Το μήνυμα των Ιταλών «Andrà tutto bene» αρχίζει να ξεθωριάζει καθώς έρχονται αντιμέτωποι με μια αβέβαιη και πικρή πραγματικότητα

Λίγες μέρες μετά το lockdown στην Ιταλία, οι άνθρωποι σε ολόκληρη τη χώρα τραγουδούσαν και έπαιζαν μουσική στα μπαλκόνια τους, ήθελαν να περάσουν το αισιόδοξο μήνυμα πως είναι όλοι μαζί απέναντι στον κορονοϊό και θα το ξεπεράσουν. Το σύνθημα που τους έδινε δύναμη και ήταν κρεμασμένο σε βιτρίνες καταστημάτων και μπαλκόνια ήταν ένα: «Andrà tutto bene», δηλαδή «Όλα θα πάνε καλά».

Τρεις εβδομάδες αργότερα, οι μελωδίες στα μπαλκόνια σιώπησαν και το τραγούδι σταμάτησε, καθώς η κοινωνική αναταραχή αυξάνεται σε ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού και ειδικά στον φτωχότερο νότο, όπου οι πολίτες συνειδητοποιούν ότι όλα ΔΕΝ πάνε -δυστυχώς- καλά, αναφέρει δημοσίευμα του Guardian. 

«Οι άνθρωποι δεν τραγουδούν πλέον ούτε χορεύουν στα μπαλκόνια», λέει ο Σαλβατόρε Μελλούσο, ιερέας στο Caritas Diocesana di Napoli, ένα εκκλησιαστικό φιλανθρωπικό ίδρυμα στη Νάπολη. «Τώρα οι άνθρωποι φοβούνται περισσότερο – όχι τόσο τον ιό, αλλά και τη φτώχεια. Πολλοί είναι άνεργοι και πεινασμένοι. Υπάρχουν πλέον μεγάλες ουρές σε τράπεζες τροφίμων».

ap_20083640292121.jpg
AP photo
ap_20094256642874.jpg
AP photo

Ένταση και αβεβαιότητα στον φτωχό νότο

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, υπήρξαν πολύ λιγότεροι θάνατοι από κορονοϊό στον νότο της Ιταλίας σε σύγκριση με τις βορειότερες περιοχές που επηρεάστηκαν περισσότερο, αλλά η πανδημία έχει σημαντικό αντίκτυπο στα μέσα διαβίωσης. Η ένταση κλιμακώνεται στον φτωχό νότο και τις περιοχές της Καμπανίας, της Καλαβρίας, της Σικελίας και της Απουλίας, καθώς τρόφιμα και χρήματα εξαντλούνται.

Υπάρχουν αναφορές ότι ασκούνται πιέσεις σε ιδιοκτήτες μικρών καταστημάτων για να δώσουν τρόφιμα δωρεάν, ενώ η αστυνομία βρίσκεται έξω από τα σούπερ μάρκετ σε ορισμένες περιοχές, για να περιοριστούν οι κλοπές. Οι αυτοαπασχολούμενοι ή όσοι εργάζονται με συμβάσεις που δεν εγγυώνται κοινωνικές παροχές, έχουν χάσει τους μισθούς τους και υπάρχει πιθανότητα πολλές μικρές επιχειρήσεις να μην μπορέσουν ποτέ να ξανανοίξουν.

Ο Paride Ezzine, σερβιτόρος στο Παλέρμο της Σικελίας, δεν λαμβάνει πλέον τον μισθό του. «Προφανώς, λόγω του lockdown, το εστιατόριο έκλεισε», αναφέρει στον Guardia. «Έχω γυναίκα και δύο παιδιά και ζούμε από τις αποταμιεύσεις μας. Αλλά δεν ξέρω πόσο καιρό θα διαρκέσουν. Ζήτησα από την τράπεζά μου να αναβάλει τις δόσεις πληρωμής και η απάντηση ήταν ‘όχι’. Αυτή η κατάσταση μας έχει γονατίσει».

Ανεπαρκή μέτρα

Οι συνέπειες του lockdown, το οποίο πρόκειται να παραταθεί τουλάχιστον μέχρι το Πάσχα, επηρεάζουν επίσης τα εκτιμώμενα 3,3 εκατομμύρια που απασχολούνται με αδήλωτη εργασία, εκ των οποίων πάνω από 1 εκατομμύριο ζουν σε όλη την Καμπανία, τη Σικελία, την Απουλία και την Καλαβρία, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της CGIA Mestre, έναν μικρό σύνδεσμο επιχειρήσεων με έδρα τη Βενετία.

«Στην πραγματικότητα, δεν γνωρίζουμε πόσοι εργάζονται με ‘μαύρα’, καθώς αυτοί οι αριθμοί είναι μόνο εκτιμήσεις», δήλωσε ο Giovanni Orsina, καθηγητής πολιτικής στο πανεπιστήμιο Luiss στη Ρώμη. «Ωστόσο, ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων ζουν καθημερινά, κάνοντας περιστασιακές εργασίες. Υπάρχουν επίσης πολλοί καταστηματάρχες, ή επαγγελματίες που εργάζονται για τον εαυτό τους, οι οποίοι μπορεί να έχουν μέτρια αποθέματα που θα εξαντληθούν όσο συνεχίζεται το lockdown».

Εν μέσω της κοινωνικής αναταραχής, ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte δήλωσε ότι € 4.3 δισ. από ένα ταμείο αλληλεγγύης θα δοθούν αμέσως σε όλους τους δήμους και επιπλέον € 400 εκατ. Θα δοθούν στους δημάρχους για δελτία τροφίμων. Ωστόσο, οι δημάρχοι διαμαρτυρήθηκαν ότι τα κονδύλια, ειδικά τα δελτία τροφίμων των 400 εκατ. ευρώ, είναι ανεπαρκή.

«Δεν είναι καθόλου αρκετό», δήλωσε ο Σάλβο Πογκλιέ, δήμαρχος της Κατάνια. «Περιμέναμε περισσότερα και ελπίζω ότι η κυβέρνηση θα βρει έναν τρόπο. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά λεπτή, καθώς ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού έχει μηδενικό εισόδημα. Αυτοί που πριν ζούσαν με αξιοπρέπεια, τώρα βρίσκονται σε δυσκολία». Ένας από τους προβληματισμούς είναι ότι τα € 4.3 δισ. Θα χορηγούνταν στους δημάρχους τον Μάιο και μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης είχε προγραμματιστεί να επενδυθεί σε άλλους τομείς.

«Εάν η κυβέρνηση περιμένει να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα αυτά για τη διατροφή των ανθρώπων, τότε οι δήμοι δεν θα έχουν χρήματα για άλλα πράγματα», αναφέρει ο καθηγητής Giovanni Orsina, ο οποίος τονίζει ότι το πόσο των 400 εκατ. αν μοιραστεί στους δήμους είναι ελάχιστα χρήματα.

Εγκληματικές οργανώσεις και η απειλή της μαφίας

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι εγκληματικές οργανώσεις εκμεταλλεύονται την κατάσταση. Διεξάγονται έρευνες στις δραστηριότητες μιας ομάδας του Facebook που ονομάζεται «Εθνική Επανάσταση» και έχει υποκινήσει τους ανθρώπους να λεηλατούν τα σούπερ μάρκετ.

«Οι άνθρωποι [πίσω από αυτήν την ομάδα] είναι αυτοί που, πριν το lockdown, ζούσαν από ληστείες σπιτιών και κλοπές καταστημάτων», ανέφερε μια πηγή από τη μονάδα Digos στη Σικελία, μονάδα της αντιτρομοκρατικής της ιταλικής αστυνομίας. «Αλλά με ορισμένες από αυτές τις εγκληματικές δραστηριότητες να βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής εξαιτίας της κατάστασης, τα μόνα καταστήματα που μπορούν να ληστέψουν είναι τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία. Αυτοί είναι άνθρωποι που, λόγω της αχαλίνωτης φτώχειας στο νότο, συνήθως επιβιώνουν από εγκληματικές δραστηριότητες, αλλά που τώρα δεν πάνε τόσο καλά».

Ο Leoluca Orlando, ο δήμαρχος του Παλέρμο, ζήτησε από την κυβέρνηση να θεσπίσει ένα «εισόδημα επιβίωσης» για τους οικονομικά ασθενέστερους πολίτες, καθώς φοβάται ότι «οι εγκληματικές ομάδες θα μπορούσαν να προωθήσουν πράξεις βίας».

Οι αξιωματούχοι ανησυχούν επίσης ότι η μαφία θα επωφεληθεί από την αυξανόμενη φτώχεια και θα στραφεί σε αυτόν τον κόσμο για να προσλάβει ανθρώπους στην οργάνωσή της. «Οι εγκληματικές οργανώσεις έχουν πολλά χρήματα και οι άνθρωποι θα μπορούσαν να καταλήξουν να εργάζονται γι ‘αυτούς, και μόλις αρχίσουν, δεν θα υπάρχει επιστροφή», αναφέρει ο καθηγητής Orsina.

Εν τω μεταξύ, οι φόροι για τις μικρές επιχειρήσεις έχουν απλώς ανασταλεί και δεν έχουν καταργηθεί, πράγμα που σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να βρουν χρήματα για εισφορές σε μεταγενέστερο στάδιο, παρά την απώλεια του εισοδήματός τους κατά τη διάρκεια του lockdown. Και εκείνοι που μπορούν να εκμεταλλευτούν την οικονομική βοήθεια έρχονται αντιμέτωποι με την γραφειοκρατία.

«Η γραφειοκρατία είναι ο πραγματικός εχθρός αυτής της χώρας και σε μια κατάσταση κρίσης είναι αδύνατο να λυθεί αυτό το πρόβλημα», λέει ο Massimiliano Panarari, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Luiss. «Οι άνθρωποι μπορεί να προσπάθησαν να κρατήοσυν ακμαίο το ηθικό τους στην αρχή του lockdown, αλλά τώρα οι σκέψεις τους επιστρέφουν στην πικρή πραγματικότητα μιας ιδιαιτέρως εύθραυστης χώρας».

ΠΗΓΗ: www.ethnos.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γρηγόρης Χάτσιος: Ανοιχτή… επίθεση προς κάθε κατεύθυνση

Αποκλειστικό: Εντός Απριλίου η πληρωμή των εργαζομένων στο «Βοήθεια στο Σπίτι»

Κορωνοϊός: Γιατί υπάρχει απόκλιση στον αριθμό θετικών κρουσμάτων μεταξύ ΕΟΔΥ και Περιφέρειας;

Ζήσης Τζηκαλάγιας: Εκτιμώ ότι τα μέτρα στην Καστοριά θα παραταθούν – Συνέντευξη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here