Σε «ουδέτερο χρόνο» η συζήτηση με ορίζοντα τον Σεπτέμβριο – Στόχος να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία κρίσιμων δομών

Νέα δεδομένα διαμορφώνονται στο μέτωπο του εμβολιασμού μετά το βήμα που έγινε στην ΕΜΑΚ και αφορά στον υποχρεωτικό εμβολιασμό των στελεχών της υπηρεσίας.

Η συζήτηση για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού δεν είναι κάτι καινούργιο. Άλλωστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με συνέντευξη που είχε δώσει στο STAR στις αρχές Απριλίου είχε δώσει το στίγμα «δείχνοντας» προς την πλευρά των υγειονομικών, με ορίζοντα τον Σεπτέμβριο.

«Βεβαίως, θα πρέπει να το συζητήσουμε πολύ σοβαρά και κατά την άποψη μου σε ουδέτερο χρόνο, όταν δεν θα έχουμε τόση πίεση στο σύστημα υγείας, πρέπει να καταστήσουμε απόλυτα σαφές ότι δεν μπορείς να είσαι υγειονομικός, να έχεις την ιερή αποστολή να φροντίζεις συμπολίτες μας οι οποίοι είναι άρρωστοι και εσύ ο ίδιος να μην προστατεύεσαι. Και με το να μην προστατεύεσαι εσύ και αφενός να κινδυνεύεις αλλά να κινδυνεύεις να διασπείρεις και τον ιό μέσα στον χώρο που είναι ταγμένος να παρέχει υπηρεσίες υγείας» είχε πει τότε χαρακτηριστικά.

Χθες ωστόσο, τα δεδομένα άλλαξαν μετά την οδηγία της ΕΜΑΚ προς τα στελέχη της. Σύμφωνα με την διαταγή που εκδόθηκε χθες όσοι υπηρετούν στην ΕΜΑΚ θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι, ενώ όσοι αρνηθούν θα αντικατασταθούν και θα μεταφερθούν σε άλλες υπηρεσίες της πυροσβεστικής, μη επιχειρησιακές.

eggrafo_emak__1_
Η οδηγία προς τα στελέχη της ΕΜΑΚ

Στελέχη της κυβέρνησης εξηγώντας αυτή την εξέλιξη σημειώνουν πως στόχος είναι να μην χαθεί καμία βάρδια σε περίπτωση που κάποιος νοσήσει από κορωνοϊό, διασφαλίζοντας έτσι πως η υπηρεσία θα μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της ανά πάσα στιγμή. Άλλωστε όπως είπε και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη το πρωί της Τετάρτης μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η ΕΜΑΚ είναι ομάδα πολύ υψηλής ετοιμότητας και πρέπει να είναι σε άμεση διαθεσιμότητα ανά πάσα στιγμή.

Τούτων δοθέντων σειρά φαίνεται να παίρνουν οι υγειονομικοί, τα μαιευτήρια, τα βρεφοκομεία και τα γηροκομεία τα οποία σε πολλές περιπτώσεις έχουν καταγράψει απώλειες μετά από τοπικές διασπορές του κορωνοϊού.

Πάντως, ερωτηθείσα, η Αριστοτελία Πελώνη, σχετικά με τους λόγους που ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν ξεκίνησε από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ανέφερε ότι «ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει πει ότι η συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών θα γίνει το φθινόπωρο, καθώς τώρα είναι όλοι μέσα στη μάχη και δε θέλουμε να δημιουργήσουμε εστίες σύγκρουσης στον χώρο της υγείας».

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες του protothema.gr δεν φαίνεται, προς το παρόν πάντα, να έχει αλλάξει κάτι στον σχεδιασμό της κυβέρνησης με την συζήτηση για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες υπηρεσίες και δομές να είναι τοποθετημένη για τον Σεπτέμβριο. Οι τελευταίες εξελίξεις πάντως δείχνουν τον δρόμο και διαμορφώνουν μία δυναμική η οποία θα μπορεί να αξιοποιηθεί σε «ουδέτερο χρόνο» όπως είχε πει και ο πρωθυπουργός, προκειμένου να διασφαλιστεί πως κρίσιμες δομές για την λειτουργία του κράτους και την εξυπηρέτηση των πολιτών θα λειτουργούν απρόσκοπτα.

Στόχος για 5,5 εκατ. εμβολιασμούς μέχρι τέλη Μαΐου

Την ίδια ώρα, πολλαπλά είναι τα μηνύματα για εγρήγορση απέναντι στα σημάδια εφησυχασμού τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε αναζωπύρωση της πανδημίας. Τα ημερήσια κρούσματα που ξεπέρασαν χθες τα 2.800 αλλά και η εικόνα του ιικού φορτίου στα λύματα αποτελούν «καμπανάκια» προς όλους. Από την άλλη ο εμβολιασμός προχωρά με γοργούς ρυθμούς με αποτέλεσμα να χτίζεται τείχος ανοσίας.

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία τα οποία θέλουν μέχρι το βράδυ της Τρίτης, στις 21:00, να πραγματοποιήθηκαν 108.361 εμβολιασμοί στη χώρα. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεος του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, ο οποίος χθες τόνισε πως είχαν πραγματοποιηθεί 4.405.000 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 2.837.000 με τουλάχιστον μια δόση -δηλαδή 27% του πληθυσμού- και 15,5% και με τις δύο δόσεις. Προσέθεσε δε ότι μέχρι τις 31 Μαΐου αναμένεται να έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 5,6 εκατ. εμβολιασμοί και περισσότεροι από 3,5 εκατ. συμπολίτες μας θα έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου, δηλαδή το 34%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here