Ένα bug επέτρεψε σε προγραμματιστές εφαρμογών να έχουν πρόσβαση σε φωτογραφίες που οι χρήστες φόρτωσαν αλλά επέλεξαν να μην τις αναρτήσουν στο Facebook

Νέο πλήγμα στην αξιοπιστία του Facebook αναμένεται να προκαλέσει η ομολογία ότι λόγω ενός bug, προγραμματιστές εφαρμογών απέκτησαν πρόσβαση σε φωτογραφίες που φόρτωσαν οι χρήστες αλλά τελικά επέλεξαν να μην αναρτήσουν.

Για δύο εβδομάδες τον Σεπτέμβριο, ένα λάθος στον τρόπο που η διασημότερη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης έκανε τη διανομή των φωτογραφιών με τρίτα μέρη, που σημαίνει ότι οι εφαρμογές μπορούσαν να δουν όχι μόνον τις φωτογραφίες που είχαν αναρτήσει οι χρήστες, αλλά και τις φωτογραφίες που είχαν σε άλλα μέρη της πλατφόρμας -για παράδειγμα στις ιστορίες, ή στο marketplace.

Επίσης, το bug «επηρέασε επίσης τις φωτογραφίες που οι άνθρωποι φόρτωσαν στο Facebook αλλά επέλεξαν να μην αναρτήσουν», είπε ένας προγραμματιστής της εταιρείας, Τόμας Μπαρ, σε δήλωσή του.

Το σημαντικό, σύμφωνα με τον Μπαρ, είναι ότι οι μόνες εφαρμογές που είχαν πρόσβαση στις κρυμμένες φωτογραφίες ήταν αυτές όπου οι χρήστες είχαν ήδη δώσει έγκριση αν έχουν πρόσβαση στις δημόσιες φωτογραφίες, μέσω της εταιρείας API.

«Πιστεύουμε ότι το πρόβλημα ενδέχεται να έχει επηρεάσει πάνω από 6,8 εκατομμύρια χρήστες και πάνω από 1.500 εφαρμογές που έχουν δημιουργήσει 876 προγραμματιστές», ανέφερε.

Οι χρήστες που επηρεάστηκαν είναι αυτοί που έχουν δώσει άδεια σε τρίτες εφαρμογές να έχουν πρόσβαση στις φωτογραφίες τους, μέσω των λειτουργιών του Facebook. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το bug οδήγησε σε μεγαλύτερης έκτασης διαρροή.

Το Facebook ζήτησε συγγνώμη γι’ αυτό που συνέβη. «Στις αρχές τις επόμενης εβδομάδας θα δώσουμε εργαλεία στους προγραμματιστές που θα τους επιτρέψουν να προσδιορίσουν ποιοι χρήστες των εφαρμογών τους μπορεί να έχουν επηρεαστεί. Εργαζόμαστε με τους προγραμματιστές για να σβήσουν τις φωτογραφίες,», είπε ο Μπαρ.

protothema.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here