Η ποϊνσέτια ή αλεξανδρινό, γνωστό και ως «αστέρι της Βηθλεέμ», είναι το χαρακτηριστικό λουλούδι με τα κόκκινα φύλλα, που συμβολίζει την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων. Με καταγωγή από το Μεξικό, η ποϊνσέτια οφείλει το όνομα της στον αμερικανό πρέσβη που πριν από δυο αιώνες πήρε το λουλούδι στη χώρα του και σταδιακά διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο. Ας δούμε τις πιο σημαντικές συμβουλές για να φροντίσουμε το αλεξανδρινό και να το διατηρήσουμε λαμπερό και όμορφο στις γιορτές, αλλά και για την επόμενη χρονιά.

 

• Σε τι θέση τοποθετούμε το αλεξανδρινό μέσα στο σπίτι;

Τοποθετούμε το αλεξανδρινό στο σαλόνι ή σε άλλο φωτεινό εσωτερικό χώρο στο σπίτι μας, χωρίς να δέχεται τις άμεσες ηλιακές ακτίνες για να μη δημιουργηθούν καψίματα στα φύλλα του. Αποφεύγουμε τις πολύ σκιερές θέσεις, γιατί τα φύλλα του αλεξανδρινού θα χάσουν το έντονο κόκκινο χρωματισμό τους. Το αλεξανδρινό πρέπει να είναι μακριά από ρεύματα και παγωνιά, μακριά από τα παγωμένα τζάμια, καθώς και μακριά από θερμαντικά σώματα γιατί μπορεί να έχουμε συστροφή ή πτώση φύλλων.

 

• Τι φροντίδα, τι πότισμα, λίπανση και κλάδεμα χρειάζεται το αλεξανδρινό;

Σχετικά με το πότισμα του αλεξανδρινού, ποτίζουμε συνήθως κάθε 4-5 μέρες ανάλογα με τις θερμοκρασίες που επικρατούν στο εσωτερικό του σπιτιού και περιμένουμε να στεγνώσει το χώμα στη γλάστρα για να ξαναποτίσουμε. Λίπανση δεν εφαρμόζουμε μέσα στο χειμώνα, αλλά από το Μάρτη μέχρι τον Οκτώβρη κάθε μήνα με λίπασμα ανθοφόρων φυτών. Μετά τις γιορτές, όταν τα κόκκινα φύλλα αρχίσουν να πέφτουν, κλαδεύουμε ελαφρά τις κορυφές του αλεξανδρινού για να αναπτυχθεί νέα βλάστηση. Κάνουμε νέο κορφολόγημα τον Μάιο, για να δημιουργήσουμε πιο πυκνό και συμπαγές φύλλωμα για το αλεξανδρινό.

 

• Πότε μεταφυτεύουμε το αλεξανδρινό σε νέα γλάστρα ή στο χώμα;

Tην περίοδο της άνοιξης, μεταφυτεύουμε το αλεξανδρινό σε μεγαλύτερη γλάστρα ή σε μια συγκεκριμένη θέση στον κήπο μας. Ειδικά, αν φυτευτεί σε νότια μέρη με ήπιο χειμώνα, το αλεξανδρινό μπορεί να μείνει όλο τον χρόνο έξω, χωρίς προστασία και να φτάσει σε ύψος τα τρία μέτρα. Αν μεταφυτέψουμε το αλεξανδρινό σε γλάστρα, προμηθευόμαστε ελαφρύ φυτόχωμα, που εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση και τοποθετούμε και μια στρώση βότσαλου ή χαλικιού στη βάση της γλάστρας.

 

• Κι ένα μυστικό για να κοκκινίσουν τα φύλλα του αλεξανδρινού

Για να αποκτήσουν ξανά τα φύλλα του αλεξανδρινού το κοκκινωπό χρώμα, θα χρειαστεί να το διατηρήσουμε αρκετές ώρες στο σκοτάδι μέσα στο φθινόπωρο. Συγκεκριμένα, το αλεξανδρινό ως φυτό μικρής φωτοπεριόδου χρειάζεται μικρή έκθεση στον ήλιο, οπότε το καλύπτουμε καθημερινά για 12-14 ώρες με ένα σκούρο ύφασμα τον Οκτώβρη και τον Νοέμβρη. Με αυτό τον τρόπο, τα φύλλα του αλεξανδρινού θα αποκτήσουν το επιθυμητό πορφυρό χρώμα μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων.

Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

mistikakipou.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here