Ο Άκης Σκέρτσος ανέφερε ότι ήδη υπάρχουν παιδιά που μεγαλώνουν με ομόφυλα ζευγάρια, αλλά ο νόμος δεν αναγνωρίζει τον δεύτερο γονέα, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν ακόμα και bullying

Βγήκε το απόγευμα της Τετάρτης σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομοφύλων ζευγαριών, όπως είχε προαναγγείλει στο υπουργικό συμβούλιο το πρωί, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, «το Σχέδιο Νόμου που βγήκε σήμερα σε διαβούλευση είναι ένα λιτό και περιεκτικό νομοθετικό κείμενο που, εφόσον υπερψηφιστεί από το Κοινοβούλιο, θα επεκτείνει τη δυνατότητα σύναψης γάμου και σε πρόσωπα του ίδιου φύλου και θα εξασφαλίσει νομική προστασία των παιδιών τους, καθιστώντας την Ελλάδα την 37η χώρα στον κόσμο που θεσμοθετεί την “Ισότητα στον Γάμο”».

Κατεβάστε το νομοσχέδιο ΕΔΩ

«Γάμος συνάπτεται μεταξύ δύο προσώπων διαφορετικού ή ίδιου φύλου»

«Πέρα από τη ρητή πρόβλεψη ότι “Ο γάμος συνάπτεται μεταξύ δύο προσώπων διαφορετικού ή ίδιου φύλου” δεν υπάρχει άλλη ουσιώδης παρέμβαση στον Αστικό Κώδικα. Οι τροποποιήσεις του νομοσχεδίου δεν αγγίζουν τον θρησκευτικό γάμο, καθώς οι προϋποθέσεις του και κάθε θέμα σχετικό με αυτόν διέπονται από το τυπικό και τους κανόνες του δόγματος ή του θρησκεύματος σύμφωνα με το οποίο γίνεται η ιεροτελεστία. Ούτε και οι διατάξεις για την υιοθεσία τροποποιούνται, καθώς κάτι τέτοιο δεν απαιτείται νομοτεχνικά για να επιτρέπεται -υπό τους ίδιους, αυστηρότατους όρους, βέβαια- και στα ζευγάρια ομοφύλων που θα συνάψουν γάμο. Επίσης το νομοσχέδιο δεν τροποποιεί καθόλου το πλαίσιο της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στη χώρα μας, που λειτουργεί από το 2002» σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Συνεχίζουν δε επισημαίνοντας ότι το νομοσχέδιο σκόπιμα δεν επεμβαίνει οριζόντια σε μεγάλο αριθμό διατάξεων του Αστικού Κώδικα ή του εργατικού ή κοινωνικοασφαλιστικού δικαίου. Δεν αντικαθιστά νομικούς όρους όπως η μητρότητα, η μητέρα, ο πατέρας κ.ά, ούτε εισάγει νέους, όπως Γονέας 1/ Γονέας 2, παρά μόνον προχωρά σε αναγκαίες παρεμβάσεις όπου αυτό είναι απαραίτητο, γιατί διαφορετικά θα προέκυπτε κενό νόμου.

Ρυθμίσεις για γάμους και οικογένειες του εξωτερικού

Όπως σημειώνουν «το νομοσχέδιο προβλέπει ότι γάμοι ομόφυλων ζευγαριών που τελέστηκαν στο εξωτερικό θα ισχύουν, υπό προϋποθέσεις, αναδρομικά από τον χρόνο τέλεσής τους (κατά το πρότυπο του νόμου που θέσπισε τον πολιτικό γάμο το 1982, που προέβλεπε αντίστοιχα την αναδρομική αναγνώριση των πολιτικών γάμων που είχαν συναφθεί στο εξωτερικό). Για όσα από τα παραπάνω ομόφυλα ζευγάρια έχουν τελέσει επιπλέον και σύμφωνο συμβίωσης στην Ελλάδα, θα δίνεται η δυνατότητα επιλογής μίας από τις δύο οικογενειακές έννομες σχέσεις καθώς δεν μπορούν να συνυπάρχουν και οι δύο. Στις εν λόγω διατάξεις ακολουθήθηκαν οι βέλτιστες νομοθετικές πρακτικές άλλων χωρών.

»Με στόχο τη νομοθετική διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών που έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό, το νομοσχέδιο περιέχει ρύθμιση για τη νομική αναγνώριση της σχέσης με τον γονέα ή τους γονείς τους και στην Ελλάδα, εφόσον αυτή προκύπτει από επίσημα δημόσια έγγραφα ή δικαστικές αποφάσεις. Η διάταξη αυτή εκπληρώνει υποχρέωση της χώρας μας που απορρέει από τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) όπως έχουν ερμηνευθεί από τα αντίστοιχα δικαστήρια, που επιτάσσουν, χάριν του συμφέροντος του παιδιού, όποιος είναι αναγνωρισμένος γονέας σε μια χώρα, να αναγνωρίζεται ως τέτοιος και στις υπόλοιπες χώρες. Το νομοσχέδιο, ρυθμίζοντας με προσοχή αυτές τις περιπτώσεις, βάζει τέλος στο σημερινό παράδοξο τα μέλη μιας οικογένειας που ζει και αναγνωρίζεται στο εξωτερικό, μόλις έρχονται στην Ελλάδα να θεωρούνται άτομα άγνωστα μεταξύ τους, όπως και στο επίσης παράδοξο και άδικο σε ορισμένες περιπτώσεις να μη μπορούν, παιδιά Ελλήνων, να λάβουν την ελληνική ιθαγένεια!».

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ – Πηγή: protothema.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here