Ο Νορβηγός Λάσε Λόκεν Μάτμπεργκ είναι το πρόσωπο που πρωταγωνιστεί στα γυμνάσια Trident Juncture τη μεγαλύτερη πολεμική άσκηση του ΝΑΤΟ από το 2002 – Ανθυποπλοίαρχος στο νορβηγικό ναυτικό, ο Λάσε κάνει καριέρα και ως μοντέλο

Η εμφάνισή του παραπέμπει σε Βίκινγκ ή χίπστερ. Κι όμως, ο Νορβηγός Λάσε Λόκεν Μάτμπεργκ, με το μακρύ γένι, το ατημέλητα πιασμένο σε κοτσίδα μακρύ μαλλί και τους σέξι κοιλιακούς είναι ανθυποπλοίαρχος στο πολεμικό ναυτικό της Νορβηγίας.

Η ξεχωριστή εμφάνισή του δεν πέρασε απαρατήρητη από τους ανωτέρους του, αλλά ούτε και από το ΝΑΤΟ, που αποφάσισαν να τον εκμεταλλευτούν και να τον θέσουν στο επίκεντρο της άσκησης Trident Juncture, που είναι η μεγαλύτερη πολεμική άσκηση από το 2002 και που φέτος γίνεται στη Νορβηγία και στις γύρω περιοχές του Βόρειου Ατλαντικού και της Βαλτικής Θάλασσας , στο μαλακό «υπογάστριο» της Ρωσίας.

Αν και ο Νορβηγός στρατιωτικός, με την παράλληλη καριέρα μοντέλου είναι αδιαμφισβήτητα σέξι , πολλοί επικρίνουν το ΝΑΤΟ, που θέλοντας να εξωραΐσει και να καταστήσει πιο ελκυστική την εικόνα του, υιοθετεί σύγχρονες μεθόδους μάρκετινγκ που δεν παραπέμπουν στο πρόσωπο της μεγαλύτερης πολεμικής μηχανής.

Προσέλκυσε αμέσως το ενδιαφέρον του κοινού

Για πρώτη φορά, ο Λάσε εμφανίστηκε δημόσια σε βίντεο του ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα, διαφημίζοντας την άσκηση Trident Juncture. «Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερα», υποσχέθηκε στο κοινό.

NATO

@NATO

Want to see more of @lasselom? Next week, he will also take part in #TridentJuncture 18, #NATO’s biggest exercise in decades. Stay tuned!

Αμέσως, η εμφάνισή του τράβηξε την προσοχή του κοινού, που άρχισε να σχολιάζει την ομοιότητά του με τους Βίκινγκς. Την ίδια ώρα, οι Αμερικανοί, που είχαν συνηθίσει σε μια διαφορετική και σίγουρα πιο αυστηρή εικόνα για την εμφάνιση των στρατιωτικών, έκαναν ερωτήσεις για τα μαλλιά του.

Ο Λάσε, μιλώντας στο ABC News ανέφερε ότι το 99% των σχολίων που δέχθηκε ήταν τελικά θετικά.

Από σεφ στο πολεμικό ναυτικό της Νορβηγίας

Ο στρατιωτικός ξεκίνησε την καριέρα του ως σεφ πλήρους απασχόλησης. Πήγε στη σχολή αξιωματικών για να αποκτήσει πτυχίο και εντάχθηκε στο Βασιλικό Νορβηγικό Ναυτικό το 2006. Τώρα, εργάζεται ως γυμναστής αξιωματικός στο Κοινό Κέντρο Πολέμου του ΝΑΤΟ στο Στράβανγκερ της Νορβηγίας, ενώ παρά το φορτωμένο του πρόγραμμα κάνει περιστασιακά καριέρα μοντέλου, ενώ από το 2016 έχει συμβόλαιο με πρακτορείο του Λονδίνου

lasse_mesa

Πώς ο Λάσε έγινε το πρόσωπο του ΝΑΤΟ

Η δουλειά του στο ΝΑΤΟ ήρθε σε μια περίοδο που η Ευρωατλαντική Συμμαχία ήθελε να προσεγγίσει ένα ευρύτερο κοινό και να προωθήσει μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης την Trident Juncture και την αποστολή του.

Στην άσκηση, περίπου 50.000 στρατιώτες από περισσότερες από 30 χώρες συναντώνται στη Νορβηγία και τις γύρω θάλασσες. Όλοι τους εκπαιδεύονται για το πώς θα απαντήσουν σε μια εισβολή εχθρού σε κράτος μέλος της συμμαχίας.

Ο Λάσε υποστήριξε ότι είναι σπουδαίο το γεγονός ότι οι στρατιωτικοί του ΝΑΤΟ μέσω της άσκησης μπορούν να συναντηθούν και να μάθουν ο ένας τον άλλον. Αν και κεντρικό πρόσωπο της άσκησης, ο στρατιωτικός θέλησε να κρατήσει ένα μετριοπαθές προφίλ, λέγοντας ότι «είμαι ένας πρεσβευτής μαζί με άλλους 50.000 πρεσβευτές.

Οι κανόνες εμφάνισης του Βασιλικού Νορβηγικού Ναυτικού

Πάντως, ο Λάσε θα έχει την ευκαιρία να συνεργαστεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ενώ δεν αποκλείεται να δεχθεί και περισσότερες ερωτήσεις για τα μαλλιά του.

Πάντως, οι αξιωματικού του Βασιλικού Ναυτικού της Νορβηγίας επιτρέπεται να αφήνουν μακριά τα μαλλιά τους. Όμως, είναι υποχρεωτικό να τα έχουν πιασμένα για να μην αγγίζουν το κολάρο της στολής.

Άσκηση από γης, αέρος και θαλάσσης

Η άσκηση Trident Juncture του ΝΑΤΟ σχεδιάστηκε για να διασφαλίσει ότι οι δυνάμεις της συμμαχίας έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση και μπορούν να δράσουν από κοινού, απαντώντας σε κάθε απειλή από κάθε κατεύθυνση.

Η φετινή 18η άσκηση γίνεται στη Νορβηγία και τις γύρω περιοχές του Βόρειου Ατλαντικού και της Βαλτικής Θάλασσας, συμπεριλαμβανομένης της Ισλανδίας και του εναέριου χώρου της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Με περίπου 50.000 μετέχοντες από 31 χώρες, στην άσκηση Trident Juncture 201 μετέχουν πάνω από 250 αεροσκάφη, 65 πλοία και 10.000 οχήματα, που πραγματοποιούν επιχειρήσεις από αέρος, γης και θαλάσσης.

nato_trident
nato_trident_2
nato_trident_3
nato_trident_4
nato_trident_5
nato_trident_6
nato_trident_9
nato_trident_7
nato_trident_8

protothema.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here