλόζωων και ακτιβιστών που νοιάζονται για το ζήτημα και παλεύουν για την κατάργηση του γουνεμπορίου, όπως κι εμείς στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., στην Ομάδα για τα Δικαιώματα και την Προστασία των Ζώων, δηλώνω εκ μέρους των συντροφισσών και των συντρόφων μου πως: Όπου κι αν υπάρχουν υποστηρικτές της γούνας, είτε στα δεξιά και στα ακροδεξιά, είτε στα αριστερά και στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., θα μας βρίσκουν πάντα απέναντι τους αποφασιστικά και ανένδοτα. Οι θέσεις μας, που υποβλήθηκαν για το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., είναι ξεκάθαρες:

Γουνεμπόριο

Η σύγχρονη διεθνής τάση σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο τείνει προς την κατάργηση των εκτροφείων γουνοφόρων και του εμπορίου γούνας. Σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, πρόσφατες αποφάσεις των κοινοβουλίων καταργούν είτε περιορίζουν δραστικά τις σχετικές δραστηριότητες (Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστρία, Κροατία, Ολλανδία, Σλοβενία κλπ). Στη χώρα μας, σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες της Δυτικής Μακεδονίας, προτείνουμε την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και τη σταδιακή κατάργηση του γουνεμπορίου σε βάθος χρόνου και την αντικατάσταση της κυριαρχίας της γούνας στην τοπική οικονομία με άλλες αειφορικές, φιλικές προς το περιβάλλον δραστηριότητες και στρατηγικό στόχο την ανάδειξη νέων ευκαιριών για την εξασφάλιση βιώσιμης απασχόλησης στον ντόπιο πληθυσμό.

Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρούμε απαραίτητο το φραγμό στην αδειοδότηση για νέα εκτροφεία/επέκταση υφιστάμενων και παράλληλα την απαρέγκλιτη εφαρμογή όλων των προβλεπομένων από την ευρωπαϊκή νομοθεσία προνοιών για την ευζωία των εκτρεφόμενων γουνοφόρων.

Αυτά, κι αν χρειαστεί θα επανέλθουμε. Καλώ όλες τις φίλες και τους φίλους που συμπορευόμαστε στον ωραίο αυτό αγώνα, να αγνοήσουν το άθλιο βίντεο που προπαγανδίζει το ξοφλημένο, αναχρονιστικό και μη βιώσιμο στη συνείδηση όλων των προοδευτικών και αριστερών ανθρώπων εμπόριο της γούνας».

Δύο χρόνια μετά, τον Φεβρουάριο του 2016, ο κ. Δημητρακόπουλος «ξαναχτυπά», ξανά μέσω FB με την εξής ανάρτηση: «ΤΙ ΛΕΤΕ, ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΤΑ ΕΚΤΡΟΦΕΙΑ ΤΩΝ ΓΟΥΝΟΦΟΡΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΠΩΣ ΓΔΕΡΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΖΩΑ;

Επειδή κάποιοι/ες στην Καστοριά, βουλευτών μηδέ εξαιρουμένων, έχουν βαλθεί να μας τρελάνουν, ιδού η αλήθεια για την εγκύκλιο του υπουργείου που προτρέπει τους εκπαιδευτικούς να μην επισκέπτονται παιδάκια τα εκτροφεία γουνοφόρων για να ”διδάσκονται” [να εθίζονται, λέω εγώ] την παραδοσιακή τέχνη των γονιών τους να γδέρνουν κακόμοιρα ζώα, ήδη από το νηπιαγωγείο.

Αυτόν τον απίστευτα αντιπαιδαγωγικό τρόπο ”ενημέρωσης” των 8χρόνων και 9χρονων μαθητών υπερασπίζονται οι γουναράδες και το λόμπι τουςστην Καστοριά. Η ζημιά που γίνεται στον ψυχισμό των παιδιών δεν έχει καμία σημασία μπροστά στο υπέρτατο συμφέρον της συντεχνίας»…

Το παραπάνω σχόλιο ήρθε μετά την απόφαση να αποτρέπεται η επίσκεψη μικρών μαθητών σε χώρους, όπου διαβιούν αιχμάλωτα ζώα (π.χ. εκτροφεία γουνοφόρων ζώων).

Σύμφωνα με την εγκύκλιο προς τα δημοτικά σχολεία του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνου Κωνσταντόπουλου, η επισκέψη μαθητών σε τέτοιους χώρους «κρίνεται άκρως αντιεκπαιδευτικό και επιζήμιο για τη διαμόρφωση υγιούς αντίληψης των μικρών μας μαθητών, σχετικά με την προστασία του Περιβάλλοντος και της άγριας πανίδας του τόπου μας και να πραγματοποιούνται επισκέψεις μικρών μαθητών σε χώρους, που συμβάλλουν στη διαμόρφωση οικολογικής συνείδησης και στην προαγωγή της Εθνικής Ιστορικής, Πολιτιστικής και Πνευματικής κληρονομιάς του τόπου μας».

Μάλιστα, τότε, η βουλευτής Καστοριάς του ΣΥΡΙΖΑ, Ολυμπία Τελιγιορίδου, είχε σχολιάσει την επίμαχη επιστολή της Γενικής Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας για τη γούνα στα Σχολεία τονίζοντας τα εξής «Η εγκύκλιος που εστάλη από το υπουργείο Παιδείας είναι για τη φιλοζωία και δεν αναφέρεται στα γουνοφόρα ζώα«, απαντώντας στο θέμα της επιστολής που έστειλε στα σχολεία της Καστοριάς η Γενική Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων από τους τοπικούς φορείς και όχι μόνο.

Σήμερα, 20 Απριλίου 2018, και μετά από καιρό, προχώρησε σε νέα επίθεση, κατά του κλάδου της γουνοποιίας και ιδιαίτερα της Καστοριάς, χρησιμοποιώντας βαρύτατες εκφράσεις.

Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο του:

Στην Καστοριά, τέτοια μυαλά κουβαλάνε οι άνθρωποι, τέτοια κάνουν

Όταν το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) έχει ρητά αποφανθεί ότι οτιδήποτε εμπεριέχει βία και θάνατο (όπως η βία κατά των ζώων, σε σφαγεία, εκτροφεία γουνοφόρων και θηραμάτων, δελφινάρια του αργού θανάτου για τα δελφίνια, όπως στο Αττικό Πάρκο – και κάθετί σχετικό) είναι αντιπαιδαγωγικό και σφόδρα ακατάλληλο για τα παιδιά του Δημοτικού, όταν επί εποχής Νίκου Φίλη, είχαν αποσταλεί εγκύκλιοι, με την υπογραφή του τότε Διευθυντή Α’ θμιας Γιάννη Κουφόπουλου, σε όλες τις εκπαιδευτικές διευθύνσεις και σε όλη τη χώρα για την αποφυγή επισκέψεων μαθητών του Δημοτικού σε χώρους όπου εγκαταβιούν δυστυχισμένα αιχμάλωτα ζώα –με σκοπό, μάλιστα, την οικονομική και εμπορική τους εκμετάλλευση– το σημερινό υπουργείο Παιδείας ευλογεί ανάλογες πρακτικές και επιτρέπει αυτή την εγκληματική και ψυχοφθόρα, σε βάρος του παιδικού ψυχισμού, άθλια ”εκπαιδευτική” δραστηριότητα.

Στην Καστοριά, τέτοια μυαλά κουβαλάνε οι άνθρωποι, τέτοια κάνουν.

Αλλά προφανώς και τέτοιο υπουργείο ”Παιδείας” έχουμε, οπότε τέτοια θα κάνει.

Δεν περιμέναμε, άλλωστε, τίποτα καλύτερο από τον κ. Γαβρόγλου και τους συνεργάτες του, για τους οποίους ο πολιτισμός σε κάθε του μορφή –και βασική του όψη είναι και η σχέση μας με τα άλλα συναισθανόμενα και νοήμονα μη ανθρώπινα ζώα– δεν έχει προφανώς θέση στην εκπαίδευση.

Τα παιδιά δεν έχουν καμία ανάγκη να μάθουν πώς θανατώνονται και πώς γδέρνονται τα μινκ στα κολαστήρια γουνοφόρων της Καστοριάς και της Σιάτιστας.

Αντίθετα, έχουν ανάγκη μιας φιλοζωικής αντίληψης και μιας άλλης, ριζικά διαφορετικής παιδαγωγικής κατεύθυνσης που θα διαπερνά όλο το εκπαιδευτικό σύστημα.
Μπας και αλλάξει επιτέλους η άθλια εικόνα των βασανισμών, δολοφονιών και κακοποιήσεων ζώων στη χώρα μας.

Μπας και ο δείκτης πολιτισμού για μια κοινωνία που ονομάζεται ”συμπεριφορά στα υπόλοιπα ζώα” κερδίσει μερικούς πόντους στη διεθνή κατάταξη, όπου η Ελλάδα βρίσκεται στον πάτο του πάτου.

Η Φιλοζωία στην Παιδεία θα έπρεπε να αποτελεί πρωταρχικό μέλημα ενός προοδευτικού, τάχα μου αριστερού υπουργείου Παιδείας – και όχι οι επισκέψεις ”εκπαιδευτικού” χαρακτήρα σε χώρους βασανισμού αθώων ζώων.

Ντροπή και οργή για αυτή την κατάντια.

Θέμης Δημητρακόπουλος
συγγραφέας, πολιτικός επιστήμονας, πρώην σύμβουλος για θέματα πολιτισμού στο υπουργείο Παιδείας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here