Το πλάνο προβλέπει τη διάσωση δύο παιδιών κάθε φορά – Τελευταίος θα μείνει ο προπονητής – Τα τρία σχέδια που επεξεργάζονται οι ειδικοί – Πρόσκληση της FIFA στα παιδιά για τον τελικό του Μουντιάλ – Οι τελευταίες προετοιμασίες για την επιχείρηση

Δώδεκα παιδιά ποδοσφαιρικής ομάδας και ο προπονητής τους βρίσκονται εγκλωβισμένοι για 13η ημέρα στο βάθος ενός σπηλαίου στην Ταϊλάνδη. Σχεδόν δύο εβδομάδες μετά, τα παιδιά και ο κόουτς είναι ζωντανοί, παραμένουν σε καλή κατάσταση, όμως η ώρα «μηδέν» πλησιάζει. Ο κίνδυνος υποξίας, με απλά λόγια η κατάσταση στην οποία μπορεί να περιέλθει ο οργανισμός όταν δεν έχει επαρκή οξυγόνωση και η μετεωρολογική πρόβλεψη για ισχυρές βροχοπτώσεις και πιθανή καταβύθιση του σημείου που βρίσκονται οι εγκλωβισμένοι στο σπήλαιο, καθιστά κάτι παραπάνω από απαραίτητη την επέμβαση των διασωστικών συνεργείων. Μία επέμβαση που θα ξεκινήσει απόψε, καθώς αύριο, ίσως να είναι αργά.

Όλα είναι έτοιμα για τη μεγάλη επιχείρηση διάσωσης, η οποία συγκεντρώνει το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Ένα θρίλερ που βρίσκεται σε εξέλιξη, με την ευχή όλων να έχει αίσιο τέλος, για όλους τους εμπλεκομένους. Μία επιχείρηση που όμοιά της δεν έχει ξαναστηθεί, καθώς δεν αφορά εκπαιδευμένους άντρες, αλλά παιδιά.

Η παρουσία του υπουργού Εσωτερικών της Ταϊλάνδης στο σημείο, η εθελοντική δράση δεκάδων δυτών και διασωστών από πολλές χώρες, η αποστολή βοήθειας από τον Έλον Μασκ, η κινητοποίηση χιλιάδων ντόπιων στρατιωτών και δυτών, ο θάνατος ενός έμπειρου δύτη του Ναυτικού, το μεγάλο ενδιαφέρον παγκοσμίως, αναδεικνύουν την τραγικότητα των στιγμών, την ίδια στιγμή που στους χώρους των διασωστικών συνεργείων, οι άνθρωποι που θα χειριστούν μία τόσο λεπτή επιχείρηση, προσπαθούν να χαλαρώσοθυν, βλέποντας Μουντιάλ και το Ουρουγουάη-Γαλλία, ενώ ένα άλλο μέλος δέχεται την περιποίηση ενός κουρέα.

Κάμερα καταγράφει τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες διάσωσης

ITV News

@itvnews

Headcam footage from Thailand shows the tough conditions facing dive teams working to rescue 12 boys and their coach from a cave.

It comes after officials confirmed former Thai navy SEAL Saman Kunan had died while assisting with the opreration https://bit.ly/2KNaYbH 

Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει από το πλάνο της επιχείρησης, η διάσωση θα γίνεται ανά δύο παιδιά. Οι έξι δύτες που θα απαρτίζουν το εκάστοτε συνεργείο, θα βάζουν τον εξοπλισμό στα παιδιά και θα τα οδηγούν δύο – δύο προς την έξοδο. Δεν θα γίνεται ταυτόχρονα, αλλά δύο κάθε φορά. Όταν θα ολοκληρώνεται η διάσωση του ενός ζευγαριού, θα ξεκινά η επιχείρηση για το επόμενο ζευγάρι. Τελευταίος θα μείνει ο προπονητής. Η όλη διαδικασία θα διαρκέσει ίσως και μέρες, καθώς η κάθε διαδρομή διάσωσης θα έχει διάρκεια τουλάχιστον 10 ώρες, εν΄β συνολικά θα γίνουν επτά «δρομολόγια», μαζί με τον προπονητή.

Ο θάνατος του έμπειρου δύτη Saman Kunan προκάλεσε μεγάλους ενδιασμούς για το αν και κατά πόσο πρέπει να επιταχυνθεί η επιχείρηση διάσωσης. Οι ειδικοί, ωστόσο, έθεσαν την κατάσταση στα όρια της «μάχης με τον χρόνο» για τα 12 παιδιά και τον προπονητή. Παρόλα αυτά, καθυστέρηση στην έναρξη υπήρξε, έστω και για λίγες ώρες, καθώς όπως μεταδίδουν τα τοπικά Μέσα, η επιχείρηση θα ξεκινήσει το αργότερο το Σάββατο.

Πυρετώδεις προετοιμασίες πριν τη live δήλωση του Ταϊλανδού υπουργού Εσωτερικών

tha06-1

Λίγο πριν την έναρξη της μεγάλης επιχείρησης διάσωσης στο σπήλαιο – λαβύρινθο της Ταϊλάνδης, στις 11 το βράδυ τοπική ώρα, οι κάμερες στήθηκαν σε ένα πρόχειρο πλατό, προκειμένου να κάνει επίσημη δήλωση ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας.

Τι είναι η υποξία και ποιος ο κίνδυνος για τους εγκλωβισμένους

Από υποξία -μία παθολογική κατάσταση, όπου ο οργανισμός στερείται επαρκούς οξυγόνωσης- κινδυνεύουν τα δώδεκα αγόρια και ο προπονητής τους που παραμένουν εγκλωβισμένοι για 13η ημέρα στο σπήλαιο που θυμίζει λαβύρινθο στην Ταϊλάνδη.

Τα επίπεδα οξυγόνου στο σημείο όπου βρίσκονται οι εγκλωβισμένοι έχουν μειωθεί στο 15% ενώ η είδηση του θανάτου του 38χρονου Σαμάν Κουνάν -πρώην μέλους των Ειδικών δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού της Ταϊλάνδης- ο οποίος συμμετείχε στην επιχείριση διάσωσης, αποθαρρύνει και τους πιο αισιόδοξους.

Η προειδοποίηση ενός Ταϊλανδού ειδικού ότι οι εγκλωβισμένοι πρέπει να επιχειρήσουν να απεγκλωβιστούν σήμερα -το αργότερο αύριο- δείχνει τις δραματικές ώρες που εκτυλίσσονται μέσα στο σπήλαιο όπου παραμένουν παγιδευμένα το δώδεκα αγόρια και ο προπονητής τους.

Το δράμα των παιδιών φαίνεται να συγκίνησε και τον δισεκατομμυριούχο Έλον Μασκ, ο οποίος φέρεται να έχει σ΄χεδιο για τον απεγκλωβισμό των παιδιών. Το σχέδιό του περιλαμβάνει την τοποθέτηση ενός σωλήνα από νάιλον στο σπήλαιο και την διόγκωσή του σαν ένα φουσκωτό κάστρο για να δημιουργήσει μία υποθαλάσσια σήραγγα. Ο Μασκ αποστέλλει ειδικούς της εταιρείας του Spaxe X στην Ταϊλάνδη και υποστήριξε ότι βρίσκεται σε επαφή με την κυβέρνηση της χώρας.

Ποια είναι τα τρία σχέδια απεγκλωβισμού που επεξεργάζονται οι ειδικοί

1ον. Κατάδυση
Κάθε παιδί θα καταδυθεί στα σημεία συνοδεία τριών βατραχανθρώπων. Θα διανύσει το στεγνό μέρος της διαδρομής πεζή μέχρι την έξοδο της σπηλιάς.
Όμως, οι βατραχάνθρωποι χρειάζονται έξι ώρες για να φθάσουν στο σημείο όπου έχουν παγιδευτεί τα παιδιά και άλλες πέντε ώρες για να επιστρέψουν.

2ον. Διάνοιξη μιας τρύπας στη σπηλιά στο σημείο όπου βρίσκονται τα παιδιά.
Θεωρείται η πιο επικίνδυνη επιλογή και παρά τις προσπάθειες των Αρχών δεν έχει εντοπιστεί ακόμη το ακριβές σημείο, όπου μπορεί να επιχειρηθεί η γεώτρηση.
Ευχής έργο θα ήταν να βρεθεί ένα φυσικό άνοιγμα στην οροφή του σπηλαίου κάτι όμως που δεν έχει γίνει μέχρι τώρα ή να μεταφερθούν τρόφιμα και προμήθειες στα παιδιά ώστε να μπορέσουν να περιμένουν αρκετούς μήνες -έως και τέσσερις- μέχρι να υποχωρήσουν τα νερά και να βγουν με ασφάλεια.

3ο. Νάιλον σωλήνας
Τις προσπάθειες των Αρχών της Ταϊλάνδης θέλει να συνδράμει και ο ιδρυτής της SpaceX Έλον Μασκ, ο οποίος στέλνει στη χώρα μηχανικούς των εταιρειών του SpaceX και BoringCo. O Μασκ πρότεινε να τοποθετηθούν νάιλον σωλήνες διαμέτρου ενός μέτρου ή μικρότεροι σωλήνες για τα πιο δύσκολα σημεία – μέσα στο σπήλαιο, τους οποίους θα φουσκώσουν στη συνέχεια με αέρα δημιουργώντας μια υποβρύχια αεροσήραγγα, που θα προσαρμόζεται στο περιβάλλον του σπηλαίου και θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει στην απάντληση των υδάτων και να ανοίξει μέρος της οδού διαφυγής.

Πρόσκληση από τη FIFA στα 12 παιδιά και τον προπονητή

Σε μία κίνηση που τονώνει την αισιοδοξία και αναδεικνύει το σθένος που απαιτείται για να έχει αίσιο τέλος το θρίλερ με τα 12 παιδιά και τον προπονητή τους στο σπήλαιο της Ταϊλάνδης, η ηγεσία της FIFA κάλεσε τους 13 πρωταγωνιστές να δώσουν το «παρών» στον μεγάλο τελικό του Μουντιάλ 2018, στη Ρωσία.

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, Τζιάνι Ινφαντίνο, έστειλε προσωπική επιστολή στον πρόεδρο της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Ταϊλάνδης, μέσω της οποίας εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του στις προσπάθειες διάσωσης και στις οικογένειες των 12 παιδιών και του προπονητή τους. «Ελπίζουμε τα λόγια και οι ευχές μας να βοηθήσουν με κάποιο τρόπο τα παιδιά» και να τα «υποδεχθούμε στον τελικό του Μουντιάλ που θα γίνει στη Μόσχα, στις 15 Ιουλίου», σε μία μεγάλη γιορτή.

protothema.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here