Γιατί συνδέουν την πλατφόρμα με το σύνδρομο «Tourette» – Τι παρατήρησαν ειδικοί σε μεγάλα παιδιατρικά νοσοκομεία σε ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία και Βρετανία

Το TikTok ενοχοποιούν πολλοί επιστήμονες για την εμφάνιση τικ σε όλο και περισσότερες έφηβες με τους ειδικούς να συσχετίζουν την χρήση της κοινωνικής πλατφόρμας με το σύνδρομο Tourette.

Όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal», από τις αρχές της πανδημίας της νόσου Covid-19, πολλές κοπέλες επισκέφθηκαν γιατρούς αφότου εμφάνισαν σωματικές σπασμωδικές κινήσεις αλλά και παραγωγή ανεξέλεγκτων ήχων.

Αρχικά, οι γιατροί που ασχολούνται με θέματα κινητικών διαταραχών εξεπλάγησαν καθώς δεν είναι σύνηθες τα κορίτσια να εμφανίζουν τικ. Μάλιστα, οι έφηβες αυτές ξεκίνησαν, ξαφνικά, να εμφανίζουν ασυνήθιστα πολλά τικ.

Μετά από μήνες που εξέταζαν τους ασθενείς και μελετούσαν τα περιστατικά, ενώ, παράλληλα, συμβουλεύονταν ο ένας τον άλλον, εμπειρογνώμονες σε μεγάλα παιδιατρικά νοσοκομεία στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο ανακάλυψαν ότι, τελικά, τα περισσότερα κορίτσια είχαν κάτι κοινό: παρακολουθούσαν το TikTok.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας, οι γιατροί επισημαίνουν ότι τα κορίτσια που εξέτασαν και παρακολουθούσαν βίντεο από TikTok εμφάνισαν το σύνδρομο Tourette. Πρόκειται για διαταραχή του νευρικού συστήματος, κατά την οποία οι πάσχοντες κάνουν επαναλαμβανόμενες, ακούσιες κινήσεις ή παράγουν ανεξέλεγκτους ήχους.

Μέχρι τώρα, κανείς δεν είχε μελετήσει τα περιστατικά αυτά τους τελευταίους μήνες, ωστόσο, παιδιατρικά κέντρα για κινητικές διαταραχές στις ΗΠΑ αναφέρουν τους τελευταίους μήνες πολλά ανάλογα κρούσματα εφήβων κοριτσιών.Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Γκίλμπερτ, νευρολόγος στο Ιατρικό Κέντρο του Παιδικού Νοσοκομείου του Σινσινάτι, υποστηρίζει ότι κάθε μήνα περνούν το κατώφλι του ιατρείου του τουλάχιστον δέκα έφηβοι, από τον Μάρτιο του 2020 και μετά. Πριν από την πανδημία, είχε μόνο ένα περιστατικό το μήνα, όπως επισημαίνει.

Το χρονικό διάστημα Μάρτιος-Ιούνιος 2021, το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Rush, στο Σικάγο, ανακοίνωσε ότι εξέτασε τουλάχιστον 20 ασθενείς με τέτοια τικ, περισσότερους από 10 σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

Την ίδια ώρα, περισσότεροι έφηβοι, αγόρια και κορίτσια, διακατέχονται από άγχος ή κατάθλιψη που προκλήθηκε ή επιδεινώθηκε από την πανδημία.

Τον Ιανουάριο του 2021, όταν οι ειδικοί άρχισαν να μελετούν το φαινόμενο, τα βίντεο που περιέχουν το hashtag #tourettes, είχαν περίπου 1,25 δισεκατομμύρια προβολές, σύμφωνα με την έκθεσή τους – αριθμός που έκτοτε έχει εκτιναχθεί σε 4,8 δισεκατομμύρια, όπως γράφει η «Wall Street Journal».

«Η ασφάλεια και η ευημερία της κοινότητάς μας είναι η προτεραιότητά μας, ενώ μιλάμε και με ειδικούς του κλάδου για να κατανοήσουμε καλύτερα τι ακριβώς συμβαίνει», όπως τόνισε εκπρόσωπος της κοινωνικής πλατφόρμας TikTok.

Υπάρχουν όμως και πολλοί επιστήμονες που δεν πιστεύουν ότι η κοινωνική πλατφόρμα ευθύνεται για την εμφάνιση τέτοιων περιστατικών.

Θεωρούν, δηλαδή, ότι παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των ασθενών που εξετάζουν είναι πολύ μεγαλύτερος από πριν, δεν είναι τόσο έντονο φαινόμενο όσο πιστεύουν ορισμένοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνδρομο Tourette εμφανίζεται περισσότερο σε αγόρια παρά σε κορίτσια και επιτείνεται με την πάροδο του χρόνου.

Επιπλέον, το σύνδρομο αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί με κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here