Τις τελευταίες μέρες ήρθαν στην επιφάνεια δημοσιεύματα που αναφέρονται στις πιέσεις που ασκούν οι “θεσμοί” στο υπουργείο για περαιτέρω αύξηση του ήδη αυξημένου ωραρίου των εκπαιδευτικών, διεύρυνση του αριθμού των μαθητών στα τμήματα και επιτάχυνση των διαδικασιών αξιολόγησης σχολείων και εκπαιδευτικών, να εφαρμοστούν δηλαδή άμεσα οι οδηγίες και κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ, του ΣΕΒ και των σχολαρχών.

Ταυτόχρονα τα ίδια δημοσιεύματα εμφανίζουν τον Υπουργό να αντιστέκεται “σθεναρά” και να αναφέρει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι στις προθέσεις του υπουργείου το οποίο και διαψεύδει τα δημοσιεύματα αποσιωπώντας φυσικά το γεγονός ότι όλα αυτά είναι μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης που υπογράφθηκαν τα τελευταία χρόνια. Το έμμεσο μήνυμα – δίλλημα προς τους εκπαιδευτικούς είναι προφανώς: “ή δέχεστε το νέο λύκειο ή θα σας αυξήσουμε το ωράριο”, προκειμένου να καμφθούν οι αντιστάσεις που διαφαίνονται για το νέο λύκειο.

Θυμίζουμε ότι τα τελευταία χρόνια δεχθήκαμε μία σφοδρή επίθεση στα εργασιακά μας δικαιώματα αυξάνοντας το ωράριο μας άμεσα και έμμεσα (δίωρη αύξηση του διδακτικού ωραρίου, αύξηση του όγκου εξωδιδακτικής εργασίας, αύξηση του διδακτικού έτους, κατάργηση τρίωρης απαλλαγής υπεύθυνων εργαστηρίων, δημιουργικές εργασίες κ.ά.). Ταυτόχρονα είχαμε σημαντικές απώλειες στη μισθοδοσία μας, που έφτασαν το 40%, με συνεχείς παύσεις της μισθολογικής μας ωρίμανσης, χωρίς φυσικά να παραβλέπουμε και όλες τις αντεργατικές ρυθμίσεις που αφορούσαν το σύνολο των εργαζομένων (ασφαλιστικό, φορολογικό, ΕΝΦΙΑ κ.ά.).

Μία εφαρμογή τέτοιων μέτρων θα έχει τραγικές συνέπειες τόσο στα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών όσο και στις συνθήκες μάθησης των μαθητών. Επιπροσθέτως θα παγιωθεί η αδιοριστία των τελευταίων ετών και θα ελαχιστοποιηθούν οι προσλήψεις αναπληρωτών.

Επίσης, σήμερα η κυβέρνηση καταθέτει εσπευσμένα στη Βουλή αντιαπεργιακή τροπολογία που αλλάζει τον τρόπο κήρυξης απεργίας των πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων και αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης, που συμφώνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η στόχευση είναι προφανής. Η κάμψη με οποιοδήποτε τρόπο της αντίστασης των εργαζομένων απέναντι στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης.

 

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι

πρέπει να συνεχίσουμε να παλεύουμε για την ανατροπή της αντιδραστικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση στο πλαίσιο των κατευθύνσεων των ΕΕ-ΔΝΤ-ΟΟΣΑ-ΣΕΒ.  Να αγωνιζόμαστε για αξιοπρεπή εργασία και ζωή – εκπαίδευση δημόσια και ουσιαστική για όλα τα παιδιά. Τα αιτήματα και οι αγώνες μας δεν στριμώχνονται στη «μνημονιακή κανονικότητα».

Διεκδικούμε:

  • Επαναφορά του ωραρίου στα προ του 2013 επίπεδα.
  • 20 μαθητές στο τμήμα, 15 στις κατευθύνσεις και 10 μαθητές ανά καθηγητή στα εργαστήρια! Ανατροπή των Υ.Α. για τη συγκρότηση τμημάτων τομέων και ειδικοτήτων ΕΠΑ.Λ., Ο.Π. στα ΓΕ.Λ., για τη συγκρότηση των ξενόγλωσσων τμημάτων και των τμημάτων παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες/ΕΑΕ.
  • Ριζική αύξηση της χρηματόδοτησης για την παιδεία προσανατολισμένη στις κοινωνικές ανάγκες. Καμιά συγχώνευση – κατάργηση σχολείου.
  • Μαζικούς διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών
  • Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και δημοκρατία στο σχολείο αντί της αξιολόγησης – χειραγώγησης, της κατηγοριοποίησης σχολείων και εκπαιδευτικών.
  • Άμεση απόσυρση της αντιαπεργιακής τροπολογίας.

Καλούμε την Ο.Λ.Μ.Ε. να πάρει άμεσα θέση ενάντια στα προωθούμενα μέτρα, να καλέσει Γενικές Συνελεύσεις και να οργανώσει την αντίσταση του κλάδου.

Καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς , γονείς και μαθητές να δώσουμε μία πρώτη απάντηση στα σχέδια τους με τη συμμετοχή μας στην Γενική Απεργία στις 14 Δεκέμβρη.

Υπερασπιζόμαστε τα εργασιακά μας δικαιώματα.

Υπερασπιζόμαστε τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας.

Αντιστεκόμαστε στην υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου.

ΕΛΜΕ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here