Άλλη μια δραματική προειδοποίηση για την πορεία της πανδημίας στην Αττική απηύθυνε σήμερα ο λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Νίκος Σύψας, λέγοντας πως είμαστε ένα βήμα πριν από την απαγόρευση κυκλοφορίας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Σύψας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η πραγματική διάσταση είναι ότι στη σκάλα του συναγερμού είμαστε στο πορτοκαλί. Αυτό σημαίνει απαγόρευση κυκλοφορίας. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκτραπεί η κατάσταση».

«Το πιο αποτελεσματικό όπλο που έχουμε είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας. Ελπίζουμε το δεκαήμερο αυτό, μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα δούμε την επίδραση των μέτρων. Αν χρειαστεί θα πάρουμε μέτρα και νωρίτερα», είπε.

Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή, όπως είπε ο κ. Σύψας, είναι στο κέντρο της Αθήνας επειδή η ιχνηλάτηση είναι δύσκολη, αποδίδοντας το στο γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί μετανάστες.

Όπως είπε μέχρι στιγμής ο δείκτης (R) μεταδοτικότητας στην Αττική είναι πάνω από 1.

«Αλίμονο αν με την κατάσταση αυτή μπούμε Οκτώβρη-Νοέμβρη» προειδοποίησε ακόμα, αλλά επισήμανε ότι «δεν χρειάζεται πανικός, χρειάζεται σωστή ενημέρωση».

Όσο για το πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί ένα νέο lockdown στην Αττική εξήγησε: «Θα κάνουμε lockdown περιοδικά, θα γίνει για δύο βδομάδες μέχρι να πέσει η καμπύλη της επιδημίας, μετά αν ξαναχρειαστεί θα ξαναγίνει για άλλες δυο βδομάδες». Επίσης, ανέφερε ότι κάτι τέτοιο σημαίνει πως θα κλείσουν και τα σχολεία.

Για τα κρούσματα του τελευταίου 24ωρου ο λοιμωξιολόγος είπε ότι δεν ανησυχεί γιατί από τα 453 τα 184 είναι γνωστή συρροή από μετανάστες. 

Τέλος, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το καλοκαίρι του 2021 το φαινόμενο θα αρχίσει να ξεθυμαίνει και θα εξαφανιστεί.

Κρίσιμο χαρακτήρισε το επόμενο δεκαήμερο και ο καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος. Μιλώντας στον ANT1 ανέφερε πως οι επόμενες επτά – δέκα ημέρες θα δείξουν αν αποδώσουν τα μέτρα κι αν θα χρειαστεί να βγουν νέες δέσμες μέτρων, που περιλαμβάνουν και lockdown. Εξήγησε, πάντως, ότι στόχος είναι να αποφευχθεί κάτι τέτοιο και ειδικά τα οριζόντια lockdown που ακόμα και για μια εβδομάδα θα έχουν μεγάλες συνέπειες.

Μίλησε επίσης για το ενδεχόμενο περιορισμού κυκλοφορίας σε τοπικό επίπεδο και ειδικότερα σε περιοχές με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο, όπου υπάρχει συγχρωτισμός. Ωστόσο τόνισε πως είναι δύσκολο να απαγορευτεί γενικά η κυκλοφορία από τη μια γειτονιά της Αθήνας στην άλλη.

Ο κ. Γώγος υπογράμμισε πως αν και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο ενός lockdown ανάλογα με την πορεία των επιδημιολογικών δεικτών, πως είναι σημαντικό «να μάθουμε να ζούμε με τον κορονοϊό, παίρνοντας τα αναγκαία μέτρα, υπό συνθήκες μιας ελεγχόμενης και επιτηρούμενης κανονικότητας».

Το ενδεχόμενο ενός τοπικού lockdown στην Αττική δεν απέκλεισε εκ νέου χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Στέλιος Πέτσας είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει ποτέ διστάσει να εφαρμόσει τοπικά lockdowns και δεν αποτελεί εξαίρεση η Αττική. «Σημασία έχει η επίπτωση κάθε μέτρου, να είναι εφαρμόσιμο και προτιμότερο από άλλα μέτρα. Αυτό θα το αποφασίσουν οι ειδικοί», σημείωσε ενώ ανακοίνωσε ότι σύντομα μέσω εφαρμογής στο κινητό θα μπορούν οι πολίτες να γνωρίζουν τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν στην περιοχή που βρίσκονται καταχωρώντας το σχετικό ταχυδρομικό κώδικα.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση της επικεφαλής της Πνευμολογικής του Νοσοκομείου “Σωτηρία” Μίνας Γκάγκα ότι «θα φτάσουμε σύντομα σε σημείο που θα δεν προλαβαίνουν τα νοσοκομεία να περιθάλψουν ασθενείς με κορονοϊό», ο κ. Πέτσας είπε ότι πρόκειται για κορυφαία επιστήμονα και πως αυτό που κάνει η κυβέρνηση είναι να αυξάνει τις υποδομές του συστήματος υγείας για να ανταπεξέλθει σε μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων. «Προωθούμε ένα πλέγμα νέων ΜΕΘ, 40 επιπλέον αυτή την εβδομάδα, εκ των οποίων οι 14 έχουν ήδη δοθεί», σημείωσε υπενθυμίζοντας ότι έρχονται και άλλες 236 από δωρεές.

«Δίνουμε μάχη με το χρόνο. Προσπαθούμε τις 565 ΜΕΘ που παραλάβαμε να τις φτάσουμε στις 1.200 στους επόμενες ένα με δύο μήνες. Δίνουμε μάχη με το χρόνο και γι’ αυτό παίρνουμε μέτρα και ζητάμε από όλους να τα τηρούν», τόνισε ενώ σημείωσε ότι ο άνθρωποι που καταλήγουν σε ΜΕΘ είναι κυρίως είτε ηλικιωμένοι είτε με υποκείμενα νοσήματα. «Να προσέχουν διπλά και μέσα στο σπίτι. Πολλά κρούσματα είναι ενδοοικογενειακά. Μεταφέρονται κυρίως από τα παιδιά τους, όχι τόσο από τα εγγόνια τους. Απευθύνουμε έκκληση για πολύ προσοχή στο οικογενειακό περιβάλλον», υπογράμμισε.

Χθες στην Αττική καταγράφηκαν άλλα 174 κρούσματα του Covid-19, σε σύνολο 453. Η Αττική πια μετρά περίπου  2.500 ενεργά κρούσματα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here