Την οικονομική αξία ενός λογαριασμού στο Facebook προσπάθησαν να προσδιορίσουν δημοσιογράφοι ερευνητές του επιστημονικού περιοδικού «Plos Οne».

Το Facebook έχει πάνω από δύο δισεκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο και χρηματιστηριακή αξία περίπου 370 δισ. δολαρίων. Η δημιουργία λογαριασμού από οποιονδήποτε χρήστη είναι δωρεάν. Αυτό που ενδιέφερε τους ερευνητές να μάθουν είναι πόσο αποτιμάται η αξία των υπηρεσιών που προσφέρει στους χρήστες του. Για να το προσδιορίσουν χρησιμοποίησαν μέθοδο που παραπέμπει σε πλειστηριασμό. Πρόσφεραν σε πραγματικούς χρήστες περίπου ίδιας οικονομικής επιφάνειας χρήματα για να κλείσουν τον λογαριασμό τους για διάστημα από μία ημέρα έως έναν χρόνο. Το μικρότερο ποσό που δέχτηκε χρήστης για να κλείσει τον λογαριασμό του είναι 1.000 δολάρια για έναν χρόνο.

«Μείναμε έκπληκτοι που το ποσό έφτασε τόσο ψηλά» ανέφερε ο Τζόι Κόριγκαν, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κένιον του Οχάιο, κάνοντας τη σύγκριση με ανάλογες έρευνες που είχαν γίνει το 2016. Από τότε η φήμη του Facebook πλήττεται συνεχώς από διάφορα σκάνδαλα αναφορικά με την εκμετάλλευση στοιχείων των χρηστών από την εταιρεία. Το μεγαλύτερο από αυτά ήταν το πρόγραμμα Cambridge Analytica, με το οποίο είχαν συλλεχθεί περίπου 5.000 στοιχεία για 200 εκατομμύρια χρήστες που χρησιμοποιήθηκαν για εμπορικούς σκοπούς αλλά, όπως αποκαλύφθηκε, και στην προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με τον Τζ. Κόριγκαν τα σκάνδαλα δεν είχαν σημαντικό αντίκτυπο στην άποψη των χρηστών για το Facebook. «Μπορώ μόνο να πω ότι μετά την περίοδο που το θέμα του Cambridge Analytica είχε γίνει πρωτοσέλιδο σε πολλές εφημερίδες παγκοσμίως έχουν προστεθεί δεκάδες εκατομμύρια νέοι χρήστες» δήλωσε ο καθηγητής.

documentonews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here