Φυσική ή τεχνητή, η κάθε λίμνη έχει τη δική της ομορφιά και αποτελεί προορισμό για όσους αναζητούν ένα διάλειμμα από την καθημερινότητα.

Βόλτα γύρω από τα νερά, βαρκάδα, καγιάκ, ψάρεμα, ή και μόνο η θέα τους, αποτελούν πόλο έλξης τουριστών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Επιλέξτε την αγαπημένη σας μουσική για παρέα και οπωσδήποτε φωτογραφική μηχανή.
Τοπικό φαγητό και προϊόντα και πολλά καταλύματα σε τιμές για τον καθένα. Οι επιλογές πολλές. Τουλάχιστον δέκα πανέμορφες λίμνες φιλοξενεί εντός των ορίων της η Βόρεια Ελλάδα.

ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑ
Ανάμεσα στη δυτική και κεντρική Μακεδονία, τη Φλώρινα και την Πέλλα, η λίμνη Βεγορίτιδα αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες και ομορφότερες λίμνες της Ελλάδας και είναι ενταγμένη στη ζώνη προστασίας NATURA 2000 λόγω της ιδιαίτερης χλωρίδας και πανίδας της.
Βρίσκεται δίπλα στο χωριό Άγιος Παντελεήμονας και περιβάλλεται από τα όρη Βέρνο, Βόρας και Βέρμιο.

ΠΡΕΣΠΕΣ
Διασυνοριακή λιμναία περιοχή στα βορειοδυτικά σύνορα της Ελλάδας (στο Ν.Φλώρινας) με την Αλβανία  και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονία. Γνωστές για το φυσικό τους κάλλος, η Μεγάλη και η Μικρή Πρέσπα, αποτελούν πόλο έλξης επισκεπτών που αγαπούν το ήρεμο φυσικό τοπίο και την παρατήρηση των πουλιών.
Η Μεγάλη Πρέσπα, τα νερά της οποίας μοιράζονται ανάμεσα σε Ελλάδα, πΓΔΜ και Αλβανία βρίσκεται σε υψόμετρο 852μ, ενώ η Μικρή Πρέσπα, η οποία ανήκει κυρίως στην Ελλάδα και ένα μικρό τμήμα της στην Αλβανία, βρίσκεται σε υψόμετρο 857μ.

ΛΙΜΝΗ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
Χαρακτηρισμένη ως «Μνημείο Φυσικού Κάλλους», η λίμνη της Καστοριάς είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη που είναι χτισμένη περιμετρικά της.
Είναι ένας υγρότοπος μεγάλης σημασίας για τα υδρόβια αλλά και για τα αρπαχτικά πουλιά και χρησιμεύει ως περιοχή αναπαραγωγής, διατροφής και διαχείμανσης.

ΔΟΪΡΑΝΗ
Διασυνοριακή λίμνη, στα σύνορα της Ελλάδας (στο Ν.Κιλκίς) με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας αποτελεί κατάλοιπο της αρχαίας λίμνης Παιονίας που καταλάμβανε πολύ μεγαλύτερη έκταση. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της λίμνης είναι οι αμμώδεις ακτές της οι οποίες δημιουργήθηκαν από τη μεγάλη πτώση των νερών της κατά τη διάρκεια της μεγάλης λειψυδρίας του 1988.
Στα βορειοανατολικά της λίμνης βρίσκεται το δάσος των Μουριών ή Χίλια Δέντρα το οποίο έχει χαρακτηριστεί Μνημείο της Φύσης. Αποτελεί σημαντικό σταθμό για τα μεταναστευτικά πουλιά και αποτελείται από υπέργηρα πλατάνια, βελανιδιές και σκλήθρα.

ΠΟΛΥΦΥΤΟΥ
Τεχνητή λίμνη του ποταμού Αλιάκμονα, στο νομό Κοζάνης που σχηματίστηκε το 1973, μετά την κατασκευή του ομώνυμου φράγματος. Είναι ιδιοκτησία της ΔΕΗ αλλά έχει παραχωρηθεί στους γύρω κατοίκους προς αλιευτική και οικοτουριστική εκμετάλλευση.
Διασχίζεται από την Υψηλή Γέφυρα Σερβίων, μία από τις μακρύτερες γέφυρες στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια, με μήκος 1.372 μέτρα.

ΠΕΤΡΩΝ / ΧΕΙΜΑΔΙΤΙΔΑ / ΖΑΖΑΡΗ
Οι Λίμνες Χειμαδίτιδα και Ζάζαρη (στο Ν.Φλώρινας) σχηματίσθηκαν από μεγάλες γεωλογικές καθιζήσεις, θεωρούνται τεκτονικής προέλευσης και αποτελούν τμήμα της ευρύτερης υδρολογικής λεκάνης στην οποία περιλαμβάνεται και η Λίμνη Πετρών.
Την ιδιαίτερη οικολογική αξία των λιμνών συνθέτουν οι καλαμώνες, τα έλη, τα υγρολίβαδα και τα παραλίμνια φυλλοβόλα δάση με την πλούσια πανίδα.

ΒΟΛΒΗ
Η λίμνη Βόλβη (στο Ν.Θεσσαλονίκης) αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας μετά την Τριχωνίδα και είναι διατεταγμένη σε σειρά με την λίμνη Κορώνεια σε απόσταση 11,5 χλμ. από αυτήν.
Στη Βόλβη φιλοξενείται ένας πολύ μεγάλος αριθμός παρυδάτιων και υδρόβιων πουλιών ενώ στην ευρύτερη ζώνη έχουν καταγραφεί 800 είδη φυτών.

ΚΕΡΚΙΝΗ
Είναι τεχνητή λίμνη που σχηματίστηκε με την δημιουργία φράγματος στον ποταμό Στρυμόνα (στο Ν.Θεσσαλονίκης).
Αποτελεί ιδιαίτερα προστατευμένο υδροβιότοπο με θέα προς το όρος Μπέλες. Η περιοχή διαθέτει σπάνια ομορφιά, με εντυπωσιακά παραποτάμια δάση, ενώ στα νερά της λίμνης υπάρχει μεγάλη ποικιλία ψαριών.
Οι επισκέπτες της μπορούν να κάνουν στην περιοχή, ιππασία, βαρκάδα κ.α. Απέχει 80 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη .

Φωτογραφίες: pixabay, wikipedia 

Πηγή: iefimerida.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here