Κατατέθηκε σχετική τροπολογία στη Βουλή- H κυβέρνηση, ωστόσο, όπως αναμενόταν, απέρριψε επισήμως και τυπικά την πρόταση της ΝΔ για άμεση νομοθέτηση της δυνατότητας στους Έλληνες του εξωτερικού να συμμετέχουν στις εθνικές εκλογές

Την συγκρότηση ειδικής επιτροπής, που θα εξετάσει το ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Εσωτερικών στη Βουλή.

Σύμφωνα με την ρύθμιση, έργο της επιτροπής είναι η καταγραφή και αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης αναφορικά με τον αριθμό των Ελλήνων εκλογέων που κατοικούν στο εξωτερικό, οι θεσμικές, οικονομικές, τεχνικές και πολιτικές παράμετροι κ.ά.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να επιτρέψει στους πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, αλλά βρίσκονται στο εξωτερικό, να ψηφίσουν εξ αποστάσεως. Η αξιωματική αντιπολίτευση, δε, έχει εξαρτήσει την θετική της ψήφο στην ρύθμιση για την κατάτμηση των εκλογικών περιφερειών από το συγκεκριμένο θέμα.

Πάντως, ως έχει η τροπολογία δεν ικανοποιεί την ΝΔ, καθώς, αντί να αντιμετωπίσει άμεσα το ζήτημα, το παραπέμπει σε επιτροπή, η οποία οφείλει εντός έξι μηνών να παραδώσει έκθεση συμπερασμάτων.

Ο εισηγητής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μάκης Βορίδης, πριν ανακοινωθεί η κατάθεση της επίμαχης τροπολογίας, συνέδεσε ευθέως το θέμα αυτό με τη ρύθμιση για την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, σημειώνοντας ότι θα μπορούσε να διαμορφωθεί ευρύτατη πολιτική σθυναίνεση επί των αλλαγών, στο βαθμό που η κυβέρνηση αποδεχόταν την πρόταση της ΝΔ για το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τοποθετηθεί θετικά σε ανύποπτο χρόνο για το θέμα των μεγάλων περιφερειών. Επί της αρχής παραμένουμε θετικοί» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης, για να προσθέσει: «Πρέπει, όμως, να ρυθμιστεί και το ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων πολιτών κατοίκων εξωτερικού; Συμφωνούμε; Αν ναι, να το πούμε καθαρά και να το ρυθμίσουμε. Είναι κρίσιμο ζήτημα, ισονομίας και ισοπολιτείας, ζήτημα δημοκρατίας. Το περιμένουν στο εξωτερικό, και εκείνοι που έφυγαν παλαιότερα και εκείνοι που έφυγαν από τη χώρα πρόσφατα. Γιατί δεν προχωράει η ρύθμιση; Φέρτε τα όλα μαζί να τα ψηφίσουμε, με ευρύτατη συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων. Είναι κρίσιμο για εμάς. Δεν δεχόμαστε αποσπασματικές ρυθμίσεις. Ελάτε και τολμήστε, είναι ώριμο».

Ο Πάνος Σκουρλέτης, σχολιάζοντας την τοποθέτηση του κ. Βορίδη, έκανε λόγο για «υπεκφυγή». Αφού σημείωσε ότι η κατάτμηση των περιφερειών είναι ένα «υπερώριμο αίτημα», υποστήριξε πως «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να συσχετίζεται με άλλα ζητήματα».

Και συνέχισε: «Σας είδα λίγο φοβικό κ. Βορίδη, τί γίνεται; Υπάρχουν κάποιες “βαρωνίες” στο κόμμα σας; Θέλετε να κάνετε το χατήρι σε κάποια στελέχη σας που δεν θέλουν την κατάτμηση; Ψηφίστε το ένα και το άλλο».

Τέλος, σημείωσε ότι η επιλογή της συγκρότησης ειδικής Επιτροπής για την μελέτη του θέματος με την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, προκύπτει από το γεγονός ότι υπάρχουν –όπως είπε- «τεχνικά και συνταγματικά προβλήματα, μια σειρά ζητήματα για το αδιάβλητο διαδικασίας», που πρέπει να μελετηθούν και να τους δοθούν λύσεις.

protothema.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here