Μυστήριο με την απουσία του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου – Στο γραφείο του, λίγα μέτρα μακρύτερα ήταν ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ – Επίθεση στην αντιπολίτευση και αυτοαποθέωση από τον πρωθυπουργό

Ιδιαίτερη χαρακτήρισε τη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας ότι είναι «μετά την ιστορική απόφαση του Eurogroup της 21ης Ιουνίου που έκλεισε αμετάκλητα τον κύκλο των αξιολογήσεων και των Μνημονίων και έδωσε οριστική λύση στο ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους».

Απών από τη συνεδρίαση του υπουργικού ήταν ο Πάνος Καμμένος, με το μυστήριο για τους λόγους της απουσίας του να πλανάται. Την ώρα της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ο κ. Καμμένος βρισκόταν στο γραφείο του στη Βουλή, λίγα μέτρα μακριά από την αίθουσα συνεδριάσεων του υπουργικού συμβουλίου.

Ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε διεθνείς αναλυτές, τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τους οίκους αξιολόγησης προκειμένου να στηρίξει το αφήγημα της κυβέρνησης.
Επισήμανε τα λάθη, τις υπερβολές και τις αστοχίες των μνημονιακών προγραμμάτων, για τις οποίες «ευθύνη έχουν οι ελληνικές κυβερνήσεις του παρελθόντος», αλλά και «οι θεσμοί που τα σχεδίασαν και πολλές φορές επέβαλαν την εφαρμογή τους».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι «δεν είναι η στιγμή να κοιτάμε στο παρελθόν αν και πάντα πρέπει να το υπενθυμίζουμε στο λαό και στους εαυτούς μας. Είναι η στιγμή να κοιτάξουμε στο μέλλον.  Στην επόμενη μέρα» και υποστήριξε ότι η επόμενη μέρα είναι ελπιδοφόρα.

Διότι, όπως είπε, εξασφαλίσαμε συγκεκριμένα μέτρα για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, που η εφαρμογή τους δίνει τη δυνατότητα στη χώρα να ανακτήσει την σταθερή και αυτοδύναμη πρόσβαση στις αγορές χρήματος. «Με την επιμήκυνση των ωριμάνσεων των ελληνικών ομολόγων αλλά και την περίοδο χάριτος αποπληρωμών κεφαλαίου και τόκων για τα δάνεια του EFSF ύψους 100 δισεκατομμυρίων Ευρώ, γίνεται το αποφασιστικό βήμα ώστε μεσοπρόθεσμα οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού δημοσίου να μην υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Ιδιαίτερη χαρακτήρισε τη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, λέγοντας ότι είναι “μετά την ιστορική απόφαση του Eurogroup της 21ης Ιουνίου που έκλεισε αμετάκλητα τον κύκλο των αξιολογήσεων και των Μνημονίων και έδωσε οριστική λύση στο ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους”. Επικαλέστηκε διεθνείς αναλυτές, τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τους οίκους αξιολόγησης προκειμένου να στηρίξει το αφήγημα της κυβέρνησης.

Ισχυρίστηκε ότι έχουμε καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, χωρίς πιστωτικές γραμμές, χωρίς νέα προαπαιτούμενα έναντι μέτρων για το χρέος, χωρίς ασφυκτική επιτροπεία έναντι χρηματοδότησης. Ειπε ότι η Ελλάδα στέκεται στα πόδια της ξανά και υα χρηματοδοτεί τις ανάγκες της με τις δικές της δυνάμεις. Ανέφερε δε ότι οι κυβερνήσεις που θα εκλέγει ο ελληνικός λαός θα αποφασίζουν τα μέσα της πολιτικής με τις οποίες θα καλύπτουν τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους.

Υποστήριξε ότι η μεταμνημονιακή παρακολούθηση της Ελλάδας θα γίνεται στο γνωστό πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί για όλα τα κράτη μέλη της ΕΖ που εξέρχονται από πρόγραμμα. Σε μία προσπάθεια να δικαιολογήσει την ισχυρή εποπτεία είπε ότι η μόνη διαφορά είναι ότι οι εκθέσεις των ευρωπαϊκών θεσμών θα είναι κατά δύο περισσότερες, με τον πρωταρχικό ρόλο στη Κομισιόν. Και βάση της παρακολούθησης δεν είναι κάποια νέα ή επιπλέον προαπαιτούμενα αλλά τα κριτήρια που τέθηκαν στην απόφαση του EG.

Προσπάθησε να εξηγήσει τι σημαίνει η καθαρή έξοδος στη καθημερινότητα των πολιτών. Ποια θα είναι η επόμενη μέρα για τη χώρα και τους πολίτες. Είπε ότι αυτό καλούμαστε τώρα να σχεδιάσουμε και να συγκεκριμενοποιήσουμε και να υλοποιήσουμε. Αυτός είναι ο πολιτικός στόχος στη νέα περίοδο που ανοίγεται μπροστά μας, για τη χώρα, για τους πολίτες και για τα κοινωνικά στρώματα που δέχτηκαν τις αβάσταχτες, πολλές φορές, πιέσεις των μνημονιακών προγραμμάτων.

Η συμφωνία για το χρέος και οι αιχμές

Επισήμανε τα λάθη και τις υπερβολές και τις αστοχίες των μνημονιακών προγραμμάτων, για τις οποίες “ευθύνη έχουν οι ελληνικές κυβερνήσεις του παρελθόντος”, αλλά και “οι θεσμοί που τα σχεδίασαν και πολλές φορές επέβαλαν την εφαρμογή τους”.

Είπε ότι “δεν είναι η στιγμή να κοιτάμε στο παρελθόν αν και πάντα πρέπει να το υπενθυμίζουμε στο λαό και στους εαυτούς μας. Είναι η στιγμή να κοιτάξουμε στο μέλλον. Στην επόμενη μέρα” και ανέφερε ότι η επόμενη μέρα είναι ελπιδοφόρα.Διότι, όπως είπε, εξασφαλίσαμε συγκεκριμένα μέτρα για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, που η εφαρμογή τους δίνει τη δυνατότητα στη χώρα να ανακτήσει την σταθερή και αυτοδύναμη πρόσβαση στις αγορές χρήματος.

Περιέγραψε τι πέτυχε η κυβέρνηση με τη συμφωνία:
-Με την επιμήκυνση των ωριμάνσεων των ελληνικών ομολόγων αλλά και την περίοδο χάριτος αποπληρωμών κεφαλαίου και τόκων για τα δάνεια του EFSF ύψους 100 δισεκατομμυρίων Ευρώ, γίνεται το αποφασιστικό βήμα ώστε μεσοπρόθεσμα οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού δημοσίου να μην υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ”, είπε χαρακτηριστικά.
-Η συνολική σε χρήμα αποτίμηση αυτού του μέτρου είναι αδύνατη αυτή τη στιγμή, όπως ανέφερε και πρόσθεσε ότι αν σκεφτεί κανείς ότι τα πολύ πιο περιορισμένα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που ήδη εφαρμόζονται αποτιμώνται αυτή τη στιγμή από τον ESM σε 60 δις ευρώ, μπορεί κανείς να συλλάβει την τάξη μεγέθους.
-Έχουμε επίσης εξασφαλίσει, όπως είπε, την επιστροφή των κερδών των Ευρωπαικών Κεντρικών Τραπεζών και της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα που έχουν αγοράσει, ύψους 4,8 δις ευρώ.
-Εχουμε εξασφαλίσει ένα χρηματοδοτικό μαξιλάρι ύψους περίπου 25 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται εδώ για ένα απολύτως κρίσιμο μέτρο, μια δικλείδα ασφαλείας που καλύπτει χρηματοδοτικά τις ανάγκες της χώρα για τουλάχιστον δύο έτη μετά το τέλος του προγράμματος στήριξης.

“Πόση διαφορά υπάρχει αλήθεια εδώ με τα άδεια ταμεία και τα μηδενικά αποθέματα που άφησε πίσω της η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου; Ποια άβυσσος χωρίζει την διαχειριστική ανεπάρκεια των προηγούμενων κυβερνήσεων με την συνετή και υπεύθυνη διαχείριση του δημόσιου χρέους που επιτυγχάνουμε σήμερα εμείς”, ανέφερε ο πρωθυπουργός, ασκώντας κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here