Το Τορόντο και το Βανκούβερ είναι οι πόλεις με την μεγαλύτερη αύξηση στο κόστος κατοικίας μέσα σε ένα χρόνο όπως καταγράφεται από τον σχετικό δείκτη του Bloomberg. Όμως και οι δύο καναδικές πόλεις ωχριούν μπροστά στο Χονγκ Κονγκ και στο Σαν Φρανσίσκο, όπου το κόστος κατοικίας είναι το πιο ακριβό στον κόσμο.

Το Τορόντο εκτινάχθηκε κατά 18 θέσεις στην 28η θέση του δείκτη Global City Housing Cost Index του Bloomberg. Το Βανκούβερ κατέγραψε την δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση μετακινούμενο κατά 16 θέσεις στην 16η θέση του δείκτη ο οποίος βασίζεται σε τέσσερις παράγοντες: Το μέσο ύψος της δόσης ενυπόθηκου δανείου για ένα σπίτι περίπου 100 τμ στο κέντρο κάθε πόλης αλλά και για τα προάστια, καθώς και το μέσο μηναίο ενοίκια για ένα διαμέρισμα τριών υπνοδωματίων στο κέντρο και στα προάστια.

Μετά από το Χονγκ Κονγκ και το Σαν Φρανσίσκο, η Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, η Γενεύη και Σιγκαπούρη συμπληρώνουν την κορυφαία εξάδα των πιο ακριβών πόλεων, αν και δεν υπήρξε μεγάλη αλλαγή στην κορυφή.

«Τα τελευταία πέντε χρόνια οι τιμές κατοικίας στις μεγάλες πόλεις του κόσμου έχουν αυξηθεί κατά 35% κατά μέσο όρο», ανέφερε η UBS σε έκθεσή της για τις πιθανότητες φούσκας στην αγορά ακινήτων σε 20 περιοχές του κόσμου.

Καμία πόλη δεν φτάνει το Χονγκ Κονγκ. «Ακόμη και από για τους πιο υψηλά αμειβόμενους εργαζόμενους η αγορά κατοικίας είναι αδύνατο στο Χονγκ Κονγκ», ανέφερε η έκθεση. Η δόση ενός δανείου για ένα τυπικό σπίτι 93 τμ στο κέντρο της πόλης φθάνει τα 8.000 δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει αναλύσει το Bloomberg.

Την ίδια στιγμή το κόστος ενοικίασης ενός διαμερίσματος με τρία υπνοδωμάτια στο κέντρο του Σαν Φρανσίσκο και της Νέας Υόρκης μπορεί να ξεπεράσει και τα 6.300 και 5.700 δολάρια αντίστοιχα. Σε ποιο φθηνές συνοικίες το κόστος μπορεί να πέσει στα 4.200 και 3.300 αντίστοιχα.

Κάποιες τοποθεσίες έγιναν πιο φθηνές φέτος. Πέντε πόλεις έπεσαν πάνω από 10 θέσεις στην κατάταξη και συγκεκριμένα οι: Ντουμπάι, Μόσχα, Κωνσταντινούπολη, Ρίο Ντε Τζανέιρο και Μουμπάι. Βέβαια το κόστος κατοικίας είναι σχετικό με το εισόδημα των κατοίκων και κατά τη σύγκριση αυτή πολλές πόλεις γίνονται ξαφνικά πιο ακριβές.

Η αγορά μιας κατοικίας είναι σχεδόν αδύνατη για έναν εργαζόμενο στο Μπουένος Άιρες, το Κίεβο και τη Μπουμπάι. Αντίθετα, το Ντουμπάι έχει γίνει πιο… οικονομικό. Πέρσι η κατοικία κόστιζε το 71% του μέσου εισοδήματος και φέτος το 47%.

insider.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here