Το αεροσκάφος βρισκόταν πάνω από τα σύνορα Τουρκίας με Ιράκ – Αρνούνταν οι Τούρκοι να χορηγήσουν άδεια υπερπτήσης – «Παιχνίδι» της Τουρκίας με γεωτρύπανο στο Καστελόριζο μέσα στη νύχτα

Στα άκρα έφτασε για ακόμα μια φορά η τουρκική προκλητικότητα, καθώς χθες βράδυ οι Τούρκοι κράτησαν στον αέρα για είκοσι ολόκληρα λεπτά το κυβερνητικό αεροσκάφος που μετέφερε τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια προς την Αθήνα, σύμφωνα με όσα μετέδωσε η ΕΡΤ. 

Ειδικότερα, το αεροσκάφος αναχώρησε από το Ιράκ και πάνω από τα σύνορα με την Τουρκία, οι Τούρκοι αρνούνταν επί είκοσι λεπτά να χορηγήσουν άδεια υπέρπτησης, ενώ οι κυβερνήτες του αεροσκάφους είχαν λάβει κανονικά τις προβλεπόμενες άδειες από τις τουρκικές αρχές.

Παρόλα αυτά, όταν το αεροσκάφος βρισκόταν στον εναέριο χώρο πάνω από τα σύνορα του Ιράκ και της Τουρκίας αρνήθηκαν να εγκρίνουν την άδεια που είχαν προηγουμένως δώσει.

Έτσι, το αεροσκάφος με τον κ. Δένδια, έκανε κύκλους για είκοσι λεπτά, για όσο δηλαδή προσπαθούσαν οι κυβερνήτες να επικοινωνήσουν με τις τουρκικές αρχές, καθώς, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά τα καύσιμα δεν θα έφταναν για να φτάσουν μέχρι την Αθήνα, αν συνεχιζόταν το θρίλερ στον αέρα.  

«Παιχνίδι» της Τουρκίας με γεωτρύπανο στο Καστελόριζο μέσα στη νύχτα

Σαν να μην έφταναν οι δραστηριότητες του ερευνητικού πλοίου Oruc Reis στην περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX, άλλο ένα τουρκικό πλοίο, αυτή τη φορά γεωτρύπανο, έκανε την εμφάνισή του στην περιοχή μέσα στη νύχτα.

Πρόκειται για το πλοίο «Kanuni», το οποίο, σύμφωνα με το marinetraffic, απέπλευσε το πρωί από το λιμάνι Tasucu της Τουρκίας, στην επαρχία της Μερσίνης, και έχει προορισμό το λιμάνι Haydarpasa της Κωνσταντινούπολης.

To «Kanuni» ταξίδεψε για μεγάλο χρονικό διάστημα έχοντας κλειστό το σύστημα προσδιορισμού θέσης. Η Τουρκία επέλεξε να «ξαναμφανίσει» το πλοίο στο χάρτη του marinetraffic, δημοσιοποιώντας τη θέση του νοτιοανατολικά του Καστελόριζου.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία το «Kanuni»  έπλεε στην περιοχή με ταχύτητα περίπου 7 κόμβους.

Screenshot_2020-10-14_231739

H πορεία του πλοίου: 

poreia

Το «Kanuni» είναι το τρίτο τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο μετά το Fatih και το Yavuz. Η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας το απέκτησε μεταχειρισμένο στις αρχές του 2020 έναντι περίπου 40 εκατ. δολαρίων.

Πρόκειται για πλωτό γεωτρύπανο έκτης γενιάς, μήκους 227 μέτρων, εξειδικευμένο σε γεωτρήσεις σε πολύ μεγάλα βάθη.

Την ίδια ώρα, το Oruc Reis έχει κινηθεί αρκετά δυτικότερα από το Καστελόριζο και κινείται στην περιοχή νότια της Ρόδου και της Καρπάθου.

orr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here