Η μη ύπαρξη χρονοδιαγράμματος για τον επαναπατρισμό των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνται για 51η μέρα στις τουρκικές φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης, αναδεικνύεται από την χθεσινή απάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά σε σχετική ερώτηση στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

«Αυτή τη στιγμή η υπόθεση εκκρεμεί στην τουρκική δικαιοσύνη όπου η τουρκική πλευρά επέλεξε να παραπέμψει το θέμα. Αναμένουμε την ολοκλήρωση των διαδικασιών και την επιστροφή των δύο αξιωματικών στα σπίτια τους», αναφέρει ο κ. Κοτζιάς. Πρόκειται για μία τοποθέτηση μακριά από τις αρχικές διαβεβαιώσεις των κυβερνητικών στελεχών περί άμεσης επιστροφής στην χώρα μας των δύο στρατιωτικών. Μάλιστα, όπως σημειώνει ο κ. Κοτζιάς, οι ελληνικές διπλωματικές αρχές στην Τουρκία «πράττουν παν ό,τι επιβάλλεται προς διασφάλιση της νομικής υποστήριξης και της ασφάλειας των δύο στρατιωτών μας».

Ολόκληρη η απάντηση του υπουργού Εξωτερικών έχει ως εξής:

«Η ελληνική διπλωματία, με μέτρο και σοβαρότητα, προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος, καθώς και των δικαιωμάτων των δύο Ελλήνων αξιωματικών. Στο πλαίσιο αυτό, ενημερώνει εταίρους και συμμάχους σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο και καλεί την Τουρκία να μην προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί ένα σύνηθες μεθοριακό συμβάν-που στο παρελθόν και οι δύο πλευρές αντιμετώπιζαν στο πλαίσιο της συνεννόησης δύο γειτονικών χωρών, μελών της ίδιας συμμαχίας-δημιουργώντας ένα μείζον πολιτικό ζήτημα και μία παρατεταμένη παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Επισημαίνω ότι η αποφασιστική και ψύχραιμη στάση μας οδήγησε σε ισχυρή ευρωπαϊκή καταδίκη από το πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο(22-23/3/2018) της τουρκικής επιθετικότητας και σε στήριξη προς την χώρα μας τόσο στο ζήτημα των δύο στρατιωτικών όσο και στο Αιγαίο. Αναμένουμε την ολοκλήρωση των διαδικασιών και την επιστροφή των δύο αξιωματικών στα σπίτια τους. Το υπουργείο Εξωτερικών συνολικά, καθώς και το Προξενείο μας στην Ανδριανούπολη και η Πρεσβεία μας στην Αγκυρα πράττουν παν ό,τι επιβάλλεται προς διασφάλιση της νομικής υποστήριξης και της ασφάλειας των δύο στρατιωτών μας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here