Μέχρι το τέλος της εβδομάδας η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα καταχωρήσει στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ τα στοιχεία των εκκαθαρισμένων δηλώσεων για όσους έκαναν φορολογική δήλωση για τα εισοδήματα του 2018 για να τους καταβληθεί το επίδομα ενοικίου.

Έτσι οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση με τα εισοδήματα του 2018, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η αναδρομικότητα εξαντλείται μετά τις 30 Απριλίου. Ωστόσο θα πρέπει οι εν λόγω φορολογούμενοι να γνωρίζουν ότι για να μπορέσουν να κάνουν αίτηση για την επιδότηση ενοικίου με βάση τα εισοδήματα του 2018 θα πρέπει όλοι όσοι διαμένουν στην οικία να έχουν καταθέσει φορολογική δήλωση και να έχει εκκαθαριστεί.

Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 393.276 αιτήσεις εκ των οποίων εγκεκριμένες είναι οι 202.561,ενώ σε εκκρεμότητα “Νέα” είναι 98.478 αιτήσεις. Σύμφωνα με την ΗΔΙΚΑ οι αιτήσεις που είναι σε Κατάσταση “Νέα” έχουν ως εξης:
– Εγκρίνονται με Οριστική Υποβολή 1.263
– Δεν πληρούνται τα κριτήρια εισοδήματος/ακίνητηςπεριουσίας/καταθέσεων/πολυτελούς διαβίωσης 52.568 1Χωρίς Εκκαθαρισμένη Δήλωση ή Κάτοικοι Εξωτερικού(ΑΑΔΕ) 1.604
– Δεν επιβεβαιώνεται η πενταετής διαμονή (Σύνολο) 21.202
– Δεν επιβεβαιώνεται η πενταετής διαμονή (Αλλοδαποί) 4.251
– Δε διασταυρώνεται η Άδεια Διαμονής (Αλλοδαποί) 21.689

Παράλληλα οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότισε περίπτωση συνενοικίασης, η αίτηση υποβάλλεται από τον έναν εκ των δύο και το άλλο άτομο συμπεριλαμβάνεται ως μέλος στο νοικοκυριό, ενώ το ποσό της επιδότησης θα κατατεθεί στον τραπεζικό λογαριασμό που έχει δηλωθεί στην αίτηση για το επίδομα και στον οποίο ο αιτών θα πρέπει να είναι δικαιούχος ή συνδικαιούχος.
Επίσης η συναίνεση μέλους ενός νοικοκυριού, μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά με τους προσωπικούς του κωδικούς taxis. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει η αίτηση να υποβληθεί μέσω του Δήμου ή του Κέντρου Κοινότητας με την προσκόμιση του έντυπου συναίνεσης υπογεγραμμένου (με βεβαίωση του γνήσιου της υπογραφής) από όλα τα ενήλικα μέλη, ακόμη κι αν κάποιο εξ αυτών είναι φοιτητής και μένει σε άλλη πόλη.

Για την όποια αλλαγή στη σύνθεση του νοικοκυριού (διαγραφή ή προσθήκη μέλους) θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να απευθυνθούν στο Δήμο ή το Κέντρο Κοινότητας του δήμου όπου διαμένουν, προσκομίζοντας και τα σχετικά αποδεικτικά έγγραφα.

Αν κατά την υποβολή της αίτησης εμφανίζεται μέλος νοικοκυριού με ένδειξη κάτοικος εξωτερικού, τότε αίτηση δεν μπορεί να προχωρήσει. Εάν δεν είναι πλέον κάτοικος εξωτερικού θα πρέπει να επικαιροποιήσει τα στοιχεία του στην αρμόδια ΔΟΥ.

Πηγή: dikaiologitika.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here