Η σειρά βασίστηκε στην πραγματική ιστορία των Peaky Blinders, της πιο τρομακτικής συμμορίας του Μπέρμιγχαμ

Αγγλία 1922. Κάπου ανάμεσα στην ομίχλη του Μπέρμιγχαμ, μεσουρανούν οι Peaky (φόκιν) Blinders, που λέει και ο μεγαλύτερος γιος της οικογένειας, Άρθρουρ Σέλμπι.

Στην ομώνυμη σειρά του BBC, η εν λόγω συμμορία δρα στο μεταπολεμικό Μπέρμιγχαμ, μια περίοδο που κυριαρχεί το χάος και η φτώχεια, ενώ βρίσκεται σε μόνιμη διαμάχη με τους κομμουνιστές, την ιταλική μαφία και τον υπόκοσμο του Λονδίνου.

Όπως πολλοί θα γνωρίζετε, η σειρά βασίστηκε στην πραγματική ιστορία των Peaky Blinders, της πιο τρομακτικής συμμορίας του Μπέρμιγχαμ. Ο δημιουργός της σειράς, Στίβεν Νάιτ, έχει αναφέρει ότι βασίστηκε στις αναμνήσεις των γονιών του, ιδιαίτερα του πατέρα του, για τα μέλη της συμμορίας.

Ποιοι όμως ήταν οι αληθινοί Peaky Blinders;

Οι αληθινοί Peaky Blinders έδρασαν στις φτωχογειτονιές του Μπερμιγχαμ στις αρχές της δεκαετίας του 1890, όπου η βία ήταν καθημερινό φαινόμενο και οι νεαροί άνδρες μάχονταν σώμα με σώμα, και πολλές φορές μέχρι θανάτου, για να κυριαρχήσουν στην βιομηχανική περιοχή.

Ενώ πολλές πτυχές της δραματικής σειράς του BBC είναι αρκετά ακριβείς, η πλοκή της σειράς βασίζεται στο οργανωμένο έγκλημα την δεκαετία του 1920 και του 1930 – μετά τον Α ‘Παγκόσμιο Πόλεμο -, ενώ η πραγματική συμμορία δρούσε πριν από τον πόλεμο.

Όπως και ο Τόμι Σέλμπι, ο οποίος κυκλοφορεί στους δρόμους του Μπέρμιγχαμ έχοντας μια ιδιαίτερη εμφάνιση, έτσι και τα πραγματικά μέλη τη συμμορίας είχαν έναν μοναδικό ενδυματολογικό κώδικα, ο οποίος εξέπεμπε έναν αέρα αριστοκρατίας και τους έκανε να ξεχωρίζουν από τις υπόλοιπες συμμορίες. Φορούσαν μεταξωτά κασκόλ και τα χαρακτηριστικά flat caps (καπέλα).

Από που προήλθε το όνομα τους;

Υπάρχουν πολλοί αστικοί μύθοι γύρω από την θρυλική συμμορία, και ένας τους πιο κοινούς έχει να κάνει με την προέλευση του ονόματος της.

Πολλοί πιστεύουν ότι ονομάστηκαν ‘Peaky Blinders’ επειδή έραβαν λεπίδες ξυρίσματος στα επίπεδα καπέλα τους, ώστε να τραυματίζουν τους αντιπάλους τους στο μέτωπο, με σκοπό τυφλωθούν από το αίμα που χυνόταν στα μάτια τους και να μην μπορούν να αντιδράσουν.

Ωστόσο, αυτός ο μύθος έχει καταρριφθεί από αρκετούς ιστορικούς, οι οποίοι πιστεύουν ότι ονομάστηκαν έτσι λόγω του μοναδικού στυλ τους.

Ποιος ήταν ο Τόμι Σέλμπι των αληθινών Peaky Blinders;

Δυστυχώς για τους φανατικούς της σειράς η συμμορία του Μπέρμιγχαμ δεν καθοδηγούνταν από τον Τόμι Σέλμπι, αλλά από τον Τόμας Γκίλμπερτ, ο οποίος είχε τεράστια επιρροή στην περιοχή. Τα πιο γνωστά μέλη της συμμορίας ήταν οι Χάρι Φάουλερ, Έρνστ Μπέιλς, Στέφαν Μακχίκι, οι οποίοι είχαν γίνει τοπικοί θρύλοι.

Ποια ήταν τα εγκλήματα τους;

Οι εγκληματικές τους δραστηριότητές κυμαίνονταν από τον χουλιγκανισμό μέχρι τις δολοφονίες και οτιδήποτε άλλο ενδιάμεσα.

Πριν από την κυκλοφορία της σειράς του BBC το 2013, η Αστυνομία του West Midlands κυκλοφόρησε φωτογραφίες από τους πραγματικούς Peaky Blinders, οι οποίες ήταν κρυμμένες για πάνω από 100 χρόνια.

Στα αρχεία της αστυνομίας αναφέρονται μερικά μικροαδικήματα, όπως η κλοπή ενός ποδηλάτου, η διάρρηξη ενός καταστήματος με υφάσματα και η πρόθεση εγκληματικής δράσης.

Αυτά βέβαια δεν αντικατοπτρίζουν τον φόβο και την βία που έσπειραν στους δρόμους του Μπέρμιγχαμ, με τα θύματα τους να επιλέγονται τυχαία, ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο ή την τάξη τους.

Οι ληστείες, το λαθρεμπόριο, τα παράνομα στοιχήματα, ο έλεγχος μαγαζιών, ήταν μερικές από τις παράνομες δραστηριότητες ενός Peaky Blinder.

Η φήμη τους έγινε τόσο ισχυρή, που μετατράπηκαν σε τοπικό μύθο.

Οι αντίπαλοι τους

Οι “Sloggers”

Αυτή ήταν η συμμορία που προηγήθηκε των Peaky Blinders, με πολλά μέλη της να καταλήγουν θύματα της ανερχόμενης συμμορίας.

Αριθμώντας περίπου 400 μέλη, η συμμορία των Sloggers τρομοκρατούσε τους δρόμους του Μπέρμιγχαμ περίπου από το 1870 μέχρι το 1895, με αρκετά μέλη τους να γίνονται αργότερα μέλη των Peaky Blinders.

Τα “Birmingham Boys”

Μια συμμορία που κατάφερε να επεκτείνει την επιρροή της στο Λονδίνο, χρησιμοποιώντας τις ιπποδρομίες και τα παράνομα στοιχήματα για να βγάζει χρήματα. Πήρε την σκυτάλη από τους Peaky Blinders και έδρασαν μέχρι τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια.

Κατάρρευσαν την δεκαετία του 1930, όταν η συμμορία Sabini, παρακλάδι της ιταλικής μαφίας, κέρδισε το πάνω χέρι.

Sabini

Όπως και τα Birmingham Boys, η συμμορία Sabini – η οποία πήρε το όνομα της από τον αρχηγό της Charles (Octavius) Sabini – κέρδισε δύναμη και επιρροή μέσα από τις ιπποδρομίες.

Το τέλος

Οι Peaky Blinders έδρασαν για περίπου 30 χρόνια, χρησιμοποιώντας την βία ως μέσο για να επικρατήσουν. Τελικά προσπάθησαν να επεκταθούν μέσω των ιπποδρομιών αλλά ήρθαν αντιμέτωποι με μια πολύ μεγαλύτερη συμμορία, τα Birmingham Boys.

perpetual.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here