Ενημερωτικό Δελτίο

Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας

 Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας

Θερινό Σχολείο

 Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας αξιοποιώντας τους Πόλους Εκπαιδευτικής Καινοτομίας ΤΠΕ (ΠΕΚΤΠΕ) [pektpe.xyz] διοργανώνει διαδικτυακό Θερινό Σχολείο (Summer School) με θέμα “Πληροφορική και Νέες Τεχνολογίες στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση“.

Το θερινό σχολείο θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά τον Ιούνιο 2021 και περιλαμβάνει τις παρακάτω ανεξάρτητες  θεματικές ενότητες:

 1. Προγραμματισμός με Scratch (για μαθητές)
 2. Προγραμματισμός με Scratch (για εκπαιδευτικούς)
 3. Προγραμματίζοντας με micro:bit και EV3 Μindstorms (για μαθητές)
 4. Χρήση του Raspberry Pi σαν Webserver  (για εκπαιδευτικούς)
 5. Προσομοιωτής Εκπαιδευτικής Ρομποτικής TRIK Studio (για εκπαιδευτικούς)
 6. Εργαστήρια Δεξιοτήτων στο Δημοτικό – Ρομποτική (για εκπαιδευτικούς)
 7. Μαθησιακή Αναλυτική (για  εκπαιδευτικούς)

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή σε όσες ενότητες επιθυμούν.

Θεματική ενότητα 1: Προγραμματισμός με Scratch (για μαθητές)

Σύντομη περιγραφή: Μαθαίνοντας  προγραμματισμό εύκολα και γρήγορα. Γνωριμία με τα γραφικά, τις εντολές του Scratch και τους ήχους/μουσική με σκοπό την κατασκευή έργων όπως: διαδραστικές ιστορίες, παιχνίδια, κινούμενα σχέδια.

ΗμερομηνίεςΏρεςΔιδάσκοντεςΤίτλοςΣυμμετέχοντεςΦόρμα επικοινωνίας
Τρίτη  22-06-2021 (A Μέρος )  17:00-18:00    Τσίρου Αντιγόνη    Προγραμματίζω με Scratch    ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ : – Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού – Α’, Β’, Γ’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ  https://forms.gle/JNxeKZDKGxywt3Fd8 Διευκρινίσεις – πληροφορίες: pektpekoz@gmail.com
Τετάρτη 23-06-2021  (B Μέρος )  17:00-18:00

Θεματική ενότητα 2: Προγραμματισμός με Scratch (για εκπαιδευτικούς)

Σύντομη περιγραφή: θα δημιουργήσουμε ξεκινώντας από το μηδεν παιχνίδια και εφαρμογές με το προγραμματιστικό περιβάλλον Scratch. Σκοπός είναι να αποκτήσουν οι επιμορφούμενοι μια σφαιρική εικόνα για τις δυνατότητες του Scratch, ώστε να το αξιοποιήσουν στην εκπαιδευτική διαδικασία.  Το ταχύρρυθμο αυτό σεμινάριο απευθύνεται  σε εκπαιδευτικούς πληροφορικής ΠΕ86 Α/θμια και Β/θμιας Εκπαίδευσης που εργάζονται σε σχολεία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Διάρκεια επιμόρφωσης 3 ώρες.

ΗμερομηνίεςΏρεςΔιδάσκοντεςΤίτλοςΣυμμετέχοντεςΦόρμα επικοινωνίας
Τετάρτη   23-06-2021 (Α μέρος )18:00-19:30  Καλτσιάδου Μαρία  Προγραμματίζω με Scratch      Εκπαιδευτικοί ΠΕ86 πληροφορικής  https://forms.gle/3ySxd4dMoYbfN1d29   Διευκρινίσεις – πληροφορίες: pektpekas@sch.gr
Πέμπτη 24-6-2021 (Β’ μέρος)18:00-19:30

Θεματική ενότητα 3: Προγραμματίζοντας με micro:bit και EV3 Mindstorms (για μαθητές σχολικών μονάδων της Π.Δ.Ε. Δυτικής Μακεδονίας)

Σύντομη περιγραφή: Προγραμματίζοντας micro:bit και EV3 Mindstorms με τη βοήθεια προσομοιωτών. Κινητήρες, αισθητήρες και πολλή φαντασία. Δημιουργήστε το πρόγραμμά σας, εκτελέστε το στον προσομοιωτή, μοιραστείτε το μαζί μας και δείτε το να “ζωντανεύει” τα δικά μας micro:bit και EV3.

ΗμερομηνίεςΏρεςΔιδάσκοντεςΤίτλοςΣυμμετέχοντεςΦόρμα επικοινωνίας
Τετάρτη 16/06/202118:00-19:00Βασιλειάδου Πολυξένη, Ζαραφίδης Χαράλαμπος, Λιάμπα ΘεοδούλαΠρογραμματίζοντας με micro:bit και EV3 ΜindstormsΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ Π.Δ.Ε. Δυτικής Μακεδονίας – Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού – Α’, Β’, Γ’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥhttps://forms.gle/5RpJvS9B9xwevDmr8 Διευκρινίσεις – πληροφορίες: pektpeptol@gmail.com pektpegre@gmail.com
Πέμπτη 17/06/2021
Τετάρτη 23/06/202118:00-19:00
Πέμπτη 24/06/2021

Θεματική ενότητα 4: Χρήση του Raspberry Pi σαν Webserver

Σύντομη περιγραφή: Το Raspberry Pi είναι ένα εργαλείο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλούς και διάφορους σκοπούς. Στο σεμινάριο, θα επικεντρωθούμε στην εγκατάσταση και ρύθμιση του Raspberry Pi για να λειτουργήσει σαν ένας διακομιστής ιστοσελίδων στο εργαστήριο πληροφορικής. Το σεμινάριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς πληροφορικής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Διάρκεια επιμόρφωσης 3 ώρες.

ΗμερομηνίεςΏρεςΔιδάσκοντεςΤίτλοςΣυμμετέχοντεςΦόρμα επικοινωνίας
Παρασκευή 25/06/2021 Α μέρος18:00-19:30Θεμελής ΘεόδωροςΧρήση του Raspberry Pi σαν WebserverΕκπαιδευτικοί ΠΕ86 πληροφορικής  https://forms.gle/Dzjy89nMWkQUXbco7     Διευκρινίσεις – πληροφορίες: themelis@sch.gr  
Δευτέρα 28/06/2021 Β μέρος

Θεματική ενότητα 5: Προσομοιωτής εκπαιδευτικής ρομποτικής TRIK Studio

Σύντομη περιγραφή:  To TRIK Studio είναι εκπαιδευτικό λογισμικό που λειτουργεί ως προσομοιωτής ρομποτικής. Διαθέτει δύο εκδόσεις και απευθύνεται σε μαθητές όλων των ηλικιών. Χρησιμοποιεί μια οπτική γλώσσα προγραμματισμού, φιλική για αρχάριους προγραμματιστές, που επιτρέπει την εύκολη δημιουργία πρωτότυπων σεναρίων. Προσομοιώνει την λειτουργία διαφόρων αισθητήρων όπως χρώματος, φωτός, επαφής, υπερήχων και γυροσκόπιο, ενώ προσομοιώνει και σφάλματα στους αισθητήρες και τους κινητήρες.

ΗμερομηνίεςΏρεςΔιδάσκοντεςΤίτλοςΣυμμετέχοντεςΦόρμα επικοινωνίας
Τρίτη 15-6-202118:00-19:30Μωϋσιάδης ΒασίλειοςTRIK StudioΕκπαιδευτικοί ΠΕ86 Πληροφορικήςhttps://forms.gle/yhgjTszXEUxasZtN7   Διευκρινίσεις – πληροφορίες: pektpegre@gmail.com 
Τετάρτη 16-6-202117:00-18:30

Θεματική ενότητα 6: Εργαστήρια Δεξιοτήτων στο Δημοτικό – Ρομποτική

Σύντομη περιγραφή: Τα εργαστήρια δεξιοτήτων έχουν σκοπό να καλλιεργήσουν στους μαθητές δεξιότητες τεχνολογίας, επιστήμης και ζωής. Με την ρομποτική, τα παιδιά, αναπτύσσουν ικανότητες μηχανικής, προγραμματισμού και επίλυσης προβλημάτων που είναι πλέον ένα βασικό εφόδιο για την μελλοντική τους εξέλιξη. Το σεμινάριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς Α/θμιας εκπαίδευσης και παρουσιάζει το κιτ ρομποτικής Lego Wedo 2.

ΗμερομηνίεςΏρεςΔιδάσκοντεςΤίτλοςΣυμμετέχοντεςΦόρμα επικοινωνίας
Δευτέρα 14 Ιουνίου 202118:00-19:00Γεωργίου ΣωτήρηςΕργαστήρια Δεξιοτήτων στο Δημοτικό – ΡομποτικήΕκπαιδευτικοί Α/θμιας εκπαίδευσηςhttps://forms.gle/huDe9cYVuqtsHfHo9
Τετάρτη 16 Ιουνίου 202118:00-19:00

Θεματική ενότητα 7: Μαθησιακή Αναλυτική (Learning Analytics)

Σύντομη περιγραφή:

Σκοπός: Ο/Η εκπαιδευτικός να εξοικειωθεί με τη φιλοσοφία και τις πρακτικές της Μαθησιακής Αναλυτικής (MA) – Learning Analytics (LA) έτσι ώστε να προβληματιστεί για τον αντίκτυπο της στη διδασκαλία και τη μάθηση και να μπορεί να σχεδιάζει μαθήματα που την ενσωματώνουν.

Αναμενόμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα

Με την ολοκλήρωση του μαθήματος, ο/η εκπαιδευτικός να είναι σε θέση να

 • Ορίζει τις διαστάσεις, τις πρακτικές  και τους στόχους της Μαθησιακής Αναλυτικής (MA)
  • Σχεδιάζει ένα μάθημα που ενσωματώνει πρακτικές ΜΑ
  • Αξιοποιεί τις υπηρεσίες ΜΑ στο εκπαιδευτικό περιβάλλον Open Eclass (Στατιστικά Μάθησης), (προαιρετικά: Moodle, Google classroom, Edmodo, Open EdX, Learnworlds, LAMS, etc).

 Υποενότητες:

 1. Εργαλεία Μαθησιακής Αναλυτικής (ΜΑ) – Instructional Design
 2. Μαθησιακή Αναλυτική & Ανεστραμμένη Τάξη
 3. Μαθησιακή Αναλυτική και Αυτορρυθμιζόμενη Μάθηση
 4. Ζητήματα Ηθικής και ΜΑ
 5. Motivational Interviewing και ΜΑ
ΗμερομηνίεςΏρες (σύνολο 8)ΔιδάσκοντεςΤίτλοςΣυμμετέχοντεςΦόρμα επικοινωνίας
Τρίτη 22/6/202119:00-20:00 (σύγχρονο)Δημήτρης ΤζήμαςΜαθησιακή ΑναλυτικήΕκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων & Φοιτητέςhttps://forms.gle/8zKzQ2JyqFGpNtVaA Επικοινωνία: detzimas@csd.auth.gr
blogs.sch.gr/dtzimas
Ασύγχρονο (3 ώρες μελέτη)
Τρίτη 29/6/202119:00-20:00 (σύγχρονο)
Ασύγχρονο (3 ώρες μελέτη) 

Καλούνται όσοι εκπαιδευτικοί, μαθητές και φοιτητές ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στο θερινό σχολείο, να συμπληρώσουν τις αντίστοιχες φόρμες εκδήλωσης ενδιαφέροντος που τους αφορούν μέχρι και την Τετάρτη 9 Ιουνίου για να τους σταλούν έγκαιρα οι οδηγίες και οι σύνδεσμοι παρακολούθησης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here