Οι πρώτες οδηγίες του υπηρεσιακού πρωθυπουργού στους υπουργούς

Αυτή την ώρα συνεδριάζει εκ νέου το υπουργικό συμβούλιο υπό τον υπηρεσιακό Πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά στο Μέγαρο Μαξίμου με αντικείμενο την πορεία προς τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, ενώ χθες έλαβε χώρα η πρώτη συνεδρίαση των μελών της κυβέρνησης κατά την οποία δόθηκαν οι πρώτες κατευθυντήριες γραμμές.

Ο κ. Σαρμάς τόνισε πως θα πρέπει όλοι οι υπουργοί ο καθένας στην αρμοδιότητά του να δουν ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου και να διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία του κράτους ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου μέσω των επιτελείων τους. Όπως είπε η κυβέρνηση που παρήλθε άφησε την γραμμή της, «ωστόσο εμείς στόχος μας είναι να πορευθούμε με ουδευερότητα». Αναφορά έκανε επίσης και στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.

Στην αρχική τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός κ. Σαρμάς τόνισε: «Σήμερα θα καθορίσουμε την κυβερνητική πολιτική έως τις 25 Ιουνίου. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να δούμε τον προγραμματισμό του κυβερνητικού έργου.

Συνεπώς θα πρέπει να ενημερώσετε το υπουργικό συμβούλιο για τον προγραμματισμό που έχετε στα υπουργία σας. Υπάρχει προγραμματισμός από την απελθούσα κυβέρνηση και θα πρέπει να δούμε τι απαιτείται να συνεχιστεί για να διασφαλίσουμε την λειτουργικότητα του κράτους. Άλλη μια υποχρέωση είναι διαχείριση των κίνδυνων στα υπουργεία σας. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχετε εντοπίσει τους κίνδυνους και σε αυτό θα σας βοηθήσουν οι εσωτερικοί ελεγκτές που έχετε.

Δεν αρκεί όμως ο εντοπισμός, πρέπει να εφαρμόσουμε και ένα σύστημα αποτροπής ή μετριασμού των κινδύνων.Έχω στο μυαλό μου το συμβάν στα Τέμπη. Τέτοιοι κίνδυνοι μας απειλούν και εμάς και τον προγραμματισμό».

Σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός παρέστη το πρωί στην Ακρόπολη κατά την έπαρση της σημαίας, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο.

Νωρίτερα την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης υπό τον κ. Σαρμά στο Προεδρικό Μέγαρο. Μετά την ορκωμοσία τους, ένας-ένας οι υπουργοί υπέγραψαν το πρωτόκολλο της σύνθεσης της υπηρεσιακής κυβέρνησης, το οποίο πρώτοι υπέγραψαν η ΠτΔ και ο πρωθυπουργός.

Τα πρόσωπα της υπηρεσιακής κυβέρνησης

Οι τέσσερις πρώην ανώτατοι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν αναλάβει τα πιο νευραλγικά υπουργεία.

Υπηρεσιακός υπουργός Εθνικής Άμυνας ο στρατηγός Αλκιβιάδης Στεφανής, επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ. Στο Άμυνας αρχικά προοριζόταν ο Παύλος Αποστολίδης (πρώην αρχηγός της ΕΥΠ), αλλά την τελευταία στιγμή άλλαξε (για προσωπικούς λόγους) το πλάνο και τοποθέτησαν τον στρατηγό Στεφανή.

Στο Προστασίας Πολίτη: Ο στρατηγός ε.α., πρώην αρχηγός ΓΕΣ, Χαράλαμπος Λαλούσης. στο Πολιτικής Προστασίας ο πτέραρχος έ.α, υφυπουργός Ευάγγελος Τουρνάς.

Στο Ναυτιλίας ο ναύαρχος έ.α. Θοδώρος Κλιάρης. Στο υπουργείο Εξωτερικών δεν μπορούσαν παρά να τοποθετούσαν έναν έμπειρο πρέσβη (ε.τ), τον Βασίλη Κασκαρέλη. Υπουργός Επικρατείας ανέλαβε ο Βασίλης Σκουρής.

Το υπουργείο Υγείας αναλαμβάνει η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Αναστασία Κοτανίδου, το υπουργείο Παιδείας ο πρώην πρύτανης ΕΚΠΑ Χρήστος Κίττας, ο οποίος είχε διατελέσει υπηρεσιακός Υγείας, το 2012.

Στο υπουργείο Οικονομικών τοποθετήθηκε ο Θόδωρος Πελαγίδης (υποδιοικητής της Τράπεζα της Ελλάδας), στο Ανάπτυξης αναλαμβάνει η Ελένη Λουρή, υποδιοικήτρια στην Τράπεζα της Ελλάδος στο διάστημα 2008- 2014, στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων η Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου- Πεχλιβανίδη, καθηγήτρια Νομικής Σχολής, με ειδίκευση στο Δίκαιο της Κοινωνικής Προστασίας.

Στο υπουργείο Τουρισμού η Ιωάννα Δρέττα. Στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο Παντελής Κάπρος (καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας), στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ο Δανιήλ Εσδράς (ειδικός απεσταλμένος του Διεθνούς Οργανισμού Μετνάστευσης), στο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ο Σωκράτης Κάτσικας (καθηγητής στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς), στο Ναυτιλίας και Νησιώτικης Πολιτικής ο Θεόδωρος Κλιάρης (ναύαρχος έ.α. πρώην αρχηγός του Λιμενικού), στο Αγροτικής Ανάπτυξης ο Γεώργιος Τσακίρης (ομότιμος καθηγητής Έργων Υποδομής και Αφροτικής Ανάπτυξης).

Στο υπουργείο Δικαιοσύνης ο καθηγητής Νομικής Φίλιππος Σπυρόπουλος. Το υπουργείο Πολιτισμού αναλαμβάνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Λυρικής, συνθέτης Γιώργος Κουμεντάκης, ενώ στο Εσωτερικών παραμένει η υπηρεσιακή Καλλιόπη Σπανού. Κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέλαβε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Ηλίας Σιακαντάρης, ο οποίος θα ασκεί καθήκοντα εκπροσώπου της υπηρεσιακής κυβέρνησης αντικαιστώντας τον Άκη Σκέρτσο.

Πηγή: protothema.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here